Trump a discutat cu Putin despre pacea din Ucraina, l-a exclus pe...

Trump a discutat cu Putin despre pacea din Ucraina, l-a exclus pe Zelensky și a propus întâlnirea bilaterală(1)

0 10

Președintele american a discutat o oră cu Vladimir Putin depre o eventuală pace în Ucraina, convenind să se întâlnească în perioada care urmează, Putin dorindu-și Moscova ca loc de desfășurare al discuțiilor în doi, pe modelul conferinței Tolstoi dintre Churchill și Stalin din octombrie 1944, când Europa a fost împărțită în sfere de influență anglo-americane și sovietice, consfințite apoi în ianuarie 45 la Conferința Aliaților de la  Ialta.
Trump opinează însă că un teren neutru ar fi mai potrivit și a propus Arabia Saudită ca locație, știut fiind că saudiții au relații cordiale cu ambii președinți.
Ceea ce a stupefiat inadecvații și irelevanții lideri ai Uniunii Europene și ai NATO a fost neinvitarea lui Zelensky ca parte a discuțiilor de pace, precum și a Ursulei Leyen, sau a secretarului general NATO, Mark Rutte.
Semn că Donald Trump nu dorește să împartă cu nimeni gloria istorică a unui acord de pace în Ucraina, nici măcar cu Ucraina, pe Zelensky considerându-l egal vinovat ca și pe Putin pentru declanșarea războiului, iar pe liderii europeni prea insignifianți pentru a decide soarta Planetei. Așa cum nu concepe participarea la procesul de pace în Gaza a părții palestiniene.
În viziunea președintelui american, nici China nu are de ce să participle la negocierile restrânse pentru pace, el declanșând deja războiul economic cu marele stat asiatic și considerându-l practic viitorul adversar al SUA pentru supremația globală.
Cei slabi și umili nu au de ce să stea la masă cu puternicii lumii și totul este de târguit, chiar și libertatea și integritatea unor granițe, este credința de-o viață oarecum justă a miliardarului american aflat la al doilea mandat de președinte la Casa Albă, semnalând reîntoarcerea vremurilor Real Politik ale lui Roosevelt, Churchill și Nixon, respectiv Stalin, Brejnev și Mao, de la Ialta și Potsdam din 1945, respectiv Acordul de la Helsinki din 1975, semnat de 35 de țări, din care numai două au contat cu adevărat, Uniunea Sovietică și Statele Unite ale Americii.

