Top 10 – studii ÅŸtiinÅ£ifice despre sexualitate

Top 10 – studii ÅŸtiinÅ£ifice despre sexualitate

0 298
Sexualitatea face parte din viaţă ÅŸi implicit este obiectul unor studii ÅŸtiinÅ£ifice, iar anul acesta nu a fost deloc sărac în astfel de realizări ce acoperă subiecte diverse, de la dorinÅ£a de masturbare declanÅŸată hormonal până la partidele de sex încinse în urmă cu zeci de mii de ani între reprezentanÅ£ii speciei noastre ÅŸi parteneri neanderthalieni, conform LiveScience.com, care prezintă un clasament al celor mai interesante 10 astfel de studii.    
 
1. Hormonii masculini le fac pe femei interesate de … masturbare Un nivel ridicat al testosteronului este asociat deseori cu o puternică dorinţă sexuală, însă lucrurile nu stau atât de simplu cum ar părea. Un studiu publicat în luna mai, în revista Archives of Sexual Behavior, a identificat faptul că în cazul femeilor, un nivel mai ridicat de testosteron este asociat unui interes crescut pentru masturbare ÅŸi nu pentru a întreÅ£ine relaÅ£ii sexuale cu un partener.  
 
2. BărbaÅ£ii ar trebui să conducă "ostilităţile" la pat?  Se pare că respectarea rolurilor tradiÅ£ionale de gen ÅŸi în dormitor nu este cea mai bună idee – cel puÅ£in din punct de vedere psihologic. Tinerii care clamează că bărbaÅ£ii trebuie să aibă iniÅ£iativa între cearÅŸafuri au un profil psihologic mai slab ÅŸi sunt mai puÅ£in stăpâni pe sine în situaÅ£ii sexuale, prin comparaÅ£ie cu tinerii care au o atitudine mai flexibilă ÅŸi acceptă ÅŸi o femeie cu iniÅ£iativă, conform unui studiu dat publicităţii în luna octombrie. Tinerii conservatori cu privire la rolul pe care femeia "trebuie" să-l respecte în pat sunt ÅŸi mai puÅ£in dispuÅŸi să accepte ca partenera lor să folosească mijloace anticoncepÅ£ionale, preferând ca ei să rămână în control cu privire la posibilitatea unei sarcini – motiv pentru care preferă prezervativul.  
 
3. Åži bărbaÅ£ii sunt judecaÅ£i dacă au o viaţă sexuală prea dezordonată Femeile sunt în mod tradiÅ£ional judecate de societate dacă au o viaţă sexuală cu mai mulÅ£i parteneri, însă tinerii din prezent sunt mai degrabă înclinaÅ£i să judece în mod egal promiscuitatea sexuală, fără a mai face această diferenţă de gen, conform unui studiu realizat pe 19.000 de studenÅ£i. Dintre aceÅŸtia, 49% au judecat promiscuitatea sexuală indiferent de gen, în timp ce 12% au urmat tradiÅ£ia" ÅŸi le-au judecat pe femei mai aspru decât pe bărbaÅ£i, 13% i-au judecat pe bărbaÅ£i mai dur decât pe femei, iar 26% s-au abÅ£inut de la formularea oricăror judecăţi.
 
 4. Orgasmul feminin, la sala de fitness, există! Un studiu publicat în luna martie anunÅ£a că fenomenul "coregasmului" este cât se poate de real. Acest tip de orgasm este provocat de anumite tipuri de exerciÅ£ii fizice care solicită musculatura abdominală, fără a fi nevoie deloc de stimulare genitală. În 1953 sexologul Alfred Kinsey susÅ£inea că aproximativ 5% dintre femei pot avea orgasm doar în urma exerciÅ£iilor fizice, fără contact genital. În cursul acestui an, o echipă de la Universitatea Indiana a intervievat 124 de femei ÅŸi a descoperit că 45% dintre acestea au răspuns că au avut orgasm în urma executării de abdomene, la sală, în timp ce alte 19% susÅ£in că au experimentat orgasmul în timp ce pedalau pe bicicletă.  
 
5. DiscuÅ£iile despre sex, din timpul actului sexual, îmbunătăţesc viaÅ£a sexuală Acest lucru poate părea pentru mulÅ£i surprinzător, dar se pare că într-adevăr, discuÅ£iile despre sex în timpul întreÅ£inerii de rapoarte sexuale, au efecte benefice asupra nivelului de satisfacÅ£ie atins de parteneri. Cu cât discuÅ£i mai degajat despre sex ÅŸi despre ceea ce-Å£i place să primeÅŸti sau să oferi, la rândul tău, cu atât creÅŸte nivelul de satisfacÅ£ie, cel puÅ£in conform cercetătorilor de la Cleveland State University. Acest studiu a fost publicat în luna august în revista Journal of Social and Personal Relationships.  
 
