Traian Igas despre dezastrul din MAI, 30.000 de oameni angajati pe pile,...

Traian Igas despre dezastrul din MAI,
30.000 de oameni angajati pe pile, calificative din burta

0 158

Marti, ministrul Traian Igas, intr-o eminsiune “semnal/sinteza” inregistrata pentru Realitatea TV, a declarat ca aproximativ 30.000 de oameni din MAI au intrat „pe pile”, iar in ultimii 13 ani au fost angajate 63.500 de persoane care nu au pregatire militara, 10.000 dintre acestia urmand sa plece pana la sfarsitul lunii septembrie.

MAI subtiat cu cateva zeci de mii de salariati
Traian Igas a precizat ca jumatate dintre cei peste 63.000 ocupa o functie pentru care nu au o pregatire sau experienta si au fost angajati din aceste „surse externe” (nu au promicat scolile MAI).
„Am facut o analiza pe ultimii 13 ani de zile din surse externe, 63.500 de oameni care nu au o pregatire militara. Au fost angajati oameni care nu erau familiarizati si a doua zi l-au instalat la birou si l-am pus sa faca munca politieneasca. Unii au dat un examen corect, dar au fost si oameni intrati sprijiniti de x sau y, care nu aveau experienta, dar care nici nu vor sa acumuleze si sa se dedice profesiei. Avem o problema majora. Pe o parte nu ii vom regasi in structurile MAI de la sfarsitul lunii septembrie, dar dupa toate criteriile de evaluare, cei care sunt slab pregatiti depasesc cifra de 10.000. Au intrat in ultimii 13 ani 29.000 pregatiti in scolile noastre si 63.000 din sursa externa. Oare cati au intervenit pe ici pe colo? Din ceea ce cunoastem, cred ca undeva catre jumatatea cifrei au beneficiat de anumit sprijin. Mi-e teama ca aici ajungem. Sunt oameni angajati din sursa externa”, a spus ministrul Administratiei si Internelor.
Ministrul a declarat ca pana la sfarsitul lunii septembrie cei 10.000 de angajati care nu mai sunt in plata vor fi reorientati spre alte domenii. El a adaugat faptul ca deja o parte din posturi au fost vacantate prin demisii.
Traian Igas a mai spus ca 5.000-6.000 de angajati vor fi disponibilizati intr-o luna si jumatate cat a mai ramas pana la sfarsitul lunii septembrie. El a precizat ca disponibilizarile se vor face, in primul rand, din structurile de suport, dar vor pleca si angajati din sistemul operativ.
„Pana la sfarsitul lunii septembrie cei 10.000 de angajati care nu mai sunt in plata vor fi reorientati spre alte domenii. Vor beneficia de somaj si conversie profesioanala pentru cei care isi doresc. O parte din posturi au fost vacantate prin pensionari, demisii. Aproximativ 5.000-6.000 de acum incolo vor fi disponibilizati”, a precizat Traian Igas.

Igas a precizat ca toti absolventii de anul acesta ai scolilor de politie vor fi incadrati in structurile operative, deoarece trebuie corectata situatia inregistrata in ultimii ani, cand au fost angajatii mii de oameni din sursa externa, care nu erau familiarizati cu munca de politist si au ajuns sa munceasca intr-un birou.

In Ministerul de Interne avansari/disponibilizarile facute doar pe pile, calificative „din burta”!
„Astazi putem vedea in sistem politisti la 40 de ani chestori. Nu mi se pare normal sa ajungi chestor la aceasta varsta. Termenele de avansare au fost scurtate. Sunt chestori care din punctul meu de vedere au fost avansati la exceptional de doua ori intr-un an. Sunt, din pacate, oameni care s-au obisnuit sa intervina la diverse persoane. E un lucru de care eu nu am uzat. Sunt din pacate si situatii de acest gen. Am venit cu dorinta sa schimb lucrurile”, a declarat Traian Igas.
In ce priveste calificativele foarte bune ale angajatilor, ministerul Traian Igas a spus ca ele nu au fost date pe merit, ci „din burta”.
„Nu este normal sa treci din burta anumit calificativ doar pentru a pastra o relatie buna cu subalternul. Aceste calificative nu s-au dat in ultimii ani pe merit. Intr-un birou nu pot fi toti la fel de buni. Am constat ca unii oamenii nu si-au facut datoria, dar calificativul lor este foarte bine. O parte din ele le-am corectat la sfarsitul anului”, a precizat Igas.

La Deta reglari de conturi sub neimplicarea politiei
In ce priveste cazul de la Deta, ministrul Traian Igas a spus ca acesta trebuie privit cu atentie pentru a invata din greseli.
„Ceea ce s-a intamplat la Deta este un caz pe care trebuie sa il privim cu atentie si sa taiem din fasa astfel de cazuri. De multe ori aceste reglari de conturi, daca se intampla intr-un loc unde nu este foarte multa lume, lucrurile sunt tinute la secret. Agresorii poate au fost la randul lor victime. Politia incearca sa le gestioneze, uneori cu forta, uneori cu prea putina implicare. Nu a fost actiunea primarului de acolo, regreta ce au facut fiii lui, dar nu a fost el acolo”, a adaugat ministrul Internelor.

Ce spune seful Politiei
Seful Inspectoratului General al Politiei Romane, chestorul Liviu Popa, a declarat luni ca in urma verificarilor activitatii Politiei Deta au fost constatate mai multe neajunsuri si au fost demarate cercetari in cazul a trei ofiteri si sapte agenti.
„In urma evaluarii activitatii Politiei Deta, efectuata in perioada 25-29 iulie, au fost constatate mai multe neajunsuri in activitatea lucratorilor. Astfel se efectueaza cercetari prealabile extinse in cazul a trei ofiteri si sapte agenti de politie care nu si-au indeplinit o parte importanta a sarcinilor pe care le aveau”, a declarat chestorul Liviu Popa.
Acesta a adaugat ca in legatura cu modul de actiune al politistilor la evenimentul produs pe 24 iulie in localitatea Deta s-a stabilit ca politistii care au executat interventia au respectat prevederile legale si procedurile de lucru in astfel de cazuri.
„Din primele masuri pe care le-am luat sunt convins ca activitatea la Politia Deta se va imbunatati, cetatenii sa fie linistiti ca astfel de evenimente nu se vor mai intampla”, a spus chestorul Liviu Popa.
Legat de ancheta privind evenimentele de la Deta, Liviu Popa a spus ca aceasta este una complexa si este in desfasurare, sub coordonarea procurorului de caz.

Presedintele Traian Basescu declara in 25 iulie, la TVR 1, ca trebuie restructurate ministerele de Interne si de Finante, precizand ca isi pune „oarece sperante” in ministrul Traian Igas. Seful statului a mai spus ca ar vrea ca restructurarea sa tina cont si de activitatea profesionala a politistilor, dar sa insemne si o debirocratizare, „atat la personal, la logistica, la purtatori de cuvant”.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.