Traditie abandonata

Traditie abandonata

0 250

Este vorba de abandonarea traditiei in arta culinara, adica de folosirea, tot mai des, a unor bucatarii introduse de vremurile postrevolutionarede pe alte meleaguri, si aceasta ori pentru ca sunt mancaruri aduse de pe alte meleaguri care intr-adevar au un gust minunat, ori este vorba, pur si simplu, de snobism, aceasta din urma varianta fiind dominanta, mai ales printre cei care, dupa ’90, au prins cat de cat ceva cheag.
La acestea a contribuit si aparitia supermarketurilor, unde in rafturi gasesti tot felul de marfuri de import bagate in plicuri, pliculete, pungi sau pungute, multe dintre ele fiind un soi de semipreparate, de gatit in cel mult un sfert de ora. Tot de prin strainataturi sunt aduse si o serie de alimente in vrac, dintre acestea cele mai frecvent intalnite fiind branzeturile, preparatele din carne, diferitele soiuri de paste fainoase, dar chiar si pescarie, alimente la care lumea se uita chioras acum 10 – 15 ani.
Este drept ca in perioada imediat de dupa Revolutie, cand aceste alimente au inceput sa apara si pe la noi, preturile erau cam prohibitive, dar odata oferta crescand, acestea au scazut in asa masura, incat si cei cu un venit mai modest isi pot permite, din cand in cand, cate o „extravaganta” culinara.
Cei mai mari consumatori de asemenea alimente sun cei din tanara generatie, dar si cei de varsta medie, care, grabiti nu stiu spre unde, prefera sa rastoarne continutul unui plic in niste apa care clocoteste, decat sa curete zarzavat si sa gateasca pe indelete, ca la mama acasa.
E drept, se economiseste timp, dar nici gustul mancarii nu mai este cel din oala „clasica”. In acest sens pot da ca exemplu o prietena care, venind din Germania, de cate ori apare ma roaga sa-i „trantesc” o ciorba cu bors natural, urmata de vreo tocanita sau plachie cu mamaliguta si mai stiu eu ce alte feluri imi trece prin minte, toate preparate din „materie prima” autohtona.
Personal sunt sigur ca aceasta moda, care si-a cam atins culmea, va trece, iar prin oalele si cratitele noastre vor clocoti din nou traditionalele mancaruri romanesti, cu specificul fiecarei zone a tarii.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.