TRUMP, PRIMELE MIȘCĂRI. PLUS BECALI
Donald Trump a luat încă din prima zi două măsuri anti-globaliste pe care nici China și nici Rusia nu au avut curajul să le pună în aplicare.
# Retragerea Statelor Unite din Organizația Mondială a Sănătății și din
# Acordul de la Paris arată că noua administrație de la Casa Albă e decisă să apuce taurul de coarne.
O inițiativă similară legată de OMS a fost pe ordinea de zi a Dumei de Stat din Moscova, însă regimul de la Kremlin a amânat ieșirea din organizația controlată de „filantropul” Bill Gates. Și rămânerea Rusiei în cadrul Acordului de la Paris reprezintă un gest discutabil, dat fiind că Moscova se află în topul mondial al exportatorilor de petrol și gaze.
Cât despre China, toată lumea știe că Xi Jinping flutură stindardul globalismului, iar Agenda 2030 de luptă împotriva schimbărilor climatice se potrivește perfect cu politicile ”verzi” ale Beijingului – menite să impulsioneze vânzările de mașini electrice, baterii, panouri solare și turbine eoliene.
Poate că Moscova a ezitat tocmai la sugestia lui Xi.
De subliniat că este a doua oară când Trump retrage SUA din OMS, după ce prima dată a făcut-o în pandemie. Ulterior, Joe Biden a revenit asupra deciziei.
Ordinul semnat ieri precizează că „SUA se retrag din cauza gestionării greșite de către OMS a pandemiei Covid-19 care a apărut la Wuhan, China, și a altor crize de sănătate la nivel mondial, a eșecului său de a adopta reformele necesare de urgență și a incapacității sale de a demonstra independență față de influența politică nepotrivită a statelor membre ale OMS”. Ultima parte a precizărilor face trimitere directă la influența Chinei asupra OMS.
Cât despre războiul din Ucraina, a suprins pe toată lumea faptul că Trump a evitat orice referiri în discursurile oficiale din ziua învestirii. Mass-media a reținut, însă, o declarație a președintelui smulsă de reporterii de la Casa Albă în Biroul Oval: „Putin ar trebui să facă o înțelegere. Cred că distruge Rusia prin faptul că nu face o înțelegere. Cred că Rusia va avea mari probleme (…) Majoritatea oamenilor credeau că războiul se va termina într-o săptămână”.
Declarațiile de mai sus sunt parte, fără discuție, din scenariul prin care administrația Trump încearcă să pună presiune pe Kremlin, înaintea negocierilor concrete. La ce compromisuri ar fi dispus președintele Putin este greu de precizat acum. Moscova va trebui, totuși, să scoată ceva concret pe masă, în contrapartidă la teritoriile ucrainene înglobate în Rusia.
Deputatul Gigi Becali, ales pe listele AUR, a întors tunurile împotriva lui Călin Georgescu. Aparent inexplicabil. Atacurile virulente ale lui Becali arată o posibilă intervenție a PSD, pe filiera Hrebenciuc. Și complică teribil lucrurile în principalul partid de opoziție, AUR.
„Am trăit o bucurie că a câștigat Georgescu primul tur, ca și când ar fi câștigat Steaua Liga Campionilor”, spunea Becali pe 25 noiembrie anul trecut.
Luni, însă, patronul de la FCSB a schimbat macazul de parcă însuși Sfântul Gheorghe i-ar fi suflat adevărul la ureche: „Georgescu a zis că va da puterea poporului. Păi, cum?
Ne iei nouă averile și le dai la popor? Le împarți? Cum faci?
Îți dai seama? Să spui așa tâmpenii… Eu am rămas blocat, omul ăsta nu își mai dă seama ce vorbește. Doamne ferește!”.
Acum AUR are o problemă cât casa. Becali nu este doar un simplu parlamentar. A contribuit financiar la ultimele campanii electorale ale partidului și are o notorietate care riscă să estompeze poziția oficială a lui George Simion.
Liderii AUR sunt puși într-o situație extrem de dificilă: fie se distanțează clar de inițiativa lui Becali, fie o ignoră – cu riscul ca simpatizanții partidului să creadă, pe bună dreptate, că declarațiile patronului de la FCSB sunt îmbrățișate de George Simion.
Poziția AUR de a-l susține pe Călin Georgescu a fost și rămâne una corectă. Dacă între timp s-a produs o schimbare esențială (prin vocea lui Becali), ar trebui ca electoratul să știe.
Autor: Adrian Onciu
Sursa: facebook.com