Trump conduce deja America – atac dur la adresa BRICS!

Trump conduce deja America – atac dur la adresa BRICS!

0 27

Donald Trump a amenințat BRICS într-o declarație că va răspunde cu tarife vamale de 100% dacă vor crea o monedă BRICS care să pună în pericol dominația globală a dolarului american. Declarația de război s-ar putea întoarce împotriva sa.
Ceea ce a scris Trump pe propria sa rețea de comunicare virtuală, Truthsocial, pe 30 noiembrie, a fost mai mult decât o declarație de război sau o amenințare la adresa BRICS. Trump a precizat acolo:
Ideea că țările BRICS urmăresc să se desprindă de dolar în timp ce noi ne uităm este DEPĂȘITĂ. Cerem un angajament din partea acestor țări de a nu crea o nouă monedă BRICS și de a nu sprijini o altă monedă care să înlocuiască puternicul dolar american sau se vor confrunta cu tarife de 100% și ar fi cazul să se aștepte să renunțe la vânzările în minunata economie americană. Ei pot găsi un alt «fraier»! Nu există nicio șansă ca BRICS să înlocuiască dolarul american în comerțul internațional și orice țară care urmărește să facă aceasta ar fi cazul să spună adio Americii.”
Așadar, Trump a realizat în ce pericol este dolarul pentru. Întregul „model de afaceri” al SUA se bazează pe faptul că dolarul este moneda de rezervă mondială pe care orice țară este nevoită să o cumpere dacă dorește să participe la comerțul internațional ‒ majoritatea mărfurilor, nu doar petrolul, sunt comercializate în principal în dolari. Dacă doriți să participați la comerțul internațional, este necesar mai întâi să cumpărați dolari pentru a putea cumpăra bunuri cu acei dolari.
Numai această cerere de dolari face posibil ca SUA să continue să acumuleze noi datorii record pentru a-și plăti armata, de care SUA are nevoie pentru a putea amenința în mod convingător alte țări cu invazia dacă nu se supun SUA din punct de vedere politic sau economic. Prin urmare, dolarul este nucleul nu numai al puterii economice a SUA, ci și al puterii sale militare și politice.
Declarația publicată de Trump este, prin urmare, logică, întrucât țările BRICS vorbesc deschis despre evitarea dolarului ca monedă de rezervă mondială în comerț. Acest fapt nu se datorează unei ostilități față de dolar, ci este rezultatul sancțiunilor inflaționiste impuse de SUA asupra unor țări, care includ întotdeauna dolarul însuși, împiedicând statele în cauză să tranzacționeze în dolari.
Din acest motiv, țările BRICS, dintre care unele sunt supuse sancțiunilor americane, au decis să își creeze propria monedă BRICS pentru comerțul internațional. Nu este un proiect de făcut peste noapte, va dura ceva timp, dar BRICS au decis și au făcut primii pași în această direcție, după cum a declarat Putin după ultimul summit BRICS.

Va funcționa amenințarea lui Trump?
Întrebarea este acum dacă amenințarea lui Trump va impresiona BRICS în vreun fel. Se poate spune cu siguranță că Rusiei și Iranului nu le pasă de amenințarea lui Trump, deoarece au fost sancționate de SUA într-o asemenea măsură încât le este indiferent dacă și cât de mari sunt tarifele impuse de SUA produselor lor. Datorită sancțiunilor, ele nu fac comerț de facto cu SUA.
Situația ar putea fi diferită în cazul Chinei, deoarece aproape 15% din exporturile Chinei se îndreaptă în prezent către SUA, ceea ce face ca SUA să fie prima piață de export a Chinei.
Cu toate acestea, SUA impun deja în mod constant noi tarife pentru produsele chinezești, motiv pentru care este discutabil dacă amenințarea va provoca prea multă teamă în China.
Se pot aștepta oricând noi tarife punitive în SUA. Cu toate acestea, tarifele americane de 100% ar afecta, desigur, China, dar întrebarea este dacă China se va supune SUA ca urmare a noilor taxe.
Situația ar putea fi diferită pentru India, care a adoptat în general o politică externă neutră și de nealiniere. Statele Unite sunt de departe prima piață de export a Indiei și aproape 18% din exporturile Indiei se îndreaptă către SUA. Rămâne deschisă întrebarea dacă India își va permite să fie amenințată într-o formă atât de crudă de către SUA sub Trump.
Pe de altă parte, amenințările lui Trump sunt susceptibile de a face mult mai puțină impresie asupra Braziliei, deoarece China este prima țară de export a Braziliei, cu peste 30%. SUA urmează pe locul al doilea, dar reprezintă doar 11% din exporturile braziliene.

Situația este similară pentru Africa de Sud, pentru care China este prima piață de export, cu 11%, urmată de SUA, cu 7%.
În plus, introducerea unor astfel de tarife nu ar afecta doar exportatorii. În SUA, tarifele ar conduce la creșteri corespunzătoare ale prețurilor pentru bunurile din țările afectate, alimentând astfel inflația.
În timp ce aproximativ 15% din exporturile chinezești se îndreaptă către SUA, China este a doua țară importatoare pentru SUA după Mexic, iar 15% din toate importurile în SUA provin din China.

Experții au fost precauți cu privire la consecințele amenințării lui Trump
Ca răspuns la declarația lui Trump, Bloomberg a scris că acțiunile acestuia de a opri de-dolarizarea comerțului între țările BRICS prin presiuni și amenințări cu introducerea unor tarife ridicate ar putea avea efectul opus. Potrivit experților intervievați de Bloomberg, această tactică ar tinde să împingă țările să lucreze împreună pentru a găsi alternative la dolar.
Bloomberg subliniază, de asemenea, că promisiunea publică a lui Trump de a crește tarifele de import ar spori volatilitatea pe piața valutară. Potrivit lui Brad Setser, un fost angajat al Departamentului Trezoreriei SUA, acest fapt, prin urmare, „subminează încrederea în dolar”. Bloomberg l-a citat pe Ulrich Leuchtmann, șeful departamentului de cercetare valutară la Commerzbank din Germania:
De acum înainte, oricine din afara SUA care folosește dolarul pentru a plăti îl va percepe ca pe un jug impus de SUA”.
Prin urmare, amenințarea lui Trump ar putea chiar accelera procesul de îndepărtare a țărilor de dolar, mai ales că nu doar țările BRICS se concentrează din ce în ce mai mult pe plata în monedele lor naționale în locul dolarului pentru a se proteja împotriva riscului de șantaj cu sancțiuni din partea SUA.

Syrsa: yogaesoteric.net

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.