Transelectrica şi Transgaz vor trece în subordinea MFP
Transelectrica ÅŸi Transgaz vor trece în subordinea Ministerului FinanÅ£elor Publice, din cea a Ministerului Economiei, pentru respectarea principiilor separării concepute pentru evitarea oricărui conflict de interese ÅŸi pentru implementarea măsurilor asumate de România prin acorduri internaÅ£ionale, potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă lansat în dezbatere publică, luni, pe site-ul Ministerului FinanÅ£elor Publice.
MFP va mandata reprezentanÅ£ii săi în adunările generale ale acÅ£ionarilor celor două societăţi comerciale. Potrivit Notei de fundamentare, proiectul a fost iniÅ£iat pentru a se asigura, în regim de urgenţă, atât respectarea principiilor separării, cât ÅŸi celeritatea derulării unor măsuri asumate de România prin acorduri internaÅ£ionale, dar a căror reglementare de bază rezidă în acte normative de nivelul legii. De asemenea, prin proiect se propune preluarea ÅŸi ducerea la îndeplinire de către Ministerul FinanÅ£elor Publice a procedurilor aflate în derulare la data intrării în vigoare a OrdonanÅ£ei de urgenţă privind selecÅ£ia managementului privat, conform prevederilor legale, pentru cele două societăţi comerciale. În acest sens, Ministerul FinanÅ£elor Publice urmează să se subroge în toate drepturile ÅŸi obligaÅ£iile Oficiului ParticipaÅ£iilor Statului ÅŸi Privatizării în Industrie în numele Ministerului Economiei.
Statul român, prin Ministerul Economiei, deÅ£ine 56,07% din capitalul social al Companiei NaÅ£ionale de Transport al Energiei Electrice Transelectrica', celelalte acÅ£iuni fiind deÅ£inute de Fondul Proprietatea, respectiv 13,49%, de acÅ£ionari persoane juridice – 13,79%, de acÅ£ionari persoane fizice – 7,68% ÅŸi de S.I.F. Oltenia – 6,34%. Capitalul social al Societăţii NaÅ£ionale de Transport Gaze Naturale Transgaz este deÅ£inut de statul român în proporÅ£ie de 73,51%, celelalte acÅ£iuni fiind deÅ£inute de Fondul Proprietatea – 14,99%, de persoane fizice – 6,38% ÅŸi de persoane juridice – 5,12%.