Tichetele de vacanta la START!

Tichetele de vacanta la START!

0 219

Guvernul a aprobat ordonanta de urgenta privind acordarea tichetelor de vacanta, a anuntat, miercuri, ministrul Turismului, Elena Udrea.
„Credem ca in contextul actual al crizei economice, care isi face simtita prezenta si in Romania, aceasta masura este de natura sa sprijine dezvoltarea turismului national si, in acelasi timp, sa sprijine activitatea IMM-urilor din turism”, a spus Udrea.
Ea a precizat ca angajatorii – fie din sectorul bugetar, fie din cel privat – vor acorda tichete in limita bugetului pe care l-au prevazut, iar beneficiari sunt persoanele angajate cu contract individual de munca.
Potrivit ministrului Turismului, tichetele de vacanta se vor acorda in limita a sase salarii minime brute pe economie si pot fi folosite pe teritoriul Romaniei.
„Cei care sunt de acord sa foloseasca la plata aceste tichete se numesc unitati afiliate si trebuie sa fie avizate de Ministerul Turismului, in concordanta cu prevederile OG nr.58. Acest lucru inseamna ca nu se prevede un regim special pentru aceste tichete de vacanta, ci pur si simplu ne referim la acele unitati cu activitate in turism care respecta prevederile legii si au avizul ministerului pentru a functiona in acest domeniu”, a mai spus ea.
Udrea a mai spus ca prin introducerea acestor tichete se urmareste fiscalizarea unei mari parti din activitatea de turism care se desfasoara la negru.
„Sunt foarte multe unitati economice cu activitate in turism care nu-si declara activitatea economica, iar prin aceasta masura, cele care doresc sa beneficieze de tichete de vacanta vor fi obligate sa vina la Ministerul Turismului pentru a declara activitatea”, a spus Elena Udrea.
Un alt efect urmarit este, in opinia ministrului, cresterea consumului, dar si crearea de noi locuri de munca.
Ministrul Turismului a precizat ca in urmatoarele 15 zile trebuie emise normele metodologice pentru acordarea tichetelor de vacanta, prin hotarare de Guvern, urmand ca tichetele sa fie utilizate in timpul vacantei de Paste.
Udrea a subliniat ca aceste bonuri sunt nominale si nu pot fi folosite decat de persoana care primeste tichetul. Ea a apreciat ca efortul bugetar pentru acordarea acestor tichete va fi in acelasi cuantum cu cel prevazut pentru primele de vacanta.
Actul normativ adoptat de Guvern mai prevede ca tichetele de vacanta sunt bilete de valoare, integral suportate de catre angajator. Tichetele de vacanta sunt emise de catre unitati specializate, autorizate de Ministerul Finantelor Publice si se pot folosi doar pentru achizitionarea de pachete de servicii turistice in unitatile turistice avizate de Ministerul Turismului. Tichetele de vacanta au termen de valabilitate de un an de la data emiterii si valorile nominale permise pentru tichetele de vacanta sunt: 10, 20, 30, 40, 50 lei. Contravaloarea tichetelor de vacanta nu se ia in calcul la stabilirea venitului salarial.
Totodata, ordonanta de urgenta prevede ca angajatorul si organizatiile sindicale sau reprezentantii salariatilor stabilesc de comun acord unitatea emitenta a tichetelor de vacanta cu care vor contracta prestarea serviciilor de acest tip.
Angajatul care beneficiaza de tichete de vacanta nu mai beneficiaza de prima de vacanta in cursul anului fiscal.
Sumele corespunzatoare tichetelor de vacanta acordate de catre angajator sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, respectiv la calculul impozitului pe venit, in limita a sase salarii de baza minim brute pe tara garantate in plata pentru fiecare angajat, pe an calendaristic, iar pentru salariat sunt scutite de plata impozitului pe venituri si la impozitele sociale aferente.
Ordonanta de urgenta stipuleaza, in ceea ce priveste comisionul maxim perceput de agentiile de turism, ca acesta nu poate depasi 10% din valoarea pachetelor de servicii.
Actul normativ stabileste si actiunile care constituie contraventii, precum si pedepsele pentru acestea. Astfel, acceptarea spre comercializare a tichetelor de vacanta de catre alte persoane decat titularul tichetului de vacanta constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei, iar acceptarea de catre unitatile de turism de tichete de vacanta pentru achizitionarea de servicii care nu indeplinesc conditiile pachetului minim de servicii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 10.000 lei si retragerea certificatului de clasificare, respectiv a licentei de turism.
Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se face de catre personalul cu atributii de control din Ministerul Turismului, se precizeaza in OUG.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.