Traditii legate de sarbatoarea Mucenicilor

Traditii legate de sarbatoarea Mucenicilor

0 223

Taranul roman crede, conform unei traditii precrestine, ca 9 martie este si ziua cand se sfarseste cu adevarat iarna si incepe primavara. Oamenii bat pamantul cu ciomagul, sa scoata de acolo caldura si sa dea semn ierbii sa rasara. In timp ce loveau pamantul cu betele, strigau: „Intra frig si iesi caldura,/ sa se faca vreme buna/Pe la noi pe batatura!”. Se credea ca pamantul era batut cu maiurile de catre Mosi, spirite ale stramosilor, identificate in Calendarul Crestin- Ortodox cu cei 40 de Sfinti Mucenici din Cetatea Sevastiei. In timp ce bat pamantul, acestia s-ar indemna strigand in cor: „Patruzeci de sfinti voinici,/Dati cu botele-n pamant,/ Ca sa tune (intre) frigul,/Sa iasa caldura!?”
Tot aceasta zi marcheaza si inceputul aratului. Gospodarii dau foc gunoiului din batatura, iar tinerii sar peste foc pentru a avea parte de sanatate in timpul anului. Cenusa este pe urma presarata in jurul copacilor si in gradina. Aceasta reprezinta in fapt o incinerare a iernii, pentru a face loc primaverii.

Alt obicei este acela al afumarii gospodariei, cu o carpa arsa, cu care se inconjoara curtea pentru a fi ferita de rele.
Anul Nou Agrar, in traditia populara, incepe la 9 Martie, aceasta zi fiind numai buna pentru a incepe aratul. Pentru ca sa fie imbelsugat anul agricol care a inceput, taranii au obiceiul sa scoata afara plugul, peste care arunca un ou, semn al rodirii.

In Baragan, femeile modeleaza din aluat o mica papusa cu aspect uman, numita “Uitata”, care reprezinta un fel de ofranda adusa mortilor care au fost uitati la pomeni.
Aproape in toata tara, in aceasta zi, romanii mananca “mucenici” sau “macinici” (cum se numesc ei in Muntenia si Dobrogea), “sfinti” (in Moldova) sau “brandusei” (in Banat). Acestia sunt mici colacei, rotunzi sau in forma de 8, care in Moldova si in alte zone se coc in cuptor, din aluat dospit, se ung cu miere si se presara cu nuca, iar in Muntenia si in Dobrogea se fierb in apa (care aminteste de iezerul in care au fost chinuiti mucenicii), care apoi se presara cu nuca si se indulceste cu zahar.

Ziua de „Mucenici” arata si cum va fi primavara. In popor se spune ca asa cum este in Ziua de 9 Martie, asa va fi toata primavara. Si tot dupa „Mucenici” incep sa sosesca si berzele, acestea intorcandu-se la cuiburile lor parasite in toamna, odata cu inceperea frigului.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.