„Ucraina este dispusă și pregătită să înceapă dialogul și negocierile cu Rusia”!

„Ucraina este dispusă și pregătită să înceapă dialogul și negocierile cu Rusia”!

0 64

Ucraina este dispusă și pregătită să înceapă dialogul și negocierile cu partea rusă. Desigur, negocierile ar trebui să fie raționale și semnificative, având ca scop realizarea unei păci juste și durabile”, a declarat ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, citat de agenția de presă Xinhua, în cadrul discuțiilor avute astăzi cu ministrul chinez de Externe, Wang Yi, la Guangzhou (aproximativ 2.000 de kilometri Sud de Beijing).
De partea cealaltă, ministrul Wang Yi a subliniat că criza din Ucraina a intrat în al treilea an, conflictul încă în desfășurare prezentând riscul de escaladare și de extindere, motiv pentru care China rămâne angajată în promovarea unei soluții politice, a declarat astăzi, cu ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba.
Potrivit părții chineze, transmise la cel mai înalt nivel anterior vizitei, părțile implicate în conflictul din Ucraina trebuie să respecte trei principii:
1. Să nu extindă zona de conflict:
2. Să nu escaladeze luptele;
3. Niciuna din părți să nu fie stimulate să continue ciocnirile.

În cadrul discuțiilor ministrul Wang a reiterat că pentru soluționarea tuturor conflictelor trebuie să se revină la masa negocierilor, atât Ucraina, cât și Rusia, exprimând disponibilitatea de a negocia la diferite niveluri.
„Deși condițiile și calendarul sunt încă imature, susținem toate eforturile care contribuie la pace și suntem dispuși să continuăm să jucăm un rol constructiv în încetarea focului și reluarea negocierilor de pace. China este îngrijorată de situația umanitară din Ucraina și va continua să ofere asistență materială umanitară Ucrainei”, a declarat Wang Yi citat de agenția de presă Xinhua.
China este îngrijorată de situația umanitară din Ucraina, continuând să ofere asistență materială umanitară, a arătat acesta.
De partea cealaltă, ministrul Dmitro Kuleba a declarat că partea ucraineană acordă o mare importanță opiniilor prezentate de China, studiind cu atenție Consensul în șase puncte promovat de China și Brazilia cu privire la o soluție politică la criza ucraineană.
„Pentru a fi siguri, negocierile ar trebui să fie rezonabile și substanțiale, cu scopul de a obține o pace justă și durabilă”, a declarat Kuleba.
Consensul China-Brazilia privind soluționarea politică a crizei din Ucraina, prezentat la data de 23 Mai 2024, la Beijing, în urma discuțiilor derulate de ministrul chinez de Externe, Wang Yi, și Celso Amorim, Consilier-șef al Președintelui Braziliei, urmărește promovarea soluționării politice a crizei din Ucraina și la dezescaladarea situației. Pentru aceasta, China și Brazilia au prezentat șase puncte comune în care:
(1) se cere tuturor părților să respecte cele trei principii prezentate de China (vezi mai sus);
(2) este reiterat faptul că dialogul și negocierea sunt singura soluție viabilă la criza din Ucraina;
(3) este subliniat că sunt necesare eforturi pentru a spori asistența umanitară, pentru a preveni o criză umanitară pe scară mai largă.
(4) se arată că utilizarea armelor de distrugere în masă, în special a armelor nucleare și a armelor chimice și biologice trebuie să fie respinsă, trebuind depuse toate eforturile posibile pentru a preveni proliferarea nucleară și pentru a evita criza nucleară;
(5) atacurile asupra centralelor nucleare și a altor instalații nucleare civile trebuie să fie respinse;
(6) iar împărțirea lumii în grupuri politice sau economice izolate trebui să fie de asemenea respinsă.
Cele două părți salută membrii comunității internaționale să sprijine și să susțină înțelegerile comune menționate mai sus și să joace împreună un rol constructiv în deescalarea situației și promovarea negocierilor de pace.
Acesta a transmis că Ucraina și China au devenit parteneri strategici și parteneri economici și comerciali importanți, Kievul susținând poziția Chinei în problema Taiwan și principiul existenței unei singure China.

