Turism ecumenic la Sinaia
Orasul Sinaia este situat la poalele muntilor Bucegi, cunoscut mai ales datorita importantei sale turistice. Aici se afla si Castelul Peles, fosta resedinta de vara a regelui Carol I.
Sinaia se afla in judetul Prahova, la circa 60 km nord-vest de Ploiesti si la 50 km sud de Brasov. Amplasat intr-o zona muntoasa pe valea raului Prahova, altitudinea orasului variaza intre 767m si 860m. Beneficiind de un cadru natural pitoresc, Sinaia are statut de statiune turistica si balneo-climaterica.
Pentru pelerinii care vin sa viziteze „Perla Carpatiilor”, statiunea
Catedrala Carpatilor
Manastirea Sinaia, „Catedrala Carpatilor”, situata intr-un cadru natural feeric, dateaza din secolul al XVII-lea si reprezinta identitatea istorica a orasului, fiind prima constructie pe acest teritoriu. Fondatorul Manastirii Sinaia este Spatarul Mihail Cantacuzino care impreuna cu mama sa, Elena si cu sora sa Stanca, face un pelerinaj la Locurile Sfinte (Ierusalim, Nazaret, etc.), ajungand cu aceasta ocazie la Muntele Sinai unde s-a rugat in Manastirea „Sfanta Ecaterina”. Impresionat de cea ce a vazut, s-a hotarat ca la intoarcerea in Tara Romaneasca, sa construiasca in muntii romanesti si sa inchine Sfintei Fecioare Maria, o manastire care sa poarte numele Muntelui Sinai si aceasta este Manastirea „Sinaia”. Importanta Muntelui Sinai tine de istorie si traditia biblica, aici Moise primind tablele legii cu cele „zece porunci”.
Muzeu de arta si spiritualitate romaneasca
La inceput manastirea a fost construita sa adaposteasca doisprezece calugari (dupa modelul Mantuitorului Iisus Hristos care si-a ales doisprezece apostoli), dar cu timpul numarul a crescut fiind necesara construirea unei alte bisericii mai mare si a unor chilii suplimentare. Noile constructii (ceea ce se numeste astazi „curtea noua”), au realizate intre anii 1842-1846, prin grija staretului Ioasaf si Paisie. Datorita pozitiei sale strategice, Manastirea Sinaia va cunoaste numeroase invazii turcesti si austriece, care vor distruge partial manastirea.
Dar pelerinul care ajunge la Manastirea Sinaia, nu gaseste aici doar trei sute de ani de istorie ci un adevarat muzeu de arta si de spiritualitate romaneasca.
Cartea de identitate a orasului
Si astazi dupa trei sute de ani de existenta, Manastirea Sinaia continua sa vegheze orasul care-i poarta numele si al carui simbol spiritual este. Fiind inca o manastire activa, adaposteste calugari, foarte batrani, cu haine traditionale, foarte bucurosi sa va arate imprejurimile si sa raspunda la orice intrebare. Multi dintre ei vorbesc germana la fel de bine ca si romana.
Manastirea Sinaia, veritabila catedrala a Bucegilor, situata intr-un cadru mirific, dateaza de la sfarsitul secolului al XVII-lea, si reprezinta cartea de identitate a orasului, fiind prima constructie din spatiul actualei statiuni.