Trecerea la ora de iarna

Trecerea la ora de iarna

0 313

Ca si in alti ani, in noaptea de 25-26 octombrie vom da ceasurile cu o ora inapoi, pentru a reveni la ora de iarna, aceasta fiind de fapt ora astronomica. Ora patru va deveni ora trei, astfel somnorosii avand posibilitatea sa doarma o ora in plus.
Dintr-un sondaj efectuat, cu aceasta ocazie, pe un esantion de 1.000 de respondenti cu varste de la 18 ani in sus – in sfarsit un sondaj apolitic! – s-a putut trage concluzia ca aproape 60% dintre ei s-au pronuntat impotriva folosirii acestui sistem, ore de vara si de iarna, cu schimbarile din primavara si toamna, deoarece acestea le-ar da peste cap bioritmul.
Neplacerile provocate se exprima intr-o oboseala cronica, lipsa de vlaga si insomnie, precum si intr-o scazuta putere de concentrare. Pe deasupra, multi se plang ca, cel putin in primele 10-12 zile de la schimbare, ajung sa intarzie de la serviciu.
Aceasta trecere de la o ora la alta este resimtita de organism intr-o masura mult mai mica in toamna decat schimbarea care se face primavara, ceasul biologic acomodandu-se mai usor acuma, cand soarele rasare mai tarziu si apune mai devreme.
Cine crede ca trece mai greu peste aceasta schimbare de ora este sfatuit sa incerce din timp – este vorba de cateva zile inainte de eveniment – o acomodare cu schimbarea, culcandu-se seara mai tarziu, iar dupa schimbarea orei se recomanda, vreo saptamana-doua, dupa caz, o cina usoara si evitarea cafelei si a altor bauturi excitante la ore tarzii.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.