Timisoara: comemorarea martirilor Revolutiei

Timisoara: comemorarea martirilor Revolutiei

0 263

Timisoara ii comemoreaza, miercuri, pe primii 66 de manifestanti din oras care, acum 19 ani, au cazut pentru libertate in timpul Revolutiei din 1989.
Programul manifestarilor de comemorare a debutat, in cursul diminetii cu o slujba de pomenire a eroilor martiri, la Catedrala Mitropolitana din Timisoara, urmata de un Recviem, la Biserica Martirilor, si depuneri de coroane de flori la Monumentul Eroilor din Cimitirul Eroilor Martiri.
Programul organizat de asociatiile de revolutionari din oras si de municipalitate va continua, la ora 17,00, cu un concert de muzica sacra, la Catedrala Mitropolitana, iar la ora 19,00 va avea loc spectacolul Messa di Gloria, la Opera Nationala Romana.
Acum 19 ani, in noaptea de 16 spre 17 decembrie, zeci de tineri au fost arestati, imbarcati in camioane ale armatei si depusi in arestul Militiei pentru audieri. In acea noapte, pastorul Laszlo Tokes si familia acestuia au fost evacuati din locuinta si scosi din oras. In incercarea de a impiedica evacuarea, sustinatorii pastorului se strang in fata bisericii si casei parohiale. Lor li se alatura locuitori din cartier. Actiunea contestatara si, totodata, de sfidare a autoritatilor ecleziastice si locale constituie pentru locuitori un prilej de a-si exprima protestul fata de conditiile sociale si economice precare in care traiesc. In dupa-amiaza si seara aceleiasi zile, numarul manifestantilor creste substantial prin alaturarea studentilor din campusul universitar. Protestatarii formeaza un lant viu in jurul bisericii pastorului Tokes din Piata Maria. Caracterul demonstratiei capata tot mai clar accente anticomuniste si antitotalitariste. Paleta revendicarilor se diversifica de la cele cu caracter economic si social pana la cele de natura politica. Multimea scandeaza “Libertate”, “Dreptate” si intoneaza marsul revolutionar “Desteapta-te romane!”, devenit imnul national al Romaniei. Coloane de manifestanti se indreapta spre comitetul judetean al PCR; au loc ciocniri violente cu fortele de militie si securitate, si numerosi manifestanti sunt arestati. Protestatarii, cateva mii, se retrag in fata Catedralei Mitropolitane ortodoxe din Piata Operei.
Pe 17 decembrie 1989, dimineata, miscarea protestatara ia amploare; muncitori, locuitori ai cartierelor si studenti se indreapta spre centrul orasului. Piata Operei este ocupata de manifestanti, iar din balconul Operei se rostesc indemnuri la actiuni impotriva dictaturii comuniste. Se inregistreaza primele incercari de coordonare a miscarii antidictatoriale: apar primii lideri ai manifestantilor si se contureaza un program de revendicari. Multimea ataca cladirea Comitetului judetean al PCR asupra careia preia controlul.
Dupa ora 11,00, din ordinul ministrului apararii nationale sunt blocate intersectiile si principalele cai de acces spre centrul orasului. Se scandeaza “Jos Ceausescu!”, “Jos Comunismul” si “Nu va fie frica”.
Dupa ora 17,00, fortele de ordine deschid focul. Populatia credea ca este vorba de gloante oarbe si, de aceea, in loc sa se retraga, sa fuga si sa se apere, oamenii s-au prins de maini, formand un lant viu in fata tancurilor si a mitralierelor.
La Procuratura Militara Timisoara au fost inregistrati, atunci, 66 de morti si 196 de raniti. In seara aceleiasi zile, la Bucuresti, Consiliul Politic Executiv a aprobat reprimarea in forta a manifestantilor de la Timisoara, etichetati ca tradatori.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.