Traditii si simboluri de Craciun
Ieslea
Cuvantul iesle are origine germana „creche” si este derivat de la vechiul cuvant francez „cresche”. Ieslea ii infatiseaza pe Fecioara Maria, Iosif si pruncul Iisus alaturi de cei trei magi, de ingeri si de animalele din staul, care au incalzit cu rasuflarea lor pe noul nascut.
Aceste iesle sunt asezate langa bradul de Craciun si infatiseaza nasterea Domnului.
Steaua
Steaua din Bethleem pe care o punem in varful bradului de Craciun este simbolul nasterii Domnului Iisus Hristos.
Se spune ca este steaua care i-a calauzit pe cei trei magi la locul nasterii lui Iisus si atesta puterea nemarginita a lui Dumnezeu care vegeaza peste noi.
?
Cei 3 magi
Asa cum reiese din epistola dupa Matei si Luca, trei magi de la Rasarit au venit in Ierusalim pentru a i se inchina celui care s-a nascut, rege al iudeilor. Calauziti de stea, ei au ajuns in locul unde era Pruncul impreuna cu Maria, mama Sa, si cazand la pamant I s-au inchinat; si deschizandu-si vistieriile, I-au adus daruri: aur, tamaie si smirna.
I-au adus aur ca unui imparat, caci trebuiau sa-i aduca acetuia slujire de imparat, de carmuitor al lumii; tamaie ca unui prooroc si invatator; si smirna ca unui arhiereu, ca unuia care trebuia sa Se jertfeasca pentru toata lumea. In epistole numele celor trei magi nu este metionat, dar din popor se mentioneaza trei nume Casper din Tarnish, Balthazar din Saba si Melchoir din Arabia
?
Vascul
Vascul se numara printre plantele frumoase si periculoase care sunt folosite de Craciun. Potrivit traditiei, vascul aduce noroc si trebuie pus de Anul Nou la intrarea in casa. Dar folosirea lui dateaza inca dinainte de crestinism, cand celtii il foloseau pentru a-si decora casele ca celebrare a venirii iernii.
Vascul este un simbol pentru pace si bucurie. Sarutul cuplurilor sub vasc este simbolul prieteniei si statorniciei.