Trim.1 2009: Cresterea economica sub unu la suta!!
Cresterea economica a Romaniei va fi, in primul trimestru din 2009, sub nivelul de unu la suta, a declarat, vinerea trecuta, ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, la lucrarile Comisiilor parlamentare reunite de buget-finante.
Bugetul general consolidat pentru 2009 este bazat pe o crestere economica de 2,5 la suta si un deficit bugetar de 2 la suta din PIB.
„In prima parte din 2009, aceasta tendinta de contractie a economiei se va accentua, dar, pe masura ce Planul de redresare la nivel international va fi pus in aplicare, ne asteptam ca, din trimestrul doi, economia sa-si revina fata de primul trimestru, cand estimam o crestere economica sub unu la suta”, a spus Pogea.
El a explicat ca principalii parteneri comerciali ai Romaniei – Germania, Franta si Italia, isi vor reduce importurile din Romania, ceea ce va afecta ritmul de crestere economica.
Pe de alta parte, ministrul Finantelor a semnalat ca, in ultimul trimestru din 2008, Romania a inregistrat un deficit bugetar patru miliarde euro.
„Deficitul de patru miliarde de euro din ultimul trimestru al anului 2008 este un motiv pentru care sunt obligat sa reduc chletuielile publice. Daca este nevoie sa depasim deficitul propus pentru 2009, de doi la suta din PIB, acest lucru se va face pentru investitiile publice si nimic altceva”, a spus Pogea, adaugand ca Romania nu isi poate permite sa cheltuie, in fiecare an, 11 miliarde euro pentru cheltuieli salariale, cand veniturile raman la 33 % din PIB.
„Sunt prea multe persoane cu varsta cuprinsa intre 35 si 40 de ani care primesc asistenta sociala. In loc sa incurajam munca, incurajam comportamentul pasiv”, a precizat oficialul MFP.
Pogea a precizat ca, in bugetul pe 2009, s-au facut ajustari ale cheltuielilor de trei la suta din PIB, dar acolo unde erau exagerate.
Cheltuielile cu bunuri si servicii au scazut de la 6,5 la suta la 4,9 la suta din PIB, iar cheltuielile de personal au fost reduse cu 0,9 la suta din PIB.
In 2008 au fost ordonatori principali de credite care au consumat 30-40 la suta din bani pe plasme, frigidere si alte cheltuieli din aceasta categorie, a spus Pogea.
El s-a referit si la discrepantele dintre salariile de baza si sporurile si stimulentele in sectorul administratiei.
„Sunt salarii de baza de 2.800 lei, dar veniturile permanente se cifreaza de fapt la 13.000-26.000 lei. N-am sa permit acest lucru cat voi fi ministru, cand in Romania sunt 2.800 de copii cu handicap, batuti de soarta, care au alocare pentru hrana de 11 leu pe zi”, a spus ministrul Finantelor