Traditii vechi europene de Sanzaiene

Traditii vechi europene de Sanzaiene

0 319


?


1)???? Daca la miezul noptii bei roua cazuta pe floarea de Sanzaiana, aceasta purifica si este aducatoare de noroc.


2)???? In Silezia, se spune ca daca faci in aceasta zi o baie in care ai turnat decoctul facut din noua plante anumite – obligator si Sanzaiana, tot anul vei fi sanatos si-ti va merge bine.


3)???? Traditia sau superstitia spune ca daca in noaptea de Sanziene se pun bucati de pamant cu iarba in fata grajdurilor, vitele vor fi ferite de boli si necazuri deoarece spiritele rele curioase, inainte de a intra in grajd, vor numara firele de iarba si astfel vor fi toata noaptea ocupate.


4)???? In Mecklenburg la Solstitiu de vara se atarna craci de artar la usi si ferestre, se pun pe campurile de cartofi si de in, pentru ca exista credinta ferma ca in acest fel vor fi indepartate vrajitoarele si toate fortele demonice. Frunzele de artar culese in aceasta zi si puse la uscat vindeca orice rana si inlatura durerea de cap.


5)???? Daca hainele, covoarele si asternuturile sunt expuse in 24 iunie la soare, ele nu vor fi mancate de molii.


6)???? Daca in aceasta zi vezi o furnica rosie aceasta este de foarte bun augur.


7)???? Daca gasesti insa o furnica in portmoneu, este semnul cel mai indubitabil ca vei avea un an foarte bogat.


8)???? In Silezia si in Bavaria este traditia ca in aceasta zi sa se manance turte din aluat cu flori de soc prajite in untura, in felul acesta intregul an care urmeaza vei fi sanatos. Cracute de soc sunt atarnate si la feresti si usi, pentru a apara in felul acesta casa de orice necazuri si boli si pentru a se asigura astfel bunastarea in tot anul urmator.
Din cele mai vechi timpuri, socul este plantat langa casele oamenilor deoarece se credea ca in el salasluieste un duh, sau o zana buna care-i apara pe oameni de nenorociri.


9)???? In Prusia era credinta veche ca zeul pamantului Puschaitis locuia sub un soc.


10) In Danemarca acelasi zeu, denumit Hyldemoer, avea acelasi domiciliu.


11) In Germania si in toate tarile nordice era considerat un sacrilegiu ca sa tai un soc, “copacul despre care taranii spun ca in fata lui trebuie sa-ti scoti palaria’. Cel care facea asta era pedepsit cu focul si cu moartea, casa sa ardea si cineva dintre membrii familiei murea. Despre aceasta credinta vorbeste si Hans Christian Andersen intr-unul dintre basmele sale.


12) Se spune ca daca culegi si mananci la miezul nopti de Sf. Ion Botezatorul – petalele florii de grau denumita albastrica, tot anul vei avea noroc in toate.


Toate acestea suna ca o poveste, credinte sau superstitii bizare, depasite de timpurile pe care le traim, si totusi…ramase adanc inradacinate in traditia noastra populara, si nu numai…


?


?Iza M.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.