Tristetea si memoria
O dispozitie proasta nu inseamna, intotdeauna, o zi ruinata. O arata un studiu australian, care a descoperit ca o stare de „suparare” sau de „tristete” ii face pe oameni mai putin creduli, le imbunatateste capacitatea de a rationa si le stimuleaza memoria, informeaza Reuters.
Cercetarea, condusa de profesorul in psihologie Joseph Forgas de la University of New South Wales, a aratat ca oamenii care au o „stare proasta” sunt mai critici si mai atenti cu tot ce este in jurul lor, fata de oamenii fericiti, care sunt mai inclinati sa creada tot ce li se spune. „Daca starea de spirit pozitiva pare sa stimuleze creativitatea, flexibilitatea, cooperarea si comenzile mentale rapide, o stare proasta declanseaza atentia, gandirea analitica si interesul pentru lumea exterioara”, a declarat Forgas.
„Cercetarea noastra sugereaza ca tristetea stimuleaza cele mai potrivite strategii de prelucrare a informatiilor pentru a face fata unor situatii foarte solicitante”. Studiul a aratat si ca oamenii tristi se descurca mai bine in sustinerea cazului lor prin argumente scrise.
„Starea pozitiva nu este universal dezirabila: oamenii intr-o dispozitie proasta sunt mai putin predispusi la erori de rationament si sunt mai buni in crearea de mesaje persuasive de inalta calitate”, a explicat Forgas.