Traditiile populare ale anotimpurilor – primăvara

Traditiile populare ale anotimpurilor – primăvara

0 542
"Primăvara se începe, după unii, cu prima lunei martie, după alÅ£ii când se sfârÅŸesc zilele babei Dochiei, ÅŸi anume la Alexii, 17 martie, ÅŸi durează până la Sf. Onofrei, 12 iunie.
AlÅ£ii pun iarăşi ziua întâi de primăvară după ce trec treisprezece săptămâni numărate din ziua de Crăciun. Atunci zic ei că omătul se topeÅŸte ÅŸi curge în torente chiar ÅŸi de pe vârful celor mai înalÅ£i munÅ£i.
Când încep a ieÅŸi jigăniile ÅŸi gujuliile de prin ascunziÅŸurile lor de peste iarnă, când prind a zbura gâzele ÅŸi fluturii cei roÅŸii ÅŸi mai ales când încep a veni rândunelele, cocostârcii, cocoarele ÅŸi celelalte paseri ce petrec peste iarnă în ţările cele calde, atunci, când vin acestea, e semn că primăvara a sosit ÅŸi că mai mult n-are să ningă."
 
Practici magice:
"Când auzi tunând întâia oară primăvara, să te baÅ£i cu o piatră pe frunte, că nu ai durere de cap peste an.
♦ Când tună întâi primăvara, să dai la frunte cu argint, ca să fii ca argintul sănătos ÅŸi curat tot anul.
♦ Când se porneÅŸte primăvara plugul la arat, se înconjură el de trei ori mai înainte de a ieÅŸi pe poartă, cu tămâie, busuioc ÅŸi apă sfinÅ£ită, cu care se stropeÅŸte el ÅŸi vitele, ca să nu se prindă deochiul de vite.
♦ Primăvara, când scot întâi vacile în cireadă, oamenii le leagă ceva roÅŸu de coadă, că pe vita care are roÅŸu nu o poate nici deochea, ÅŸi nici cel rău nu se poate apropia de ea.
♦ Se crede că este bine a pune, primăvara, când se trage cu plugul prima brazdă de arătură, pe brazdă pâne ÅŸi sare, ca câmpul să aducă mult rod.
♦ Din seminÅ£uri să nu dai primăvara nimănui până ce nu i pune tu întâi din ele, că Å£i dai norocul la roade ÅŸi nu se fac.
♦ Când vezi un buratec întâia oară primăvara, să l pupi de trei ori pe spate ÅŸi să l dai peste cap, că apoi n ai friguri.
♦ Primăvara, cine aude întâi brotăcei cântând, să se dea de trei ori peste cap, ca să nu fie anul secetos.
♦ Dacă vezi pentru prima oară barză primăvara, trebuie să o scuipi ÅŸi să i zici: „Frigurile mele în penele ÅŸi în picioarele tele“.
♦ Dacă vezi pentru prima dată numai o rândunică, toată vara vei fi singur. Când vezi întâia dată rândunele, să te speli repede pe obraz cu apă sau cu lapte, pentru a nu avea pete sau aluniÅ£e.
♦ Primăvara, cel ce vede rândunica întâi să caute în pământ sub talpa piciorului drept, că va găsi un cărbune. Acel cărbune este bun pentru friguri.
♦ Puii, când ies primăvara, să se puie întâi într o oală: din oală te faci că i tai la gât, îi pui apoi în ciur, cernându i pe foc, de aci în poală ÅŸi în sfârÅŸit îi duci cu ochii închiÅŸi afară.
♦ Primăvara, cine se va scălda mai înainte de a mânca caÅŸ, toată vara îl va prinde frigurile.
♦ Primăvara, când începe un an nou, dacă, ieÅŸind pe câmp, vezi un furnicar, să iei ţărână din acel furnicar, să arunci peste cap zicând de trei ori: „Să fiu iute ÅŸi sănătos ca furnica, până la vederea muÅŸunoiului în anul viitor“, dacă vrai să nu suferi de dureri de cap sau friguri ÅŸi nici să ai vreo moleÅŸire sau lenevire.
♦ Primăvara podgorenii leagă câteva viÅ£e de vie cu salcie de la Florii, ca să fie ferite de piatră.
♦ Primăvara, cine vede ÅŸerpele întâi să ÅŸi dea osteneala să l ucidă, căci, omorându l, îi ia puterea; iar de va scăpa, ÅŸerpele ia puterea omului."
 
