UDMR nu renunta la Ministerul Sanatatii si la CNAS

UDMR nu renunta la Ministerul Sanatatii si la CNAS

0 144

Uniunea Democrata Maghiara din Romania nu renunta la ideea trecerii Casei Nationale de Sanatate in subordinea Ministerului Sanatatii si propune PDL o ordonanta de urgenta care sa stipuleze clar acest lucru.
Dupa demisia ministrului santatii, Cseke Attila, UDMR a amenintat ca nu va numi un nou ministru pana cand nu vor fi rezolvate problemele ridicate de Cseke in momentul demisiei.
Conditiile UDMR catre partenerii de guvernare din PDL sunt: finantarea sistemului de sanatate prin acordarea unor sume mai mari la urmatoarea rectificare bugetara din octombrie, mai multi bani pentru domeniul sanatatii in bugetul pe anul viitor si trecerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate in subordinea Ministerului Sanatatii.
Liderii Uniunii avanseaza chiar ideea unei ordonante de urgenta, promovata in toamna, pentru Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate.

Ministrul Mediului si al Padurilor, Laszlo Borbely, a declarat ca UDMR a propus PDL modificarea Legii Sanatatii prin Ordonanta de urgenta, pentru a clarifica situatia Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, in caz contrar urmand ca UDMR sa nu desemneze un nou ministru al Sanatatii.
„Nu desemnam un nou ministru al Sanatatii pana nu clarificam aceasta problema. Domnul Cseke Attila a luat taurul de coarne, a incercat sa faca o reforma, insa nu se poate, daca exista un sistem bicefal“, a declarat Laszlo Borbely.
Ministrul Cseke a atras atentia, in mai multe randuri, ca sistemul bicefal din sanatate -Casa de Sanatate si Ministerul Sanatatii – este in devoarea pacientilor care astfel, platesc medicamente mai scumpe.
Laszlo Borbely a explicat ca situatia Casei Nationale de Asigurari de Sanatate este o problema, urmand ca un nou ministru sa isi asume raspunderea pentru deficitul urias al acestei institutii, desi nu are parghiile legale de a rezolva problema.
Potrivit ministrului Borbely, in acest moment 80% din banii alocati Sanatatii merg la CNAS, in timp ce doar 20% ajung la Ministerul Sanatatii.

Subfinantarea sistemului, motiv de demisie a ministrului
Ministrul sanatatii, Cseke Attila, a anuntat, saptamana trecuta, ca demisioneaza din functie, nemultumit de banii primiti la rectificarea bugetara si de faptul ca sumele au fost stabilite fara a fi consultat.
Cseke Attila a explicat ca a primit proiectul rectificarii bugetare inaintea sedintei de guvern, fara a fi consultat in legatura cu acesta.
El a subliniat ca nu se poate concepe ca un ministru sa nu cunoasca cifrele si sa nu fie consultat in problemele sistemului sanitar cand se vorbeste de rectificare.
La intoarcerea din vizita in China premierul Emil Boc trebuie sa ofere o solutie UDMR.
Potrivit legii, noul ministru trebuie desemnat in termen de 15 zile de la vacantarea portofoliulu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.