Putin profețește destrămarea Ucrainei și cedarea teritorială în favoarea vecinilor nedreptățiți
Chiar Vladimir Putin într-un mod absolut neașteptat a emis ideea justă a „returnării acelor teritorii care au fost luate Poloniei – trebuie spus direct – de către Stalin după cel de-al Doilea Război Mondial”. Președintele rus se referă desigur la Linia Curzon de-a lungul căreia a fost sfâșiată Polonia la Ialta și care a inclus Lvov-ul în Ucraina. Asta, cu acordul lui Roosevelt și cu cel al lui Churchill.
„Suprafețe mari, suprafețe mari (au fost smulse) României, Ungariei„, a spus Putin. „Rusia a cedat Ucrainei și teritoriile sale istorice, dar în mod voluntar, pentru a crea un spațiu istoric cultural și umanitar unic și comun. Iar acele teritorii pe care le-am menționat mai sus au fost confiscate cu forța de la Ungaria, România și Polonia.
Negocierile de pace desigur că nu vor aduce nicio pace în Ucraina, nici măcar un armistițiu scris, cel mult o încetare a focului. Președintele ucrainean vrea să joace din nou mascarada negocierilor de pace cu excluderea Rusiei, iar Trump nu dă două cepe degerate pe vrerea sa. Zelensky nu poate da Americii dreptul de exploatare a pământurilor cu minereuri rare din estul țării, pentru că nu-i mai aparțin, fiind reocupate de ruși. Acele patru regiuni deținătoare de așa ceva sunt parte a Rusiei în baza referendumurilor pe principiul autodeterminării rușilor din acele teritorii, iar rușii n-au de gând să cedeze din teritoriile sfinte ale Mamei Rusii, mai ales când sunt în plină ofensivă.
Pe de altă parte, Zelensky nu este un președinte legitim și nu poate semna cedări de teritorii conform Constituției Ucrainei, hârtii care ulterior pot fi considerate de țara sa nule de drept.
În același timp, Putin nu a recucerit teritorii importante, cum ar fi Harkovul și Odesa, nici măcar Donbass-ul în totalitate, părți ale fostului imperiu țarist ajunse în posesia Ucrainei prin decretul lui Lenin, deci nu poate opri ostilitățile încă.
Prin urmare, ceea ce-și dorește Trump este o încetare a măcelului, înfăptuire pe care în stilu-i propagandistic o va considera un acord de pace, iar oferta de cedare a exploatării minereurilor rare de către Zelensky nu este decât o cacealma pe care președintele american o joacă abil pentru a convinge Rusia că SUA ar avea un interes fundamental în estul Ucrainei și tocmai de aceea ar susține cauza ucraineană.
În cazul eșecului negocierilor, prin aceasta dobândind o credibilitate la negocierile bilaterale, pe care n-ar fi putut-o deține dacă ar fi ilustrat principii umanitariste, prea puțin interesante pentru Trump, după cum știe și președintele rus acest lucru.

Situația militară nu-i conferă mari speranțe lui Zelensky și este încă nemulțumitoare pentru Putin
O situație mai încurcată pentru a constitui baza unor discuții de pace este chiar situația militară din teren, rușii aflându-se în plină ofensivă victorioasă în est, în special în Donbass, dar ucrainenii deținând încă un petec de teren în regiunea Kursk, ceea ce face imposibilă pacea stabilită pe aliniamentul actual al frontului.
Chiar și o porțiune nesemnifcativă de teritoriu rusesc rămas în posesia ucrainenilor va fi chibritul care va aprinde un viitor conflict militar dintre Rusia și Ucraina.
Iată de ce o pace cuprinzătoare și durabilă în Ucraina este de factura imposibilității în următorii ani, pentru că Zelensky nu are ce oferi nici Americii și nici Rusiei, America lui Trump nu are ce câștiga dintr-o pace definitivă, iar Rusia a recâștigat deja aproape tot ceea ce pierduse și nu are niciun rost să cedeze nimic pentru o pace instabilă.
O încetare a focului însă da, timp în care beligeranții au tot timpul să-și refacă arsenalele și resursele umane și să pornească apoi din nou războiul.

Donald Trump se va întâlni cu Putin într-o locație neutră, dar de încredere pentru amândoi
Miercuri, Trump a declarat că Putin şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-au exprimat dorinţa de a ajunge la pace în apeluri telefonice separate cu el, iar preşedintele american a ordonat oficialilor de rang înalt de la Washington să înceapă discuţiile privind încheierea războiului din Ucraina.
Kremlinul a anunţat că Putin şi Trump au convenit să se întâlnească, iar Putin l-a invitat pe Trump să viziteze Moscova. În schimb, Trump a apreciat că prima lor întâlnire va avea loc „probabil” în curând în Arabia Saudită.
Trump nu crede că există pericolul ca participarea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la procesul de negociere să fie blocată, însă nu-l invită la faza inițială a negocierilor cu Vladimir Putin.
Cred că ar trebui să facă pace. Oamenii lor sunt ucişi, iar eu cred că ar trebui să facă pace. Am spus că a fost un război rău, care nu trebuia purtat. Şi cred că ar trebui să facă pace. Asta e ceea ce cred”, a comentat Trump.
Când a fost întrebat dacă este de acord ca Zelenski să renunţe la teritorii sau să facă schimb de teritorii pentru a pune capăt războiului, el a răspuns: „Va trebui să facă ceea ce trebuie să facă, dar ratingurile sale, ca să folosesc un eufemism, nu sunt foarte ridicate”.
Şeful Casei Albe a adăugat că este puţin probabil ca Ucraina să revină la graniţele care existau înainte de 2014, sugerând că ţara ar trebui să cedeze teritorii Rusiei pentru a pune capăt războiului.
Trump se aşteaptă să se întâlnească personal cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, şi a sugerat că probabil vor avea o primă întâlnire în Arabia Saudită, potrivit Știri pe Surse.
Anticipează o încetare a focului în Ucraina într-un viitor apropiat, dar și că „vor fi necesare alegeri în Ucraina”, asta și pentru că în acest moment Zelensky nu este președinte legitim, iar regimul totalitar instaurat de el în țară este comparabil cu al lui Putin în Rusia, președintele rus fiind totuși ales cu o majoritate covârșitoare de către popor.

