UDMR se aliaza cu USL in teritoriu, Inca 4 organizatii sunt...

UDMR se aliaza cu USL in teritoriu,
Inca 4 organizatii sunt in faza aprobarii colaborarii

0 218

Autonomia organizatiilor (filialelor) UDMR incepe sa fie indigesta atat acualilor lideril maghiari cat Coalitie si premierului Boc. Cu o zi inaintea Congresului UDMR, patru organizatii judetene ale Uniunii negociaza semnarea unor protocoale de colaboare cu Uniunea Social Liberala (USL). In ciuda asigurarilor date de catre liderii UDMR partenerilor de Coalitie, filialele Mures, Salaj, Satu Mare si Maramures intentioneaza sa semneze aliante cu USL. Conform surselor HotNews.ro negocierile din teritoriu ale celor patru organizatii cu PSD si PNL s-au facut fara acordul conducerii centrale a Uniunii.

Alternativa aliantei cu PRM schimbata cu UDMR
Surse politice au declarat pentru HotNews.ro ca liderii PSD si PNL au renuntat sa parafeze aliante cu PRM in teritoriu si au inceput in forta negocieri cu liderii locali ai UDMR. PSD mizeaza pe influenta pe care o are Laszlo Borbely in teritoriu (acesta fiind cunoscut ca apropiat de social-democrati) si pe faptul ca acesta va prelua de facto conducerea UDMR.
Dupa semnarea Aliantei cu PRM la Ilfov, cu televiziunui si spectacol semanal, conducerea PSD a anutat ca nu va mai semna nici o alianta cu partidul lui Vadim Tudor. Daca nu semneaza PSD cu PRM aliante local-judetene, va semana Uniunea social-liberala cu UDMR. Nimeni nu face un secret din faptul ca lipsa unui gest normal de “intelegere” din partea UDMR, PSD si PNL va sprijini PRM sa-si recupereze pozitiile pierdute in Ardeal.
Conform surselor citate, organizatiile Maramures, Satu Mare, Salaj si Mures vor avea vineri dupa-amiaza sedinte ale Birourilor Politice in care vor vota pentru semnarea unor aliante la nivel local cu USL. Cele patru filiale ale Uniunii il sustin pe Kelemen Hunor la sefia UDMR insa sunt fidele lui Laszlo Borbely si Gyorgy Frunda, cunoscuti opozanti ai aliantei cu PDL.

Reactiile liderilor in dezacord …deplin!
Liderii maghiari ne-au obisnuit, in situatii delicate, sa-si exprime un punct de vedere unitar. In situatia creata la Bihor declaratiile au luat-o razna. Va reamintim ca USL si UDMR de la nivelul Judetului Bihor au semnat, joi, un protocol de colaborare pentru perioada 2011-2016, in scopul constituirii unei coalitii politice avand ca obiective principale buna guvernare si asigurarea prosperitatii cetatenilor. Conform agentiei Agerpres, protocolul a fost semnat de catre presedintii PSD Bihor – Ioan Mang, PNL Bihor – Cornel Popa, PC -Traian Bodea si UDMR – Alexandru Kiss.
Vicepresedintele executiv al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa sustinuta la Targu Mures, ca protocolul de colaborare semnat de UDMR Bihor cu Uniunea Social Liberala (USL) nu a afectat coalitia de guvernare. Totodata, Borbely subliniaza ca mai sunt alte organizatii ale UDMR in care Coalitia nu functioneaza.
„Este un mesaj foarte clar pentru colegii din coalitie si sunt cel putin trei judete unde coalitia nu functioneaza si nu a functionat, probabil de la inceput(…) Relatia cu partenerul de coalitie in Satu Mare, Bihor si Mures nu a functionat ca lumea si este un mesaj catre colegii din coalitie, ca dupa congres (al UDMR -n.r.) sa avem o intalnire cu organizatiile judetene pentru a clarifica aceste lucruri. Au fost semnale clare date de catre noi ca nu au functionat. Deci, este o decizie locala si nu impieteaza in momentul de fata asupra coalitiei pe care o avem”, a delcarat Borbely, citat de Agerpres.

Protocolul semnat de catre UDMR Bihor cu USL l-a deranjat pe Marko Bela care a dat asigurari ca nu exista intentia ca Uniunea sa rupa intelegerea cu PDL. „Colaborarea la nivelul unui judet cu anumite partide nu are nici un impact asupra colaborarii la nivel national. