Ticălos mai ești, Bogdane Rareș!”, „Picătura otrăvită a falsului ardelean!”
Un excelent filolog si scriitor de mare ținuta, Ion Coja, îl acuză pe realizatorul TV că a reluat un proiect al Ungariei neagreat chiar de Stalin, și îl provoacă: dacă va pierde, Rareș Bogdan să nu mai apară la TV. Ideea de bază este că Budapesta finanțează „proiecte anti-românești”, printre care unul dintre cele mai periculose, în concepția prof.univ.dr. Ion Coja este acela care are ca obiectiv „Transilvania — stat independent și suveran”. „Strategii acestui proiect își imaginează că se vor găsi și români destui care să accepte această mișcare de granițe, dacă îi convingi că în momentul de față, în România de azi, Transilvania și Banatul împreună ar avea mult de câștigat dacă s-ar separa de restul României”, consideră profesorul Coja.
Așa a apărut o „propagandă subtilă care se face de câțiva ani, de față sau cu subînțeles”, cu referire la aspectele economice, la un anume pragmatism, atât de apreciat astăzi. Argumentele folosite de ostila prpropagandă sunt expuse de Ion Coja:
„Transilvania și Banatul ar fi:
(1) contributorul cel mai important la PIBul românesc, că
(2) șomajul cel mai mare este în județele „sudice” și în Moldova, că
(3) tot acolo merg cele mai multe ajutoare sociale, și că
(4) însăși Măria Sa Corupția este mult mai bine instalată la București și în celelalte regiuni din fostul „regat” România, făcând imense găuri în bugetul României, acoperite acestea prin munca, onestitatea și eficiența ardelenilor, care se deosebesc atât de mult de ceilalți locuitori ai României Mari!…”.
Profesorul Coja afirmă că acest proiect nu este nou.
Originile sale ar fi kominterniste și ar data din perioada imediat următoare lui august 1944. Coja aduce ca argument cercetările regretatului istoric Gheorghe Buzatu, care ar fi descoperit „proiectul” în arhivele KGB „cu însărcinări și inițiative precise în cadrul acestei stratageme” de care s-ar fi ocupat Valter Roman, tatăl fostului premier, originar din Oradea. „Din motive mai mult sau mai puțin necunoscute, Stalin nu a agreat această idee”, comentează Ion Coja, dar „Abandonată după câțiva ani, ideea revine în zilele noastre, având și susținători români, care nu se mai ascund”, consideră profesorul.
Coja amintește de „binecunoscutul Sabin Gherman”, care „își afirmă de ani de zile greața de România și de „sudiști”, față de „miticii” din București”, Nu-i prost de tot, exclamă Coja, care spune că i-a devenit „chiar simpatic”, explicând asta prin comparație cu Rareș Bogdan, „ardeleanul trădător și diversionist, insidios și bine acoperit, care a venit la București și face emisiuni cu invitați dintre cei mai respectabili, dându-se mare patriot, emisiuni cu care și-a câștigat ceva simpatizanți”. Era să mă număr și eu printre ei, dezvăluie Coja, care însă a înțeles „unde bat textele cuiva care încearcă să-și păcălească cititorii sau auditoriul ori telespectatorii!”. Nu mi-a fost greu să sesizez „mesajul anti-regățean — dacă pot zice așa, al ticălosului”. Nu în fiecare seară, „ci doar din când în când strecurându-și picătura otrăvită”, a observat Coja.
Un exemplu recent, spune Coja, petrecut recent când, referindu-se la afacerea „Teldrum”, „piticania ticăloasă”, cum îl numește pe Bogdan, spune că „asemenea malversații nu se mai întâlnesc în România decât în județele „sudice”!”. „Se jură și chiar îi invită pe telespectatori să parieze: furăciuni ca în Teleorman mai întâlnești în România numai în județele din Muntenia și Moldova, nicidecum însă în Ardeal sau în Banat!… Promite că dacă cineva îi va demonstra contrariul, că, adică, se fură la fel de mult și în Ardeal sau Banat, el va face și va drege! (…) Mă așteptam să-l aud că promite să dispară de la Realitatea TV! Măcar un an-doi!„, scrie Coja pe blogul său.
