Tot vorbind despre cancer am ajuns sa facem chimioterapie
Ati citit, cu siguranta, sau ati auzit de nenumarate situatii tragice sau macar grave din varii zone ale vietii romanesti descrise in termeni medicali. La nivel metaforic, exprimarea tradeaza o abilitate in manuirea cuvintelor si un oarecare gust estetic. Gigi Becali si-a tras de curand invectiva de cancer al fotbalului romanesc, dupa prea multele-i tentative de infestare si viciere a atmosferei de pe stadioane si din vestiare. Despre banci ori societati care inregistreaza scurgeri suspecte de lichiditati se spune ca sunt atinse de hemoragie. Despre intreprinderi care au nevoie acuta de redresare financiara se zice ca vor suporta terapii de soc.
Dupa atatea imprumuturi catre zone invecinate, s-ar putea crede ca terminologia medicala, mai ales cea referitoare la boli, nu mai inseamna mare lucru in sensul propriu. Sensul figurat pare sa detina suprematia in exprimarea pitoreasca agreata de catre societate.
Statisticile ne trezesc insa din aceasta reverie lingvistica si ne readuc cu picioarele pe pamant. Cancerul este in Romania o realitate dureros de palpabila ca sa insemne ceva doar in registru figurat. Peste 350.000 de romani sufera de aceasta cumplita maladie. O femeie din sase este predispusa sa dezvolte o forma de cancer la san, una din cauzele cele mai frecvente ale deceselor in randul populatiei feminine din Romania. Urmeaza, in ordine, cancerul de col uterin si cel pulmonar. Chiar si barbatii pot fi atinsi de cancerul de san, desi incidenta maladiei in randul lor este mult mai redusa, de 1 la 100 de indivizi.
Multi dintre bolnavi au descoperit ca sufera de aceasta afectiune teribila in urma testelor obligatorii incluse in programul de sanatate initiat de Ministerul Sanatatii. Demersul MS este, de altfel, si singurul gest pe care autoritatile medicale il fac in sprijinul suferinzilor de cumplita boala. Cea mai ieftina interventie – chimioterapia – este prea scumpa pentru majoritatea celor afectati si poate avea efecte adverse ireversibile asupra organismului. Tratamentele eficiente costa sume de ordinul zecilor de mii de euro, se petrec doar in strainatate si sunt inaccesibile pentru cei mai multi dintre pacienti. Casa Nationale a Asigurarilor de Sanatate, considerata de catre unii cea mai mare masina de spalat bani in Ministerul Sanatatii, tine ascunse caile cele mai directe prin care un bolnav poate urma in strainatate tratamentele de care are nevoie. Celebrele formulare, valabile in Uniunea Europeana, cu ajutorul carora un bolnav din Romania se poate trata dincolo, sunt tinute la sertar de CAS-uri care pretind ca asiguratii nu intreaba de ele.
Inainte de a fi o tara suferinda economic, social, politic si cultural, suntem o natie bolnava fizic. Noi – de tot soiul de maladii crunte. Guvernantii de orice culoare – de nesimtire si ticalosie.
Vifor Rotar