Semne de prosperitate: 
"Încotro tună primăvara întâiaÅŸi dată, în acea parte s or face pâinile mai bune.
♦ Când auzim primăvara tunând întâiaÅŸidată la sfinÅ£it, va fi an bun, roadă îmbelÅŸugată, iar de va durdui mai întâi dinspre răsărit, va fi veac bun.
♦ Când primăvara se vede pe ape spume alb gălbui, care se cheamă mană, are să fie mănos anul acela.
♦ Primăvara cine vede întâi berze ÅŸi rândunici în zbor, în acel an va face călătorie; iar de va vedea ÅŸezând jos, nu va face în acel an nici un drum.
♦ Când vezi barză întâi pe sus, tot anul vei fi sănătos; iar când o vei vedea pe jos, tot anul vei fi bolnav.
♦ Primăvara, cine va vedea cocori întâi să i numere ÅŸi câÅ£i vor fi atâÅ£ia, ani va mai trăi.
♦ Când vezi rândunele zburând pentru întâiaÅŸi dată în primăvară, eÅŸti sănătos peste an; iar de le vezi stând ÅŸi ciripind, tot anul te vorbesc oamenii de rău.
♦ Dacă aude cineva primăvara pentru prima dată cucul cântând ÅŸi are mulÅ£i bani în pungă, apoi se crede că va avea tot anul.
♦ Când îÅ£i cântă cucul în dreapta îÅ£i merge bine.
♦ Când Å£i a cânta cucul în faţă, are să Å£i meargă bine tot anul.
♦ Dacă vede cineva primăvara pentru întâia dată cucul pe un pom verde, apoi se crede că acela prin întreg anul va fi sănătos. Dacă l vede pe o creangă uscată, se zice că acela întreg anul va tot boli. Dacă l vede pe pământ, se Å£ine că un semn că acolo, în acel an, va avea multe griji ÅŸi nevoi.
♦ De vei vedea întâi primăvara miel alb, tot anul vei avea inimă bună; de vei vedea negru, inima Å£i va fi neagră.
♦ Dacă primăvara vezi întâi flutur roÅŸ, ai să fii sănătos vara, iar dacă vezi întâi flutur galben, toată vara vei fi galben ÅŸi bolnav." Semne nefaste:  "Când vezi cocostârc pe jos întâi, are să te doară picioarele peste an.
♦ De vezi primăvara întâi cocostârc pe sus, nu te doare mijlocul la seceră, de l vezi pe jos, te doare.
♦ Când vezi întâia oară, primăvara, numai un singur cocostârc, vara aceea ai să fii singuratic; iar de vei vedea mai mulÅ£i, ai să fii tot cu mulÅ£i.
♦ Se crede că dacă vede o fată, primăvara, pe când sosesc cocostârcii, numai un singur cocostârc, ea în acel an nu se va mărita.
♦ Când aude cineva primăvara o rândunică ciripind, apoi crede că va fi vorbit de rău peste an.
♦ Când îÅ£i cântă cucul în stânga nu e bine.
♦ Când auzi cucul întâia oară ÅŸi vei fi bolnav, atunci bolnav vei fi toată viaÅ£a.
♦ Când cântă cucul aproape de casă e semn de moarte.
♦ Când cântă cucul aproape de casă ai să te muÅ£i de acolo.
♦ De vei vedea întâi primăvara fluturi albi, toată vara vei fi bolnav."
 
Starea vremii: 
"Dincotro vin primăvara întâia dată ploile, dintr acolo vor veni peste toată vara.
♦ Tunetul de primăvară, pe când este încă omăt, se Å£ine semn că vara va fi grindină multă.
♦ Primăvara, unde tună întâi, acolo va ÅŸi ploua întâi.
♦ Dacă vin odată mai mulÅ£i cocostârci, primăvara va fi furtunoasă ÅŸi ploioasă.
♦ Dacă primăvara rândunelele ÅŸi cocostârcii se întorc de timpuriu, e semn de primăvară timpurie ÅŸi statornică.
♦ Pomii înfloriÅ£i de timpuriu înseamnă secetă peste an.
♦ Primăvara ploioasă spune vară secetoasă."
 
Antoaneta Olteanu, Calendarele poporului român, Ed. Paideia, BucureÅŸti, 2001, 2009  
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.