Traian Basescu, la Digi24: Turneul lui Ponta in Asia-catastrofal, a plecat fara...

Traian Basescu, la Digi24: Turneul lui Ponta in Asia-catastrofal, a plecat fara mandat; Ponra-agent constatator; in Guvern se continua a se fura prin lege

0 220
Presedntele Traian Basescu a declarat joi seara, la Digi24, ca turneul premierului Victor Ponta in Asia a fost "catastrofal din punct de vedere al imaginii si al eficientei", seful statului aratandu-se totodata nemultumit de faptul ca acesta a plecat fara mandat, desi "o vizita de presedinte sau premier se pregateste" inainte. "A plecat fara mandat, sunt lucruri care nu pot fi tolerate doar pentru ca avem un acord de coabitare", a spus Basescu.
 
Declaratii Traian Basescu:
  • In timp ce avem 3,5 mil de romani in strainatate, INS a gasit sigur vreo 700.000. Afara nu prea sunt minori, ci oameni care se duc la munca.
  • Avem lege, listele electorale se fac dupa evidenta populatiei, nu dupa recensamant. Listele electorale, conform legii, le actualizeaza primariile. Ei au evidenta, nasterilor, deceselor, casatoriilor.
  • Parerea mea este ca, oricat s-a verifica listele, suntem peste 18 mil de electori. Abia anul acesta a inceput sa scada numarul de electori, pana acum a crescut numeric, desi a scazut natalitatea. Au fost decretii care, imediat dupa Revolutie, au crescut, in mod natural.
  • Pactul de coabitare are teme precise, ceea ce nu ne opreste sa ne exprimam punctele de vedere. Eu imi mentin punctul de vedere, anul trecut pe vremea asta a fost un puci.
  • Responsabilitatea politica nu a fost asumata, dar probabil cineva va trebuie sa isi asume responsabilitatea juridica, pentru ca si acum Romania plateste costuri uriase pentru lovitura de stat din vara trecuta. Pentru ca altfel vom trai cu ideea ca politicienii nu platesc nici prin cand actiunile lor discrediteaza tara, fac mult rau tarii. Cred ca ar fi corect ca cineva sa plateasca in instanta.
  • Este o chestiune de responsabilitate. Sigur ca sunt in ocntinuare multe lucruri care nu-mi plac, nu-mi place ca se continua sa se fure prin lege. Ca si pe vremea lui Nastase, acum au inceput cu memorandumul cu Rompetrol. Sau iei de la un institut de cercetari din Insula Mare a Brailei si il dai Consiliului Judetean.
  • Furtul cu legislatie s-a mostenit, a facut arc peste timp, de la Guvernul Nastase la Guvernul Ponta. Sunt lucruri pe care nu sunt dispus sa tolerez. Eu nu spun ca a furat Victor Ponta, dar are destui sub el. 
  • Turneul catastrofal din punct de vedere al eficientei si imaginii ar trebui sa ma supere. 
  • S-a dus in Kazahstan si ce a rezolvat: gata, Rompetrolul trebuie sa mai dea statului roman 200 de mil in loc de 580 mil cat trebuia
  • Te duci in China, vrem sa ne faceti reactoare. Domnule, cata minte sa-ti lipseasca ca sa nu-ti dai seama ca avem tehnlogii diferite.
  • (Nu v-a consultat legat de aceasta deplasare?) Nu, a plecat fara mandat
  • Sunt aceste trei chestiuni: te duci in Azerbaidjan cu Oltchimul in traista, te duci in Kazahstan si stergi 300 de mil de dolari din datoria catre statul roman si te duci in China si ceri reactoare si anunti ca mai faci si parteneriat strategic. Nu ne mai intelege nimeni, consecventa in politica externa este importanta. 
  • (Despre Nabucco) Sigur ca ne pare rau, dar a fost un proiect al UE, nu numai Romania, Austria, Ungaria si Bulgaria nu a reusit sa impuna proiectul. Tranzitul pe TAP este mult mai ieftin decat traficul pe Nabucco. De asemenea, zacamantul Sah Deniz 2 este mai mic decat se estima, iar Nabucco anunta 30 de mld mc, in conditiile in care zacamantul nu putea furniza mai mult de 10 mld mc pe an.
  • (Ramanem in continuare victime ale rusilor?) Nu. Se stie ca nu am incredere in Moscova, cum nici Moscova nu are incredere in mine. Vorbesc de neincrederea in politica pe care am dus-o. Optiunea mai a fost una ireversibila catre Vest.
  • Dar ce pot sa va spun cert e ca niciodata Moscova nu ne-a creat probleme in a ne aproviziona. Ca ne-a dat prin intermediari, ca ne-a dat prea scump… dar Moscova nu va respinge niciodata o solicitare de gaze din Romnania. Deja avem companii in ecoomia romaneaca care importa direct de la Gazprom. 
  • (Vizitele lui Patrusev si Brennan in zile consecutive. Ce mesaj a fost asta?) Sa nu fabulam. Sigur ca au stiut unul de altul, au stiut si cadenta cu care au venit. Va mai spun un lucru, Brennan era venit cu o zi inainte, dar pen Pot sa va spun atomosfera discutiilor cu Patrusev: avem nevoie unii de altii. Sunt domenii in care trebuie sa colaboram, precum terorismul international, criminalitatea cibernetica, criminalitatea transfrontaliera. 
  • (Vizita lui Ponta in Germania, a avut un tete-a-tete cu Merkel) A fost o discutie buna. Aici stiam tot, si agenda cancelarului o stiam. Vedem ce urmari va avea vizita, a fost bine ca s-a produs, pentru Romania a fost un castig. 