Cele trei principii propuse de China

Programată pe durata a patru zile, vizita ministrului Kuleba în China are loc după ce premierul Ungariei, Viktor Orban, a ajuns la Beijing la data de 8 Iulie a.c., după opririle făcute la Kiev și Moscova.
Potrivit Ministerului chinez de Externe, în cadrul dialogului avut de Orban cu președintele Xi Jinping, acesta din urmă a subliniat că o încetare a focului timpurie și o soluționare politică sunt în interesul tuturor părților.
Președintele Xi a subliniat că părțile implicate în conflictul din Ucraina trebuie să respecte cele trei principii și numai dacă toate țările majore asigură energia pozitivă, mai degrabă decât negativă, se poate ajunge la o încetare a focului la o dată cât mai timpurie.
Pe aceleași coordonate, la data de 16 Iulie a.c., ministrul chinez de Externe, Wang Yi, și ministrul ungar al Afacerilor Externe și Comerțului, Peter Szijjarto, au avut un dialog telephonic în care a fost abordată criza din Ucraina.
Potrivit Ministerului chinez de Externe, Ungaria este gata să colaboreze cu China pentru a preveni extinderea și escaladarea conflictului, pentru a asigura condițiile necesare pentru soluționarea politică a crizei.

Rusia este dispusă la dialog

Pe de altă parte, Moscova aștepta acțiuni concrete după ce președintele Volodimir Zelenski a lansat propunerea privind posibile discuții cu Rusia, în luna Noiembrie a.c.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat la BBC că afirmațiile lui Zelensky vin să contrazică decretul în vigoare semnat de acesta potrivit căruia sunt interzise discuții de pace cu președintele Vladimir Putin.
Mai mult, Peskov a subliniat că este prea devreme pentru a tratat aceste declarații în sensul unor acțiuni concrete, cu atât mai mult cu cât SUA vor continua să sprijine Ucraina, iar costurile sunt transferate tot mai mult pe seama țărilor din Uniunea Europeană, țări catalogate “subordonații europeni”.
Peskov a mai arătat că ajutorul occidental dat Ucrainei “nu va contribui la soluționarea conflictului, ci dimpotrivă îl va prelungi”, ajutor care nu va afecta în niciun fel rezultatul operațiunii militare speciale a Rusiei.

Ucraina a oprit petrolul rus către Ungaria și Slovacia

Faptul că autoritățile de la Kiev au inclus compania rusă Lukoil pe lista de sancțiuni, oprind inclusive livrările de petrol către Ungaria și Slovacia, a determinat cele două țări UE să ceară Comisiei Europene medierea unui dialog cu Ucraina. Ministrul Peter Szijjarto a anunțat că problema poate ajunge pe masa instanțelor internaționale, câtă vreme Ungaria primește anual două milioane de tone de petrol din Rusia, prin Ucraina, reprezentând o treime din totalul importurilor.

China cere UE să nu demonizeze eforturile Ungariei

Încercarea premierului ungar de a pune capăt conflictului ruso-ucrainean, prin convingerea celor două părți să convină asupra unei încetări a focului și să poarte discuții, a stârnit un răspuns isteric din partea liderilor Uniunii Europene (UE) și a statelor sale, arată presa de la Beijing, care cere europenilor să nu demonizeze eforturile dipomatice ale premierului Viktor Orban. Acesta a efectuat la începutul lunii. un turneu care a inclus capitalele: Kiev, Moscova, Beijing și Washington, în condițiile în care, de la 1 Iulie a.c., a preluat președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, alături de Euronews și Politico au lansat cridici dure la adresa lui Orban, care “ar trebui să se confrunte cu consecințe pentru diplomația promovată”, pentru că “acționează necinstit”.
Presa chineză cataloghează atacurile împotriva guvernului Orban drept șocante, câtă vreme Orban este unul dintre puținii lideri UE care au un canal de comunicare cu toate părțile implicate în conflictul Rusia-Ucraina.
Iată de ce, la Beijing, eforturile premierului ungar sunt private cu bunăvoință, cu atât mai mult cu cât SUA și NATO au prelungit conflictual care duce la și mai multe decese și distrugeri, inclusive la riscul extinderii în alte regiuni.
Premierul Viktor Orban este cu atât mai bine văzut la Beijing cu cât acesta declarat, pentru publicația germanp Bild și canalului de știri Welt că “China are un plan de pace. SUA auo politică de război. Europa doar copiază poziția americană, în loc să aibă propria abordare strategică”.

Americanii și europenii vor pace

Un sondaj publicat de Institutul pentru afaceri globale din New York, în luna Iunie a.c., arată că 94% dintre americani și 88% dintre europeni doresc ca statele NATO să urmărească o soluționare negociată, pentru a pune capăt conflictului Rusia-Ucraina.

Autor: Dan Tomozei
Sursa: DanTomozei.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.