Traditia bucurestene

Traditia bucurestene

0 265

?

In secolul al XIX-lea, Bucurestii erau inconjurati de podgorii.

Acolo unde acum exista cartierele Colentina, Mogosoaia, Tunari, Pantelimon se gaseau intinse podgorii.

La sfarsitul lunii septembrie – inceputul lui octombrie incepea culesul strugurilor, proprietarii podgoriilor facand din aceasta o adevarata sarbatoare cunoscuta in traditia romaneasca sub numele de “Carstovul viilor”.

“Vierii” organizau culesul sub forma unei petreceri care tinea mai mult de o saptamana, in care acestia vindeau mustul si tulburelul direct de la sursa, precum si diverse feluri de mancare.

Teascul si mesele cu pastrama, ciorba de burta si fudulii erau puse spre strada

In partea de vie ce dadea spre oras se ridica un cort de stuf, sustinut de patru stalpi de lemn. Sub acest cort se afla teascul, cu hardaul pus in dreptul “scursoarei”. Langa teasc se gasea un butoi cu tuica proaspata de prune. Se mai aflau si doua mese lungi, incarcate cu diverse bunatati. Se puteau cumpara si consuma pastramuri de batal cu mamaliguta, fudulii de berbec, mititei fierbinti, babicuri si ghiudemuri, tari, uscate si sarate. Sub alt “cort” fierbea, intr-o oala pusa pe pirostrii, ciorba de burta. Mustul curgea continuu si costa 10 bani litrul, iar tulburelul 15 bani.

Lucrul asta nu se petrecea numai in jurul Bucurestilor, ci in jurul tuturor oraselor care aveau in vecinatate podgorii.

Astfel, la Braila exista mustaria “Turcul si pistolul”, la Buzau era populara mustarie “Ograda lui Firea”, la Ploiesti era “Berbecul” iar la Iasi faimoasa mustarie “Trei sarmale”, asezata pe dealul Buciumului.

Mustarii celebre in Bucuresti: Trei lulele, Trei chiftele, Zor de zi

In Bucuresti, in aceeasi epoca au functionat mai multe mustarii foarte cunoscute, din care amintim “Trei lulele” in Grozavesti, “Trei chiftele” langa fostul “abator comunal” si faimoasa mustarie si zahana “Zor de zi”, asezata pe locul actualului Teatru National.

Incet – incet, viile din jurul Bucurestilor au disparut, dar obiceiul mustariilor a dainuit. Se aduceau struguri din podgorii de renume si se facea must in fata clientului in mustariile capitalei, toate invelite in traditionalul stuf. La inceputul lui octombrie, Bucurestii erau inundati de fumul si mirosul scos de gratarele pline de pastrama si mititei. Traditia a continuat si in perioada comunista, cand mustariile se deschideau de “Ziua recoltei”.

Inexplicabil, aceasta traditie bahica si gastronomica a disparut dupa 1989. Poate vreun intreprinzator citeste aceste randuri si reinvie traditia delicioasa. Garantam ca este si profitabila.

?

sursa: www. vinul.ro

autor – Iulian Paun

?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.