Tinerii si drogurile
Surse din politie trag un semnal ferm de alarma si atentioneaza asupra consumului tot mai mare de droguri in randul tinerilor si, din pacate, foarte tinerilor.
Daca prin studentime aproape ca nu mai mira cum unii umbla drogati, recurgand la diferite metode, dintre care si violenta, pentru a-si procura „fericirea”, ingrijorarea creste cand vezi liceeni umbland ca pe alta lume, cu privirea fixa in gol sau spre imaginile induse de drog.
Si te intrebi: aceste specimene nu au casa si masa de care sunt agatati si niste parinti? Iar parintii nu observa schimbarile petrecute cu odraslele lor, carora le asigura un trai destul de bun daca le ajung banii de buzunar pentru „moartea alba”?
Din pacate tinerii sunt cel mai usor de indemnat la pacatul acesta, varsta declansand curiozitate (nu numai in privinta drogurilor), cercul de amici indemnand la prime incercari si, nu in ultimul rand, moda prost inteleasa de a fi sau de a incerca sa fie „cool”, fara sa inteleaga ca asta inseamna, de fapt, a-ti pastra singele rece si stapanirea de sine in situatii dificile.
Conform specialistilor, trecerea de la droguri usoare la cele tari se face destul de repede, dupa care ori te lasi – cazuri rare – ori de duci naibii – majoritatea cazurilor.
Iar consumul drogurilor tari are consecinte grave asupra sanatatii, in afara de daramare fizica generala aparand boli ca SIDA, hepatita B si C, tuberculoza si alte asemenea bucurii.
In plus, nemaitinandu-te balamalele decat atata vreme cat drogul isi face efectul, viata este marcata in rest de completa suferinta psihica, exprimata mai ales prin nesiguranta, insingurare, si cortegiul intreg de suferinte.
Daca fata de martoagele batrane nu exprimam decat o mila trecatoare amestecata cu o doza de dezgust, in ce priveste tinerii trebuie sa deschidem cat mai tare ochii si mintea pentru a gasi (sau a contribui macar) – chiar daca nu suntem direct implicati in lupta antidrog – solutia eradicarii acestui foarte periculos viciu.
Dan Bota