Traditii si obiceiuri romanesti de Mos Nicolae
Legende misterioase, povesti nastrusnice, fapte bune savarsite din dragoste pentru oameni, tradiţii si superstiţii, miracole… – sarbatoarea sfantului Nicolae le aduna pe toate laolalta.
Sfantul Nicolae, cunoscut in traditia romaneasca, mai ales sub denumirea de Mos Nicolae, este protectorul copiilor si al oamenilor in necaz, neajutorati. El este sarbatorit pe 6 decembrie prin traditii care sunt inca vii.
Cea mai cunoscuta traditie de Sfantul Nicolae este curatarea ghetutelor si asezarea lor la usa sau langa geam. In noaptea de 5/6 decembrie, Mos Nicolae vine pe furis si asaza in ghetutele lustruite dulciuri si fructe, sau uneori doar o nuielusa, daca proprietarul ghetutelor nu a fost cuminte in anul care a trecut. Povestea nuielusei are un sambure de adevar: se spune ca Episcopul Nicolae ii lovea cu nuiaua peste maini pe cei se abateau de la dreapta credinta.
In tradiÅ£ia populara romaneasca, Mos Nicolae este infaÅ£isat pe un cal alb, simbol al puritaÅ£ii si al taramurilor pline cu zapada. Are de asemenea o bogata barba, alba ca zapada. Conform unei vechi credinÅ£e populare, cand Mos Nicoale isi scutura barba, in ziua sa-pe 6 decembrie, peste pamant curg fulgi de nea din cer, asternandu-se zapada. In popor, se spune ca “a intinerit mos Nicolaeâ€.
In concepţiile populare arhaice, rolul lui mos Nicolae este acela de a proteja lumea impotriva intunericului, a frigului si a raului, asigurandu-se ca soarele nu fuge spre alte taramuri. De asemenea, mos Nicolae este protectorul celor aflaţi in nevoie, al vaduvelor, al celor plecaţi in razboi, al celor fara parinţi, al fetelor care vor sa se marite. Mos Nicolae este si patron peste ape, avand harul de a salva de la inec pe cei in necaz daca este invocat in gand, cu credinţa.
In Ardeal, fetele se aduna in ajunul sarbatorii de Mos Nicolae si fac placinte, iar la 9 seara fix navalesc peste ele flacaii si se se incinge petrecerea.
Se spune ca de Sfantul Nicolae incepe cu adevarat iarna, cand Mosul isi scutura barba sura si incepe sa ninga.
De Sfantul Nicolae se poate prezice vremea pe anul viitor. Se pun ramuri tinere de pomi fructiferi in apa, iar daca acestea infloresc pana la Anul Nou se crede ca va veni un an roditor.