  • (Ne asculta americanii si pe noi?) Mi-e foarte greu sa va dau un raspuns cert, ce pot sa va spun este ca nimeni nu urmareste, nu asculta oameni obisnuiti. Sunt supravegheati cei suspecti de terorism. Daca s-au facut greseli privind colectarea de informatii, trebuie corectate.
  • Nu cred ca ar indrazni pe teritoriul Romaniei fara cunostinta noastra. Nu, in ce ne priveste, nu am motive de neincredere.
  • (Despre revizuirea Constitutiei) Ar fi in dezatru aceasta revizuire, sunt convins ca romanii n-o vor vota.
  • Parlamentul se autodeclara putere suprema in stat. Astfel, dintr-odata, se schimba echilibrul puterilor in stat. Din acest punct de vedere, noi avem pana acum o Constitutie echilibrata.
  • Se spune ca cetatenii pot initia un referendum, 250.000 de cetateni, si ne pacalesc domnii din gasca, zic: Uite, am redus de la 500.000 la 250.000! Da, dar numai cu aprobarea Parlamentului.
  • (Cine sunt cei din gasca?) Cei care lucreaza acolo, care au venit cu toate ideile. Si nu ma refer la Crin Antonescu, el pare destul de naiv, nu prea intelege. El a inghitit multe amendamente, si neintelegand exact ce-i cu ele, le-a lasat acolo.
  • (Decizia CCR prinvind legea referendumului) Nu critic Curtea Cnstitutionala, dar nu inteleg termenul "un an". E gresit fixat. Modificarea legii leferendumului s-a produs dupa demararea revizuirii Constitutiei. Trebuia nu la un an dupa promulgare, ci dupa epuizarea referendumului pentru Constitutie. N-a facut nimic, n-a protejat procesul, revizuirea Constitutiei era inceputa. Decizia CCR n-a raspuns acelui imperativ de a nu schimba regulile in timpul jocului.
  • (Daca e referendumul pentru Constitutie este odata cu alegerile prezidetiale?) S-ar putea sa aiba referendum pentru unicameral tot in ziua aia (rade).
  • Cred ca mi-am mai batut niste cuie in talpa. Erorile facute in revizuirea Constitutiei nu vor trece neobservate de Comisia Europeana. Am impresia ca vom mai avea niste observatii in raportul MCV. Cred ca vom avea niste probleme in plus, poate vom scapa de unele din vechiul raport, dar ne vom pricopsi cu altele. Nu pentru ca suntem sub papucul lor – pentru ca ati vazut reactii ale Comisiei Europene si la adresa Frantei si a altora, dar sunt niste reguli, iar CE, prin Tratat, reactioneaza la nerespectarea acestor reguli.
  • (E nevoie de Biserica Ortodoxa in Constitutiei?) Nu e nevoie nici de BOR, nici de Casa Regala, vorba cuiva, de ce nu si casa muncitoare. E un exces pentru a mai atrage niste sustinere pentru revizuire.
  • (Cum vedeti scandalurile de coruptie la Bacalaureat ?) Rau, urat. Sincer, ma surprinde. Parca a fost la un nivel prea inalt. Hai, ca era o secretara, dar cand ajungi la directorul scolii. Vreau sa cred ca sunt extrem de rare aceste cazuri. 
  • (Va pregatiti functia de prim-ministru? Va intereseaza?) Pot sa fac o gluma? Eu n-am nevoie sa ma pregatesc pentru functia de prim-ministru, sunt pregatit.
  • Si cu privire la raportul prezidential pe agricultura a fost un lucru necinstit. Eu l-am rugat pe premier sa permita participarea ministrului Agriculturii, secretarilor de stat. Si a facut-o, dar public a spus o rautate. El mai are nevoie de ani buni sa ajunga un premier bun. 
  • As vrea sa treaca de stadiul de agent constatator. El constata "sunt salarii enorme la companiile de stat" si nu se intampla nimic. Sunt neajunsuri nu-stiu-unde, spune in sedinta de guvern, dar mai apoi ce face? Eu i-as spune: vezi ca a inceput sa creasca somajul, vezi ca pe fondurile europene au inceput sa vina bani pe facturi din timpul guvernului Boc, poate faceti si voi ceva. Nu-mi plac prim-ministrii constatatori. 
  • (Despre accidentul din Muntenegru. Cum au actionat autoritatile?) Mobilizarea institutiilor a fost buna, comunicarea catastrofala. Eu la ora 19 fara 5 minute stiam, ma indoiesc ca premierul nu stia. Norocul premierului a fost ca Arafat, daca a vazut ca premierul joaca baschet, s-a apucat sa-si faca treaba. 
  • (Recensamantul ne mai spune ca suntem mai putini si tendinta e clara) Nu contest recensamantul, pentru ca e un document oficial, dar vom avea si consecinte, daca s-a intamplat sa fim cu un milion mai putin, vom primi mai putine fonduri, si au fost iresponsabili cei care au indemnat oamenii sa nu primeasca recenzorii.
  • Daca se mentine tendinta, minoritatea roma trebuie instruita. As merge pana la anularea alocatiei pentru copiii care nu merg la scoala. Sa nu-i mai vedem luati de la scoala pentru ca trebuie sa mearga la cersit. Sunt convins ca maine, iarasi, toate ONG-urile care mananca bani ca sa sprijine acesti copii romi, sunt sigur ca vor reactiona – dar o spun cinstit, daca nu vom avea curaj sa dezbatem acest lucru￯ Eu nu vreau sa fiu un sef de stat care a stiut, a intuit si n-a spus. Este clar ca peste 10-15-20 de ani vom avea probleme uriase sa sustinem pensionarii. Macar sa fim constienti.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.