Troitele din Scheii Brasovului – marturii ale timpului
Albume fotografice deosebite, carti postale , panouri informative dar si harti cu trasee care includ 36 de troite din Schei sunt modalitatile prin care turistii vor afla despre patrimoniul cultural inestimabil al Brasovului
Albume fotografice deosebite, carti postale , panouri informative dar si harti cu trasee care includ 36 de troite din Schei sunt modalitatile prin care turistii vor afla despre patrimoniul cultural inestimabil al Brasovului.
Cele mai frumoase troite dar mai ales cele care sunt accesibile si vizibile au fost incluse in abumul foto si harta care propune trasee turistice la troitele Scheiului. Unele dintre ele sunt inscrise pe Lista Monumentelor Istorice din Brasov si pe Lista Patrimoniului Cultural National.
Potrivit istoricului Alexandru Stanescu, troita care are probabil rolul cel mai insemnat in activitatile si evenimentele junilor este Crucea Capitanului Ilie Birt din Piata Unirii.
La fel de importante sunt insa si Crucea de pe Coasta Prundului in care au loc evenimente ale junilor tineri, Crucea Musicoiului ori Crucea Dreptatii de la Sargu.
Troitele scheienilor si junilor constituie adevarate embleme ale spiritualitatii brasovene si pot contribui la cresterea atractivitatii turistice a Brașovului datorita vechimii, frumusetii executiei artistice si obiceiurilor junilor scheieni legate de aceste vestigii medievale sau moderne.
Totul a fost posibil printr-un proiect derulat de Agentia metropolitana Brasov care a presupus editarea unei harti cu trei trasee turistice care ating cele 36 de troite intr-un pliant in limba romana si engleza.
Sunt 8000 de exemplare (pliante) , 2000 de carti postale si trei panouri de informare turistica, 800 de albume de fotografie.
Proiectul ”Troițele din Șcheii Brașovului – marturii ale timpului” poate constitui un prim pas spre aparitia unui studiu monografic despre trecutul istoric al romanilor din Schei si Brasovul Vechi.
Vifor Rotar