Trei nominalizati, trei acceptati
Ziua de marti a fost una cu o mare insemnatate pentru criza din Romania care bantuie de ceva vreme prin Guvernul Romaniei, din cauza trecerii in Opozitie a conservatorilor. Pe de alta parte, tot marti, s-au luat doua decizii hotaratoare privind viitorul Romaniei ca tara a Uniunii Europene.
?
Avem ministru la Economie
Dupa negocieri intense intre PNL si PD, pana la urma s-a pus capat hoasului creat in urma plecarii lui Codrut Seres din fruntea Economiei si Comertului. Parlamentarii au aprobat numirea senatorului PNL Varujan Vosganian in functia de ministru al Economiei si Comertului. Vosganian a fost aprobat de Parlament cu 289 de voturi „pentru” si 66 de voturi „impotriva”. Votul a fost secret cu bile. La sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului a participat si premierul Calin Tariceanu.
Proaspatul ministru a facut publice deja prioritatile cu care isi incepe activitatea in minister. Vosganian a mentionat ca, la sefia Economiei si Comertului, va urmari mentinerea preturilor la energie pentru populatie, derularea unui program energetic pe perioada de iarna, dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii si promovarea legii investitiilor.
?
Leonard Orban este comisar european
Parlamentul European l-a aprobat pe Leonard Orban pentru postul de comisar european pentru Multilingvism. Orban a fost aprobat cu 595 voturi „pentru”, 16 voturi „impotriva” si 29 de abtineri. La 28 noiembrie, presedintele PE, Josep Borrell, a declarat, la finalul Conferintei Presedintilor grupurilor politice din Parlamentul European, ca atat candidatul roman, Leonard Orban, cat si cel bulgar, Meglena Kuneva, au primit avize favorabile, votul final in PE urmand sa aiba loc in sesiunea 11-14 decembrie.
?
Ovidiu Ispir trece de parlamentarii europeni
Daca in ceea ce le priveste pe cele doua personalitati anterioare, aprobarea nominalizarii lor era oarecum previzibila, in cazul lui Ovidiu Ispir, candidatul Romaniei ca membru la Curtea Europeana de Conturi, lucrurile nu pareau la fel de sigure. Asta, datorita scandalurilor in care a fost implicat, dar si rezervei pe care au exprimat-o unii parlamentari europeni in ceea ce-l priveste.
Pana la urma, Romania a scapat cu fata curata si de aici. Parlamentarii europeni au aprobat numirea lui Ispir in functia de membru al Curtii Europene de Conturi cu 356 voturi „pentru”, 229 voturi „impotriva” si 51 de abtineri.
Candidatura lui Ovidiu Ispir a fost avizata, la finele lunii noiembrie, de Comisia de control bugetar a PE, insa popularii europeni, cel mai important grup politic din Parlamentul European, anuntasera ca nu il sustin pe Ispir, avand in vedere ca audierea lui in Comisia de control bugetar a sporit dubiile privind capacitatile sale pentru acest post.