Tundra arctica un mare poluant?

Tundra arctica un mare poluant?

0 260

Mari cantitati de metan, gaz cu efect de sera, sunt eliberate in atmosfera pe masura ce tundra arctica incepe sa inghete, odata cu venirea iernii, conform unui studiu relizat de o echipa internationala de oameni de stiinta si publicat in numarul de joi al revistei Nature, transmite AFP.
Acest fenomen, necunoscut pana in prezent, poate explica situatia ciudata semnalata in ceea ce priveste concentratia de metan din atmosfera, la mari altitudini, sustin autorii studiului coordonat de Torben Christensen de la Universitatea din Lund (Suedia).
Cercetatorii au masurat concentratia de metan din atmosfera, deasupra vaii Zackenberg, in nord-estul Groenlandei, din momentul in care solul a inceput sa inghete, la sfarsitul toamnei. Ei au observat ca emisiile de metan au scazut dupa trecerea sezonului de crestere a plantelor, pentru ca apoi sa creasca puternic odata cu aparitia inghetului.
De fapt, au constatat cercetatorii, solul tundrei arctice degaja in decursul acestei scurte perioade a inghetului tot atata metan cat se degaja de-a lungul intregii veri.
Numerosi oameni de stiinta au lansat un semnal de alarma cu privire la rolul jucat de degajarile de metan in procesul incalzirii climatice, in special din zonele mlastinoase si din procesul de topire al gheturilor din zona arctica.
Un alt studiu publicat tot de revista Nature, in urma cu cateva luni, sustine ca dezghetul care pus capat perioadei Marii Glaciatiuni, cand Pamantul era un imens „bulgare de zapada” in urma cu 600 milioane de ani, a fost provocat de acumularile de metan din atmosfera, metan degajat din permafrost.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.