Trădarea națională: Ministrul Mediului dezvăluie că strategiile în România sunt făcute de...

Trădarea națională: Ministrul Mediului dezvăluie că strategiile în România sunt făcute de străini

1 161

Prezent la o conferință pe teme energetice, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a scăpat porumbelul și a arătat că strategiile în România sunt elaborate de străini, în condițiile în care acestea sunt documente strategice de programare a obiectivelor pentru interesul național. Ministrul consideră că strategiile, în special cea în domeniul energiei, este necesar să fie întocmite de specialiști români, conectați la realitatea din țara noastră, mai ales că aceste acte normative afectează nu numai economia, ci și întreaga populație.
Deși mai avem încă un număr însemnat de specialiști care activează în diferite domenii, guvernele care s-au perindat au preferat să delege străinilor responsabilitatea întocmirii strategiilor naționale. Informația a fost „scăpată” chiar de ministrul Mediului, Mircea Fechet, la o conferință pe teme energetice.
Mi-aș fi dorit ca toate strategiile despre care discutăm să fie făcute de experți din cadrul ministerelor, de oameni care sunt bine conectați la ceea ce se petrece.
Fie că discutăm de PINESC sau despre alte tipuri de strategii, mai nou alegem să externalizăm aceste procese, alegem să identificăm niște experți care, de multe ori, nici nu sunt din țara noastră, or opinia mea este că atunci când alegi direcția în care mergi ca stat, atunci când alegi un anumit tip de politică, care îți va afecta nu doar economia, ci întreaga populație, acele strategii este necesar să fie asumate inclusiv prin prisma experților care lucrează la ele”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet.
Acesta a arătat că ar fi bine ca Statul Român să învețe din nou să-și elaboreze propriile strategii și că și-ar dori ca, în viitor, toate strategiile pe care le stabilim să fie făcute și asumate de români. Cu atât mai mult cu cât strategiile sunt adoptate fie prin hotărâre de guvern, fie prin acte normative cu o forță chiar mai mare.

Miliarde de euro pentru decarbonizare
În context, ministrul Mircea Fechet a mai spus că decarbonizarea industriei ar fi posibilă, concomitent cu creșterea economică, însă tranziția va costa miliarde de euro, ceea ce presupune un sprijin important din partea statului.
Motivul pentru care noi am pierdut o mare parte a economiei comuniste nu a ținut neapărat de eficiența energetică a acelor capacități de producție.
Probabil că motivele pentru care acele facilități industriale au ajuns la fier vechi au fost mult mai complicate. Însă, dacă ne referim la mecanismul de ajustare a carbonului la frontieră, dacă ne referim la fondurile care ar fi necesar să fie puse la dispoziția economiei pentru a ajuta tranziția către o industrie decarbonizată, este cert că va necesita să avem acces la tehnologii și la sprijin guvernamental. P
ână la urmă, această tranziție va costa miliarde de euro, tocmai de aceea statul este necesar să intervină, fie prin instrumente financiare, fie prin alte metode, dar fără îndoială va fi important să existe o bună aliniere între stat și mediul economic”, a afirmat ministrul Mediului, Mircea Fechet.
Totodată, acesta a afirmat că nu propune reducerea amprentei de carbon a României prin închiderea capacităților, așa cum s-a petrecut în trecut, ci a susținut că tot acest proces este necesar să devină din ce în ce mai eficient și să fie ajutat de stat.

Sprijinul se mută la păduri
Schema de certificate verzi și tranzacționarea lor este făcută de Ministerul Finanțelor, iar anul acesta, prețul certificatelor a scăzut la 54 euro, de la 90-100 de euro, a mai spus ministrul Mediului. Un procent din sumele obținute din tranzacționarea acestor certificate se duce la Fondul de Mediu, din care se finanțează programele „Casa verde – panouri fotovoltaice” și „Rabla plus”, programul prin care cetățenii și companiile pot primi vouchere pentru achiziționarea mașinilor electrice.
În premieră, urmează să plătim și prime de sechestrare a carbonului, în valoare de 456 de euro la fiecare hectar de pădure nou-înființată.
Ne propunem să dăm acești bani timp de 20 de ani, ceea ce va presupune, la un moment dat, un efort semnificativ asupra bugetului AFM-ului din acest punct de vedere”, a spus Mircea Fechet, ministrul Mediului.

Sursa: yogaesoteric.net

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.