Traseu usor de iarna in Muntii Baiului: Valea Azugii – Cabana Susai

Traseu usor de iarna in Muntii Baiului: Valea Azugii – Cabana Susai

0 765

Este un traseu usor de parcurs atit din aval in amonte (plecand din orasul Azuga), cit si invers (coborand de la cabana Susai). El poate fi utilizat partial pentru ascensiuni in Muntii Neamtului, la varfurile- Paltinu, Neanitu, Stovia, Husu, Unghia Mare, Cazacu etc. Se pleaca din statia de autobuz de linga biserica din centrul orasului, catre est, urmarind soseaua care strabate localitatea pe aproape 2 km. Pcntru turistii care nu doresc sa viziteze orasul, intrarea in trascu se va face de la statia finala a liniei de autobuz aflata in margineade est a orasului Azuga. Inainte de plecare se impune un scurt tur de orizont in care se pot urmari: spre sud culmea impadurita Sorica; in SV, prin. deschiderea Prahovei, peste creasta cu molizi a Clabucetului Baiului, o parte din abruptul Bucegilor Intre Jepi si Costila; catre est, albia raului Azuga si vf. Rusu; la nord, deasupra caselor, apare Plaiul lui Mos Mihai, ce coboara din Clabucetul Taurului si care spre Azuga se termina cu un versant cu panta mare, impadurit cu molizi si pini. Inaintam spre est, prin oras, lasam pe dreapta fabrica de postav, fabrica de bere, intreprinderea de vinificatie, iar pe stanga cea mai mare parte a zonei rezidentiale a orasului. Totodata, catre vest, dispar treptat din cimpul privirii Jepii si Caraimanul, dar se deschide o perspectiva frumoasa asupra sectorului superior al vaii Cei’bului, Coltii Morarului, vf. Bucsoiu. Dupa aproape 30 minute de la plecare suntem la capatul estic al orasului. Spre sud (dreapta) se vad versantii impaduriti ai vaii Urechea, ale carei izvoare se afla sub varful omonim. In ultima parte a traseului, drumul asfaltat continua cu o sosea forestiera. La confluenta cu Limbaselul (principalul afluent de pe dreapta raului), drumul se bifurca. O varianta urca spre nord, in lungul Limbaselului, pana la cabana Susai. Poate fi utilizat la incheierea ex-cursiei, pentru intoarcere la Azuga (1 ora si. 30 minute). Cea de a doua varianta se desfasoara catre nord-est, urmarind albia Azugii. In amonte de confluenta, pe stanga drumului, se afla pastravaria Limbasel, ale carei instalatii si bazine pot fi vizitate. De asemenea, din spatole pastravariei se poate urca pe poteca, prin padure, la plaiul si stanele de pe varful Clabucetul Azugii (2-21/2 ore; suis anevoios in prima parte).


?


Continuam traseul pe valea Azugii; dupa circa 15 minute, directia se schimba catre est. In ultimul plan, la limita superioara a padurii, vedem vf. Rusu, iar catre sud (in dreapta) un varf acoperit aproape in intregime de padure (apartine culmii Unghia). Se depaseste apoi confluent a cu paraul Cazacu, la obarsia caruia se observa varful cu acelasi nume (despadurit). La el se poate ajunge pe valea Cazacu, pe o poteca. Dupa cateva minute, albia Azugii si drumul descriu un cot larg catre sud, iar un piriias de pe dreapta face o cascada de 3-4 m inaltime pe un prag format din mamo-calcare dispuse aproape vertical. O noua schimbare de directie catre NE pana la confluenta cu paraul Frumoasa, unde albia Azugii se largeste foarte mult. Suntem la capatul a 90 minute de la plecare si se poate face un mic popas. Spre sud, pe valea Frumoasa, urca un drum forestier (circa 3,5 km). Din el, spre est, pe poteca, se poate ajunge la vf. Unghia Mare si vf. Rusu.


?


Continuam traseul pe valea Azugii. Timp de 30 minute strabatem un sector mai ingust al vaii si destul de bine impadurit. La confluenta cu paraul Unghia Mica (pe care exista amenajari hi-drotehnice), drumul isi schimba directia catre nord. De aici, valea se largeste foarte mult. Se trece printr-o suita de poienite cu flori multicolore, cu molizi si brazi tineri. Catre sud se poate urmari profilul ascutit al vf. Unghia Mare, iar spre vest versantul estic al Clabucetului Azugii. In albia Azugii exista praguri amenajate pentru cresterea pastravilor. La confluenta cu paraul Stevia, pe dreapta, in padurca de conifere, se vede silueta unei cabane silvice. Aici, catre dreapta (est), pe valea Steviei, urca la vf. Neamtu un drum forestier si o poteca.


?


Inca 25-30 minute, traseul continua pe drumul de linga albia raului, care se mentine mai intai pe stanga, apoi pe dreapta acestuia; valea se ingusteaza, iar padurca devine mai deasa; se trece pe linga citeva baraci, se depaseste confluenta cu paraul Rosu, de linga care se poate urca pe poteca, pe culmea Retevoi, la cabana de vinatoare Lacul Rosu. In continuare, pe valea Azugii, dupa inca 40 minute, se ajunge intr-o poiana unde se intilnesc semne de marcaj turistic (triunghi rosu) care due spre stanga la cabana Susai, iar spre dreapta la Lacul Rosu. Catre nord, drumul forestier continua la obarsia Azugii.


?


Dupa citeva minute de odihna la margineaalbiei Azugii sau pe banca de pe dreapta drumului se reia traseul spre stanga la cabana Susai, pe poteca mai lata indicata cu marcaj turistic (triunghi rosu). La inceput panta este aceentuata si necesita efort, apoi survin patru altemante de sectoare cu inclinare mai mica si mai mare. Poteca se strecoara printr-o frumoasa padure de conifere, apoi prin poienite din care, peste varfurile arborilor, catre nord-vest, pot fi zarite crestele Postavarului si Pietrei Mari. Dupa 30-40 minute si dupa ce se parcurge o diferenta de nivel de circa 200 m se intra intr-o poiana ceva mai lar-ga, din care se iese pe culme; in mijlocul aces-teia se afla cabana Susai. Aici exista citiva stalpi de marcaj cu sageti pe care sunt inicate traseele ce pot fi urmarite: cruce albastra spre Clabucet-Plecare (2Vi ore) (traseul 12); cruce rosie, banda rosie spre Predeal, prin Cioplea (11/4 ora); cruce rosie catre Piatra Mare (31/4 ore).


?


De la cabana se poate cobori si spre orasul Azuga, urmarind drumul pietruit care pleaca de la sud vest de aceasta, pe sub vf. Cocosului, pe valea Limbaselului. Indiferent de varianta aleasa, se impune ca in momentele de repaus sa se realizeze un scurt tur de orizont spre est, sud si sud-vest (vezi traseul 13).


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.