Mă prind și fac prinsoare cu netrebnicul — îl provoacă Ion Coja pe Rareș Bogdan, cerându-i să spună în ce oraș „din Sud” au mai dispărut „atâtea edificii publice ca la Timișoara, Sibiu sau Cluj-Napoca”?! Deci, Ion Coja acceptă prinsoarea îl provoacă pe realizatorul TV ca miza să fie dispariția de pe post, cel puțin temporară, a lui Rareș Bogdan! „Mari clădiri de importanță națională au încăput pe mâna unor interlopi romotei, a unor săsălăi nesătui sau bozgori necinstiți, prin hotărîri judecătorești date de magistrați corupți ardeleni, ardeleni, nu teleormăneni, măgarule!”, scrie Coja.
Coja aduce ca argument și cazul localității Nadăș, din Arad, unde întrega suprafață a fost retrocedată ilicit urmașilor unor grofi maghiari, iar toți locuitorii urmau să fie evacuați. „Nadășul nu este sat din Argeș sau Vaslui!”, scrie Coja, iar magistrații din Arad și înalți funcționari de la prefectură, „ardeleni cu toții, se înhăitaseră cu niște hoțomani fără frică de Dumnezeu, ardeleni și ăștia, și se pretaseră la un abuz juridic fără pereche de urât, de cinic, de inuman”.
Profesorul Coja expune in continuare și faptul că localitatea arădeană și locuitorii au fost salvați de doi bucureșteni, „doi „mitici” — doamna avocat VASILICA COROIU și inimosul întreprinzător ADRIAN GRIGORIU”. Fără intervenția lor, scrie Coja, câteva mii de familii ajungeau pe drumuri, iar „ardelenilor din prefectura arădeană, din justiția și presa arădeană, ardeleni cu toții, puțin le păsa!”. Coja mai spune că cei doi „mitici”, au făcut totul pro bono, „pe cheltuiala lor, nu au pretins de la năpăstuiții din satul ardelenesc nici măcar să le plătească trenul sau avionul — în numele omeniei românești, care există și la București, nemernicule!”.
Argumentația ar putea continua, sugerează Coja punând în balanță un fapt binecunoscut din cazurile prezentate de media — retrocedări frauduloase de sute de mii de hectare „în baza unor acte falsificate la Budapesta”. „Să mai întreb și cum își bat joc de justiție magistrații din Ardeal care au permis retrocedări frauduloase sau prăpădul din codrii Ardealului, mult mai mare decât în județele sudice, cine l-a făcut, cu a cui complicitare sută la sută ardelenească, mă nenorocitule?!„, scrie Ion Coja.
În fine, profesorul amintește și de prestația mult criticată „lamentabilă”, a prim-minșitrilor ardeleni Ciorbea și Boc. Dar, Coja îți dă seama că o continuare a polemicii ar face „jocul netrebnicului de la Jocuri de putere”, care „este evident că asta urmărește, să ne învrăjbească”, consideră Coja.
„Cine-l plătește? Îl plătește Cosmin Gușă! Și pe acest Gușă, bine…acoperit, cine îl plătește?! Cine, haimanalelor?! Văzându-vă mutrele și ascultându-vă murdăriile rostite în auzul Țării îmi aduc aminte de o vorbă a mamei, vorbă adusă în Dobrogea de la Rășinari, probabil: Ardelenii sunt niște oameni minunați! Dar când se naște printre ei un ticălos, apoi acela nu are pereche de netrebnic ce ești, Bogdane Rareș!”, încheie reputatul scriitor naționalist articolul său de pe blog, sugestiv intitulat „Ticălos mai ești, Bogdane Rareș!”, având ca subtitlu — „Picătura otrăvită a lui Bogdan Rareș”.