UDMR nu va fi in coalitii …aparente!
Asa cum era de asteptat UDMR pare sa fi pornit procedura de decuplare din coalitia cu PDL si UNPR. Intalnirea de la sfrsitul saptamanii trecute, dincolo de ultimatumul dat, a clarificat pozitia “asociatiei maghiare”si fara sa fie facute declaratii publice, s-au dat drumul si la negocieri. Totusi liderii UDMR isi asteapta rasplata de la PDL in urma “statului” in bancile Parlamentului la Motiunea de cenzura a PSD+PC si PNL.
Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, marti seara, intr-o emisiune televizata ca formatiunea pe care o conduce <
El a afirmat ca <
El a precizat ca UDMR nu are “in acest moment” interesul plecarii de la guvernare ci are interesul ‘”evigorarii coalitiei, lucru care nu depinde numai de UDMR”.
“Aici nu este vorba numai despre considerente morale care sunt foarte importante. Si anume daca ai facut un program, daca ai convenit o intelegere, atunci, in mod firesc, trebuie sa o respecti dar aici mai sunt si niste conotatii politice importante si anume intr-o astfel de perioada cand trebuie sa iei niste masuri clare, ferme si rapide cateodata si nu vorbesc numai de legea educatiei ci si de ceea ce urmeaza: bugetul, legea salarizarii si alte masuri inclusiv in anul 2011. In astfel de conditii trebuie sa ai o majoritate stabila in Parlament. Ori ai o astfel de majoritate, ori nu vei reusi sa guvernezi’, a explicat presedintele UDMR.
Referindu-se la presedintele Traian Basescu, liderul UDMR considera ca acesta “a avut o incercare de a face un apel catre opozitie, un moratoriu, o solidaritate”, marti, in Parlament.
“In legatura cu unele probleme de interes national ar trebui sa avem un anumit consens dar totusi intr-un Parlament care functioneaza bine responsabilitatea revine majoritatii guvernamentale. Eu nu pot cere socoteala opozitiei in ceea ce priveste esecurile majoritatii guvernamentale. Nu opozitia este de vina ca avem probleme cu legea pensiilor, nu opozitia este de vina ca avem probleme foarte serioase cu legea educatiei. Deja cand suntem obligati sa ne adresam opozitiei haideti, ajutati-ne, haideti sa ne intelegem aceasta inseamna ca ceva nu merge de partea guvernamentala si intr-adevar ceva nu merge de partea guvernamentala”, a aratat Bela.
In opinia sa, ‘balbaielile guvernului’ au fost cauzate de incertitudinile in ceea ce priveste sustinerea parlamentara.
“Dupa masurile dure au aparut fisurile in ceea ce priveste sustinerea parlamentara si in ceea ce priveste solidaritatea formatiunilor din arcul guvernamental. Si in UDMR au existat nemultumiri, au aparut voci care au contestat prezenta noastra in Guvern dar totusi am reusit sa discutam aceste lucruri si totusi sa ne corelam. Nu-mi place sa fac declaratii publice sau sa critic alte formatiuni, aliati sau altii dar observ ca in alte formatiuni mai mari decat UDMR nu s-a reusit o astfel de corelare”, a declarat Marko Bela.