Zelensky iar vrea să joace mascarada păcii fără Rusia, de data asta prostindu-l pe Trump
Important acum este ca lucrurile să nu meargă conform planului lui Putin, în care el vrea să facă totul în așa fel încât să desfășoare negocieri bilaterale” cu SUA, a mai spus Zelenski, într-o declarație acordată presei la o centrală nucleară ucraineană unde s-a oprit în drum spre Conferința de Securitate de la München.
„Noi, ca țară independentă, pur și simplu nu vom putea accepta vreun acord fără implicarea noastră”, a susținut președintele ucrainean. El a cerut ca SUA și Ucraina să schițeze un plan de încheiere a războiului înainte de a discuta cu Rusia.
„Reuniunile între Ucraina și SUA sunt prioritare pentru noi. Și numai după aceste reuniuni, după elaborarea unui plan pentru a-l opri pe Putin, cred că va fi corect să vorbim și cu rușii”, a indicat Zelenski, conform Știri pe Surse, manevră ipocrită și înșelătoare, care nu-l va prosti însă pe Donald Trump.

Șeful NATO: „Orice acord de pace trebuie să fie de durată, iar #Ucraina strâns implicată în negocieri”
Orice acord de pace pentru încheierea conflictului din Ucraina trebuie să fie unul de durată şi este crucial ca Kievul să fie strâns implicat în negocieri”, a declarat joi secretarul general progresist al NATO, Mark Rutte.
„Toţi vrem pace în Ucraina. vrem ca Ucraina să fie în cea mai bună poziţie când încep negocierile”, a afirmat Rutte la sosirea la sediul NATO din Bruxelles, unde urmează să înceapă a doua zi a reuniunii miniştrilor apărării.
Secretarul general al NATO a ales să minimalizeze declaraţiile secretarului american al apărării, Pete Hegseth, de miercuri, potrivit căruia este nerealist ca Ucraina să se aştepte să adere la NATO în urma unui acord de pace.
Suntem o alianţă a democraţiilor şi trebuie să avem o dezbatere”, a spus Rutte, adăugând că Alianţa este ca o familie care va rămâne timp de generaţii. El a evitat un răspuns clar la întrebarea dacă aderarea la NATO a Ucrainei este exclusă în urma declaraţiilor lui Hegseth. „Cred că trebuie să ne concentrăm pe chestiunile importante, că Ucraina este într-o poziţie puternică atunci când încep negocierile. Este crucial ca Ucraina să fie strâns implicată în orice se întâmplă legat de Ucraina.
Trebuie să ne asigurăm că este o înţelegere de durată. Sunt pro-pace, pro-negocieri de pace, dar în acelaşi timp trebuie să ne asigurăm că ceea ce s-a obţinut va rămâne”, a subliniat Mark Rutte, potrivit Cotidianul.
– va urma –

Dan Libiu Mateescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.