Tratatul de extradare intre Romania si SUA, operabil

Tratatul de extradare intre Romania si SUA, operabil

0 341

Tratatul de extradare intre Romania si SUA, care contine dispozitii menite sa eficientizeze cooperarea bilaterala prin simplificarea procedurii de extradare, a intrat in vigoare, odata cu efectuarea schimbului instrumentelor de ratificare, cu ocazia vizitei la Washington a ministrului de Externe.
Potrivit unui comunicat al MAE, cu ocazia vizitei in SUA a ministrului de Externe, Cristian Diaconescu, vineri a avut loc schimbul instrumentelor de ratificare a Tratatului de extradare intre Romania si Statele Unite ale Americii, semnat la 10 septembrie 2007.
„Noul tratat in materia extradarii inlocuieste, de la data intrarii in vigoare, actuala Conventie de extradare dintre Romania si Statele Unite ale Americii, semnata la Bucuresti, la 23 iulie 1924 si tratatul de amendare al acesteia, semnat in 1936”, se arata in comunicat.
Conform MAE, Tratatul de extradare este semnificativ prin faptul ca pune bazele unei colaborari conforme noilor standarde in domeniu intre cele doua state.
„Tratatul contine dispozitii menite sa eficientizeze cooperarea bilaterala prin simplificarea procedurii de transmitere a documentelor de extradare, in special, si a intregii proceduri de extradare, in general”, mentioneaza sursa citata.
Tratatul de extradare intre Romania si Statele Unite ale Americii intra in vigoare la data efectuarii schimbului instrumentelor de ratificare, precizeaza MAE.
Schimbul instrumentelor de ratificare a Protocolului privind asistenta penala
Schimbul instrumentelor de ratificare a Protocolului la Tratatul dintre Romania si SUA privind asistenta judiciara in materie penala a fost efectuat, vineri, la Washington, actul urmand sa intre in vigoare odata cu Acordul intre UE si SUA.
„Protocolul de completare a acordului bilateral in domeniul asistentei judiciare in materie penala reprezinta indeplinirea de catre partea romana a unei obligatii care rezulta din statutul sau de membru al Uniunii Europene de a incheia un instrument juridic armonizat cu prevederile Acordului de colaborare in domeniul cooperarii judiciare in materie penala dintre Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii”, se arata in comunicat.
MAE precizeaza ca Protocolul la Tratatul dintre Romania si SUA privind asistenta judiciara in materie penala va intra in vigoare la data intrarii in vigoare a Acordului de asistenta judiciara in materie penala intre Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii.
Fostul ministru al Justitiei Tudor Chiuariu si ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti Nicholas F. Taubman au semnat, la 10 septembrie 2007, Tratatul de extradare intre Romania si Statele Unite ale Americii, precum si Protocolul la Tratatul dintre SUA si Romania privind asistenta judiciara in materie penala.
Protocolul la Tratatul dintre Romania si Statele Unite ale Americii privind asistenta judiciara in materie penala introduce forme moderne de asistenta judiciara, recunoscute atat de legislatia romana, cat si de cea americana: transmiterea de informatii privind conturile bancare, echipe comune de ancheta, audierea prin videoconferinta, transmiterea cererilor de asistenta judiciara prin mijloace rapide de comunicare, precum si extinderea categoriilor de autoritati carora li se poate acorda asistenta judiciara.
Astfel, pe teritoriile Romaniei si SUA pot fi constituite si functiona echipe comune de ancheta, in scopul facilitarii investigatiilor sau a urmaririlor penale care implica SUA si unul sau mai statele membre ale UE, atunci cand Romania sau Statele Unite ale Americii considera necesar.
Legile de ratificare a Tratatului de extradare si a Protocolului la Tratatul privind asistenta judiciara in materie penala, ambele semnate intre Romania si Statele Unite ale Americii la Bucuresti, la 10 septembrie 2007, au fost promulgate in mai 2008 de presedintele Traian Basescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.