Traficul de fiinte umane – regreseaza?

Traficul de fiinte umane – regreseaza?

0 324

IGPR, raspunde “comandamentului” trasat de catre premierul Boc si “rapoarteaza” romanilor, obligatia saptamanala a ministrului, ca lucrurile merg “mai bine” in traficul de finnte umane, adica este in scadere.
Traficul de fiinte umane inregistreaza o tendinta de diminuare in intensitate, situandu-se pe un trend descendent incepand cu anul 2006 in ceea ce priveste impactul asupra victimelor, se arata intr-un comunicat al Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR) transmis, joi, AGERPRES. Potrivit sursei citate, structurile de combatere a criminalitatii organizate, pe parcursul semestrului I al anului 2010, au identificat 338 de victime ale traficului de fiinte umane. De asemenea, 28 de grupari infractionale, formate din 291 de persoane, din care 117 au fost arestate, destructurate de politistii specializati in combaterea traficului de persoane.
Activitatea de documentare, precum si cea de cercetare penala a fenomenului infractional, sustinute la nivel teritorial de formatiunile de combatere a traficului de persoane, s-au concretizat, in semestrul I al acestui an in destramarea a 23 de grupari infractionale organizate, specializate in trafic de fiinte umane, formate din 249 de persoane, dintre care 102 au fost arestate.
IGPR sustine ca au fost investigati, in semestrul I al anului curent, 609 suspecti de trafic de fiinte umane.
Potrivit IGPR gruparile infractionale au dezvoltat o colaborare intre retelele de falsificatori de documente, cu gruparile ce actioneaza in domeniul spalarii banilor si, in ultima perioada mai ales, s-a dezvoltat interesul colaborarii cu grupurile care se axeaza pe criminalitatea informatica.
Din modul de operare al infractorilor, sustine IGPR, rezulta o usoara tendinta de renuntare la folosirea violentelor fizice pentru determinarea victimelor la acceptarea unui comportament obedient in relatia cu retelele de traficanti/exploatatori, optandu-se fie spre constrangerea psihica, fie chiar spre cointeresarea materiala a victimei, prin cedarea unei parti din privilegiul absolut al castigului acumulat catre victima sau determinarea unui consimtamant prin santajul sentimental al victimei (metoda ”lover boy”).
Cele mai uzitate modele/strategii de recrutare au ramas in continuare promisiunile false privind angajarea in tarile de destinatie pe diferite pozitii profesionale, in concordanta cu pregatirea posibilei victime (barman, ospatar, animator etc).
In anul 2010 exploatarea sexuala reprezinta principala modalitate de exploatare a victimelor, prin identificarea in perioada de referinta a 155 de victime (exploatate intern, in Italia, Germania si Spania), in timp ce traficarea prin munca fortata (in agricultura, constructii, servicii hoteliere in tari precum Spania, Italia, Grecia, Cehia sau intern) a avut loc in 128 de cazuri.
Cu o pondere mai redusa s-au inregistrat alte forme de exploatare, respectiv 40 victime traficate prin obligarea la practicarea cersetoriei, una obligata la comiterea de furturi si in 13 cazuri a fost tentativa de traficare.
In ceea ce priveste traficul de migranti, statistic in semestrul I al anului curent, au fost investigati 72 de suspecti.
De asemenea, au fost destramate cinci grupari organizate de trafic de migranti, pentru care au fost cercetate 42 de persoane dintre care arestate 15.
Majoritatea transfugilor sunt originari din statele Asiei Centrale si Sud-Estice, respectiv Pakistan, Bangladesh, India si Afganistan.
Peste 80% din migrantii originari din Orientul Indepartat intentioneaza sa ajunga in Occident, astfel, apeleaza la sprijinul unor retele infractionale pentru facilitarea deplasarii lor clandestine in Spatiul Schengen, destinatiile primare fiind in general Germania, Franta, Italia sau Spania.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.