TREBUIE SA STIE SI GRIVEI: DEMOCRATIA NU-I PENTRU CATZEI !

TREBUIE SA STIE SI GRIVEI:
DEMOCRATIA NU-I PENTRU CATZEI !

0 339
TREBUIE SA STIE SI GRIVEI: DEMOCRATIA NU-I PENTRU CATZEI ! Uniunea Europeană a ajuns alaltaieri la o înÈ›elegere ce poate fi crucială pentru viitorul zonei euro, convenind principiile uniunii bancare. Această structură ar urma să vegheze la sănătătea finanÈ›elor din țările zonei euro È™i din celelalte care vor dori să se alăture, deÈ™i nu folosesc moneda comună.
 ÎnÈ›elegerea miniÈ™trilor de finanÈ›e din zona euro a venit cu câteva ore înaintea începerii la Bruxelles a unui nou summit european.
Cum din EXPLICATIILE fara noima ale trimisului nostru special acolo pe post de premier nu s-a inteles decat … 1/2 din probleme financiare discutate, am apelat la relatarile unui expert, Dan Alexe.
 
"Liderii celor 27 de țări ale Uniunii Europene au decis, în acest summit de iarnă la Bruxelles, cadrul politic în care va funcÈ›iona viitoarea uniune bancară. Este vorba de crearea unei autorități bancare menite să supravegheze activitatea celor 6.000 de bănci europene. Acest mecanism transnaÈ›ional, care ar trebui să funcÈ›ioneze în zona euro, a fost deja botezat „jandarmul băncilor”.
MiniÈ™trii însărcinaÈ›i cu finanÈ›ele È™i economia puseseră la punct detaliile unui compromis, în ajunul summitului, compromis care satisface Parisul si Berlinul, nu însă È™i țările din afara zonei euro. Germania, simtindu-se izolată printre țările din euro, nu s-a opus înÈ›elegerii finale, opunând însă în continuare multe rezerve.
Conform comprimisului tehnic, competenÈ›ele viitoarei autorități bancare ar fi limitate la controlul asupra băncilor europene, din zona euro, de mari dimensiuni, cu un capital de peste 30 de miliarde de euro, viitoarei autorități permiÈ›ându-i-se insa sa se intereseze si de operaÈ›iunile oricărei alte bănci europene, chiar de mici dimensiuni, de la caz la caz. Berlinul a dorit această clauză prin care viitoarea autoritate nu se va ocupa decât de băncile mari, întrucăt guvernul Merkel… nu vrea ca bancile regionale germane sa cada sub autoritatea jandarmului financiar.
Britanicii si suedezii s-au anunÈ›at însă deja a fi împotrivă. Anglia e prima piaÈ›a financiară a Europei, nu face parte din zona euro, È™i nu doreÈ™te ca băncile din zona euro să fie prea reglementate, întrucât aceasta ar avea o incidență directă È™i asupra pieÈ›elor financiare britanice.
Tot aÈ™a, nu este încă limpede care va fi relaÈ›ia dintre viitorul organism de supraveghere a băncilor si Banca Centrală Europeană È™i rămân de definit modalitatile prin care ar putea fi împiedicat un potenÈ›ial conflict de interese generat de impletirea dintre autoritatea monetară si cea însărcinată cu supravegherea. Germania mai cere È™i ca întregul mecanism sa nu intre in vigoare decât peste un an, altfel zis după… alegerile generale care vor avea loc in Germania in toamna anului viitor. Ca daca nu iese Merkel?!"
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.