Tintaura (Centaurium erythraea)

Tintaura (Centaurium erythraea)

0 295

Tintaura este o planta ierboasa bianuala, inalta de 10-50 cm, cu tulpina simpla, glabra, ramificata spre varf. La baza tulpinii se afla o rozeta de frunze ovale. Frunzele aflate pe tulpina sunt opuse, cu marginea intreaga si au 3-5 nervuri. Florile sunt dispuse in varful tulpinii si al ramurilor. Ele au forma unor stelute cu 5 dinti, de culoare roz, cu petalele unite intr-un tub ce inconjoara cele 5 stamine cu anterele rasucite in spirala. Infloreste din iulie pana in septembrie.? ?Pe cat sunt de delicate si gratioase florile de tintaura, pe atat sunt de amare la gust si tot pe atat de puternice ca actiune terapeutica. Tintaura este una dintre cele mai puternice ierburi detoxifiante din flora medicinala romaneasca, o planta care despovareaza organismul, acum, in prag de toamna, de toate otravurile cu care este imbuibat. ?



  1. Parti utile-tulpina cu tot cu flori, fara radacina, de care se desprinde prin taiere, si nu prin smulgere. Dupa recoltare, tulpinile de tintaura se leaga in buchete, nu foarte groase, care se atarna pe o sfoara si se usuca la umbra, in locuri bine aerisite.
  2. Preparate pe baza de tintaura


  • Extractul hidroalcoolic (tinctura) – cel mai simplu mod de obtinere este de la magazinele de produse de specialitate.
  • O serie de experimente au aratat ca un extract apos de tintaura ajuta la scaderea febrei.
  • Pulberea?Se obtine prin macinarea plantei uscate cu rasnita electrica de cafea, urmata de o cernere prin sita pentru faina alba. Se iau de 3-4 ori pe zi, cate o jumatate de lingurita rasa de pulbere, pe stomacul gol.
  • Siropul de tintauraSe pun 2 linguri de tintaura maruntita la macerat, in 50 ml de apa (un sfert de pahar), vreme de 8-10 ore, dupa care se filtreaza. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe in inca 50 ml de apa, vreme de cinci minute, dupa care se lasa sa se raceasca si se filtreaza. In final, se amesteca cele doua extracte, iar peste acest amestec se pune jumatate de kilogram de miere, obtinandu-se un sirop recomandat mai ales copiilor, care suporta mai greu gustul amar. Doza pentru copii este 2-4 lingurite din acest sirop pe zi, iar pentru adulti de 4-6 linguri.
  • Vinul de tintaura-Intr-un litru de vin negru de struguri se pun sase linguri de iarba de tintaura maruntita, trei tulpini inflorite de busuioc si sase linguri de miere. Se lasa la macerat intr-un borcan inchis ermetic, vreme de doua saptamani, dupa care se filtreaza. Se obtine o licoare foarte parfumata, cu un gust amar pregnant, din care se iau 1-3 linguri inainte de masa, pentru evitarea indigestiei si a balonarii, pentru accelerarea metabolismului si pentru redobandirea poftei de mancare, la convalescenti si anorexici.
  • Infuzia combinata de tintaura -Se pun 2-3 lingurite de tintaura maruntita la macerat intr-o cana de apa de izvor, vreme de 8-10 ore, dupa care se filtreaza. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe in inca o cana de apa, vreme de cinci minute, dupa care se lasa sa se raceasca si se filtreaza. In final, se amesteca cele doua extracte, obtinandu-se aproximativ o jumatate de litru de preparat, care se foloseste intern (1-2 cani pe zi) sau extern, sub forma de comprese si bai.
  • Cataplasma calda cu tintaura-O mana de frunze maruntite de tintaura se lasa timp de 1-2 ore sa se inmoaie in apa calda (40-50 de grade Celsius). Dupa trecerea acestui interval de timp, se aplica direct pe locul afectat, acoperindu-se cu un tifon, peste care se pune o sticla cu apa cat de fierbinte puteti suporta si se lasa vreme de o ora. Se aplica in caz de colici renale, precum si contra durerilor lombare si a nevralgiei sciatice.(va urma)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.