6. Noile mămici nu sunt lipsite de dorinÅ£e sexuale Femeile care au născut recent sunt de multe ori interesate de o partidă de sex cu mult înainte de a trece cele 6 săptămâni de pauză "recomandate" de medici, conform unui studiu publicat în luna iunie. Mai mult decât atât, probabilitatea de a fi interesate de sex are cauze, mai degrabă, de ordin psihologic, ÅŸi nu fiziologic. Astfel, femeile care au o relaÅ£ie mai apropiată, mai intimă cu partenerul lor, vor fi tentate să nu asculte sfatul medicului după ce au născut.  
 
7. Excitarea este un medicament miraculos împotriva elementelor care altfel ar provoca dezgustul. Dacă vă simÅ£iÅ£i uÅŸor dezgustat(ă), încercaÅ£i o fantezie sexuală, pentru că starea de excitare sexuală inhibă pornirile de dezgust. Oamenii de ÅŸtiinţă au realizat un experiment la care au fost invitate să participe 90 de femei heterosexuale. Acestea au fost rugate să îndeplinească anumite sarcini dezgustătoare, aÅŸa cum ar fi să introducă mâna într-un bol cu prezervative aparent folosite. În prealabil, o treime dintre aceste femei au urmărit niÅŸte filme erotice. Conform rezultatelor publicate în numărul din septembrie al revistei PLoS ONE, femeile care au urmărit în prealabil filme erotice au fost mai puÅ£in dezgustate de sarcinile ce au urmat. Această descoperire este importantă pentru că dezgustul poate avea un rol important în anumite disfuncÅ£ii sexuale.  
 
8. Sexul poate să-Å£i dea migrene O durere de cap pare să fie cel mai invocat motiv pentru a refuza o partidă de sex, dar ce se întâmplă atunci când sexul este cel care declanÅŸează migrena? Această stare este denumită "cefalie coitală" ÅŸi este cât se poate de neplăcută pentru cei care suferă din această cauză. Cauzele cefaliei coitale nu sunt cunoscute, dar această afecÅ£iune este însă apanajul aproape exclusiv al bărbaÅ£ilor, care întâmpină un factor de risc de 3 până la 4 ori mai mare de a suferi de această afecÅ£iune, comparativ cu femeile, conform revistei British Journal of Medical Practitioners. Din fericire această afecÅ£iune este perfect tratabilă.  
 
9. Homo sapiens ÅŸi oamenii de Neanderthal întreÅ£ineau relaÅ£ii sexuale între ei Primii oameni din specia Homo Sapiens nu aveau niÅŸte gusturi sexuale foarte rafinate ÅŸi nu spuneau nu nici măcar mai primitivilor neanderthalieni, conform unui studiu publicat în noiembrie care evidenÅ£iază faptul că, din punct de vedere genetic, toate populaÅ£iile de pe glob au puÅ£in sânge de neanderthalian, cu excepÅ£ia populaÅ£iilor din Africa subsahariană. Aceste urme genetice pot reprezenta dovada că reprezentanÅ£ii celor două specii întreÅ£ineau relaÅ£ii sexuale, într-o perioadă ce a început acum 100.000 de ani, după migrarea primelor grupuri de Homo sapiens din Africa. Hibridarea nu trebuie subestimată!  
 
10. Un cromozon X suplimentar măreÅŸte substanÅ£ial libidoul masculin Un cromozon feminin (X) în plus, la un bărbat, ar putea să ducă la o creÅŸtere substanÅ£ială a libidoului, conform unui nou studiu care a fost însă realizat pe ÅŸoareci. Acest libidou crescut nu vine însă fără efecte secundare negative, cel puÅ£in în cazul oamenilor, printre acestea cel mai important fiind reducerea fertilităţii.
Studiul realizat pe ÅŸoareci oferă însă o perspectivă interesantă asupra modului în care cromozomii sexuali influenÅ£ează comportamentul. BărbaÅ£ii au un cromozon X ÅŸi unul Y, în timp ce femeile au doi cromozomi X. În anumite cazuri, greÅŸeli genetice pot duce la naÅŸterea unor bărbaÅ£i cu genotipul XXY, stare cunoscută ÅŸi drept sindromul Klinefelter.
Åžoarecii cu acest tip de genotip copulează mai des, cu miÅŸcări mai viguroase, dar ÅŸi ejaculează de două ori mai repede ÅŸi de două ori mai des decât ÅŸoarecii cu genotip normal (XY), conform studiului publicat în numărul din ianuarie al revistei Hormones and Behavior.
 
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.