Top 10 filme romanesti all time

Top 10 filme romanesti all time

0 286

Din moment ce in ulimii ani cinematografia romaneasca a cunoscut o importamnte crestere calitativa, la initiativa Asociatiei Criticilor de Film din Romania a fost intocmit un top al celor mai bune filme romanesti din toate timpurile.
Patruzeci de critici au participat la aceasta initiativa, ei desemnand la final,
„Reconstituirea”, film regizat de Lucian Pintilie (1970), drept castigatorul concursului. Pelicula este povestea reconstituirii unui banal incident, o bataie intre doi tineri beti, care insa se termina cu o crima, cu actorii Vladimir Gaitan si George Mihaita in rolurile principale. Tinerii sunt pe punctul de a ajunge la inchisoare, dar pentru ca nu aveau antecedente cu politia, ajung sa fie iertati, cu conditia de a filma reconstituirea scenei.
Plasat pe locul doi, „Padurea Spanzuratilor” este o ecranizare a romanului omonim al lui Liviu Rebreanu, primul de tip psihologic din literatura romana, al carui personaj principal ajunge sa fie spanzurat dupa ce se inroleaza in armata austro-ungara, apoi trece prin cateva incercari foarte grele si dezerteaza. Interpretul rolului principal a fost Victor Rebengiuc, consacrat odata cu acest rol in lumea cinematografiei.
„Moartea Domnului Lazarescu” – locul trei in top, descrie povestea unui batran interpretat de Ioan Fiscuteanu, care nu se simtea bine si e ajutat de vecini. Asistenta de pe Ambulanta il plimba din spital in spital, pana cand, in urma unui accident si a indiferentei si dispretului medicilor, batranul moare.
Locul patru este ocupat de unul dintre cele mai premiate filme romanesti. „4 luni, 3 saptamani, 2 zile”, cu Anamaria Marinca in rolul principal si regizat de Cristian Mungiu. Creatia lui Mungiu a castigat mai multe premii internationale, intre care Palme D`or la Cannes si Marele Premiu Fipresci”- cel mai bun film al anului 2007.
Urmeaz?, ?n ordine, „Secvente” (regia Alexandru Tatos, 1982), „Nunta de piatra” (Mircea Veroiu, Dan Pita, 1973), „La moara cu noroc” (Victor Iliu, 1956), „A fost sau n-a fost?” (Corneliu Porumboiu, 2006), „Proba de microfon” (Mircea Daneliuc, 1979) ?i „Croaziera” (Mircea Daneliuc, 1981).

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.