Turismul de afaceri
salveaza industria hoteliera
Turismul de afaceri a dus gradul de ocupare a hotelurilor la 60%
Chiar daca ne aflam in plin sezon estival, turismul de afaceri din Bucuresti da tonul in ceea ce priveste miscarea de pe piata hoteliera. Cum romanii prefera turismul de weekend, atat la mare cat si la munte, iar numarul de turisti straini a scazut cu 3,1%, cele 9.000 de camere clasificate intre 3 si 5 stele din Bucuresti duc greul in ceea ce priveste ocuparea si randamentul pietei hoteliere din Romania. Cu un grad de ocupare de 53% in 2009, hotelurile din Capitala si-au mai revenit anul acesta, cand vizitele de afaceri au crescut ocuparea a 60,4%.
La nivel national, conform INS, in luna iunie 2010, comparativ cu luna corespunzatoare din anul precedent, sosirile si innoptarile in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare, au inregistrat o scadere cu 4,3% respectiv, cu 4,5 %. Cu toate acestea preturile de cazare au crescut, in ciuda afirmatiilor jucatorilor din piata, in Bucuresti majorarea fiind de 3,09%, la 81,36 euro/camera/noapte, mai mari fata de orase precum: Lisabona (79,05 euro), Berlin (78,92 euro), Varsovia (78,44 euro) si Madrid (75,02).
La aceste mariri de preturi se adauga si cea provocata de TVA , probabil statistica de la sfarsitul sezonului urmand sa arate o majorare de 7-10% a preturilor, situatie ce va afecta mai mult innoptarile din zonele turistice si mai putin pe cele destinate vizitelor de afaceri. Revenirea economica din Occident va determina, probabil, un aflux mai ridicat al afaceristilor, desi economia romaneasca nu da semne de revenire. Cresterea exportului este legata de revenirea din industrie si ambele legate de economiile care cumpara de la noi, toate aflate pe cale de relansare.
Cu toate acestea activele devalorizate masiv din Romania ar putea atrage investitorii straini, chiar si pe piata hoteliera aparand tranzactii. Astfel, daca in varful pietei (2008) nu s-a inregistrat nicio tranzactie, anul trecut au fost cumparate spatii de cazare de circa 12 milioane de euro, iar anul acesta un fond de investitii israelian a cumparat 60% din lantul TH Hotels, dar, dupa cum spun analistii Jones Lang LaSalle, „e greu de crezut ca investitorii se vor concentra altundeva decat pe pietele occidentale, considerate mai sigure”.
Tranzactia pentru achizitionarea hotelurilor Opera si Venezia (portofoliu al TH Hotels), ambele de trei stele, a fost demarata inca din 2007 de catre Africa Israel Hotels, intr-un pachet din care mai faceau parte si hotelurile Capitol si Palace, valoarea totala, vehiculata atunci, fiind de circa 18 milioane de euro plus 900.000 de euro, taxe fiscale.
Pana la urma operatorii hotelieri din Romania au doar doua optiuni. Cei din zonele turistice trebuie sa-si adapteze oferta pentru a atrage turistii de weekend, din ce in ce mai multi (circa 180.000 doar pe Litoral, in weekend-ul trecut), in vreme ce jucatorii din marile orase au o singura tinta, si anume turismul de business. Iar ambii o speranta. Ca economia europeana chiar isi revine si ne trage si pe noi dupa ea.