Ttinerii moldoveni, Romania – un prim pas spre libertate !
Le Monde: Pentru tinerii moldoveni, Romania nu este occidentul, dar este un prim pas spre libertate
Din mica sa camera a unui complex studentesc din Bucuresti, Andrei Babcinetchi vede un teren de sport betonat. Nu este occidentul la care viseaza tanarul moldovean, dar este un prim pas: sederea in Romania este un traseu obligatoriu pentru cei din tara sa, care vor sa emigreze in Vest. Asa incep jurnalistii de la cotidianul francez Le Monde un articol dedicat situatiei cetatenilor din Republica Moldova care au trecut granita si traiesc in Romania.
„Sunt inscris la Academia de studii economice”, explica studentul. „In doi ani, imi voi lua diploma si vreau sa-mi continui studiile in Europa de Vest. Daca as fi ramas in Moldova, n-as fi avut nicio sansa. Romania este in Uniunea Europeana si diploma pe care o voi obtine la Bucuresti va fi recunoscuta in toate tarile membre. Nu vrem sa fim izolati de restul lumii. Si noi facem parte din UE”, marturiseste Andrei Babcinetchi pentru Le Monde.
La fel ca Andrei, zeci de mii de tineri moldoveni au venit in Romania la studii, impinsi de dorinta de a pleca in Europa. Toti cer pasaport romanesc, considerat ca fiind cheia pentru spatiul Schengen. Moldova este un fost teritoriu roman, anexat de Uniunea sovietica dupa al doilea razboi mondial. Doua treimi din cei 4 milioane de moldoveni sunt vorbitori de limba romana, iar cealalta treime, de limba rusa, scriu jurnalistii francezi. Stat independent dupa prabusirea URSS in 1991, Moldova a intrat intr-o criza economica tot mai accentuata, dupa ce Partidul Comunist a preluat puterea. Integrarea in UE a Romaniei, in 2007, a transformat Bucurestiul intr-o tinta foarte atractiva pentru tanara generatie de moldoveni care vorbesc romaneste. „Moldova nu este pregatita sa intre in UE”, a declarat pentru Le Monde sociologul Dan Dungaciu. „Acesti tineri vor sa se integreze in Uniune individual. Cheia pentru ei este nationalitatea romana”.
Pe 14 aprilie, presedintele Traian Basescu s-a adresat Parlamentului pentru a sustine cauza Moldovei. „Nu putem sa acceptam ca noua generatie de moldoveni sa nu poata sa-si faca studiile in Romania sau in alte state europene”, a declarat el. De la acest apel, aproximativ 800.000 de cereri de pasaport au fost depuse la consulatul romanesc de la Chisinau, scrie Le Monde.
Noua politica a Bucurestiului „invenineaza”, insa, relatiile dintre cele doua state. Tensiunile dintre Romania si Moldova au atins punctul critic dupa alegerile legislative din 5 aprilie. Manifestantii au luat cu asalt strazile din Chisinau, unde tinerii au pus foc in cladirea Parlamentului. Opozitia democrata si pro-europeana a contestat victoria comunistilor, condusi de presedintele Vladimir Voronin, apropiat de Rusia.
O victorie a opozitiei anti-comuniste la alegerile anticipate din 29 iulie ar trebui sa calmeze relatiile dintre cele doua tari. Studentii moldoveni din Romania, una dintre sursele cele mai puternice ale schimbarilor care au loc la Chisinau, se bucura astazi de victoria lor: „Putem in sfarsit sa vorbim serios de o integrare in Uniunea Europeana”, spune Andrei Babtcinetchi. „Am prins foarte repede gustul libertatii”.