Transelectrica sustine ca sursele regenerabile vor scumpi factura energetica
„Cel care polueaza plateste” nu mai pare a fi dictonul dupa care se ghideaza noile norme „ecologiste” impuse direct sau indirect de Uniunea Europeana.
Noile scheme de sprijin financiar pentru incurajarea productiei de energie electrica din surse regenerabile vor determina scumpirea facturii energetice.
Practic, suntem obligati ca pana in 2020 sa ne acoperim 20% din consumul energetic din surse “verzi”, dar produse la costuri mai mari.
Pentru fiecare tona de dioxid de carbon emisa in atmosfera vom plati in plus, ceea ce inseamna ca aceste costuri se vor reflecta in toate produsele de uz curent.
Pe masura ce se va produce mai multa energie eoliana, factura se va majora. Aceasta este concluzia logica la care au ajuns economistii.
Promovarea energiilor regenerabile vizeaza doar protectia mediului, nota de plata urmand s-o achite toti consumatorii.
Energia electrica ce va fi produsa de centralele eoliene va fi mai scumpa decat cea obtinuta in termocentralele clasice. La prima vedere, este paradoxal ca energia gratuita a vantului sa conduca la majorarea facturii electricitatii pentru consumatorii finali.
“Utilizarea energiei regenerabile duce la cresterea pretului la consumator, pentru ca are costuri mai mari. Ar trebui recunoscut de toate autoritatile”, declara Dan Preotescu, director dezvoltare in cadrul Transelectrica.
Randamentul unei centrale eoliene este mult mai mic decat al unei centrale clasice. Media europeana demonstraza ca rata anuala de functionare a centralelor eoliene este in jur de 20%, in timp ce randamentul unei termocentrale poate ajunge la 50%.
“In aceasta etapa de dezvoltare, cel putin pana in 2013, producatorilor de energie din surse regenerabile li se garanteaza pentru fiecare kilowatt-ora livrat in sistem pretul pietei plus certificate verzi ca bonus, care practic dubleaza costul”, declara Jean Constantinescu, directorul IRE.
Transelectrica are programate investitii de doua miliarde euro pana in 2020, cheltuieli recunoscute de autoritatea de reglementare in domeniu, si care vor fi incluse, bineinteles, in tarifele percepute clientilor.
Toata aceasta politica are in vedere reducerea emisiilor de bioxid de carbon si prevenirea incalzirii globale a climei. Se spera ca masura scumpirii energiei sa mareasca eforturile de economisire cu efecte favorabile asupra mediului.