Traditii si obiceiuri de Sfanta Maria Mare

Traditii si obiceiuri de Sfanta Maria Mare

0 274

Intreaga suflare crestina praznuieste la 15 august un moment cu o bogata incarcatura religioasa: Adormirea Maicii Domnului. Denumita in popor Sfanta Marie Mare, sarbatoarea aminteste de momentul in care Fecioara Maria „adoarme” pentru totdeauna, trupul si sufletul sau fiind luate la ceruri de insusi Iisus Hristos.


In traditia populara s-au mostenit o multime de obiceiuri si datini care, in unele parti ale tarii, inca mai sunt respectate.


In partile Moldovei, Sfanta Marie Mare (15 august) era considerata „a mortilor”, fiind pomeniti toti care au numele pornind de la cel al Fecioarei si doar la Sfanta Marie Mica (8 septembrie) erau serbati cei vii cu acest nume.


Sarbatoarea Sfintei Marii este considerata un hotar: acum se aduna ultimele plante de leac. Este un moment important al calendarului viticol, ziua in care se tocmesc pandarii pentru vii si in care se „leaga” ciocul pasarilor pentru a nu prada strugurii.


?


Datini si obiceiuri


In ziua marelui praznic, icoana Maicii Domnului, prezenta in casele romanilor, este impodobita cu flori. In familiile cu fete de maritat, icoana este spalata cu flori de busuioc pentru a avea noroc in dragoste. Acum se culege navalnicul, o planta care creste in paduri, in locuri ascunse, cunoscute doar de femeile varstnice. In general, planta aceasta este daruita fetelor pentru a avea noroc sa se casatoreasca cu un baiat gospodar si iubitor.


In aceasta zi se culeg flori care sunt bune de leac.


Gospodina casei duce la biserica fructe pe care le slujesc si apoi le dau de pomana pentru sufletul rudelor decedate.


Daca la Sf. Marie Mare infloresc trandafirii, traditia spune ca va fi toamna lunga.


La sate, femeile care descanta vor „lega” ciocul pasarilor ca acestea sa nu distruga recoltele de struguri. In sudul tarii se tocmesc cei care vor pazi viile – pandarii;


Se spune ca vrajitoarele invata descantecele de la Maica Domnului care le apare in vis. De asemenea, aceasta este invocata la finalul descantecelor pentru ca altfel se spune ca nu au efect: „Descantecul de la mine si leacul de la Maica Domnului”, spun batranele de la sate.


?


Alte praznice ale Fecioarei Maria


Sfanta Maria e sarbatorita de mai multe ori in cursul anului bisericesc, prin praznice care comemoreaza nu numai adormirea sau trecerea sa la cele vesnice, ci si alte cateva momente importante din cursul vietii sale.


Sarbatorile mari, socotite de regula intre praznicele imparatesti, sunt:


– Nasterea Maicii Domnului, numita in popor si Sfanta Marie Mica (8 septembrie).


– Intrarea in biserica a Maicii Domnului (21 noiembrie), in amintirea zilei in care, dupa traditie, Sfintii? parinti Ioachim si Ana au adus-o pe fiica lor Maria, in varsta de trei ani, la templu, unde ea va ramane pana la varsta de 14 sau 15 ani.


– Buna Vestire sau, popular, Blagovestenia (25 martie) este praznicul in amintirea zilei in care Sf. Arhanghel Gavriil a vestit-o pe Sfanta Fecioara ca il va naste pe Iisus.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.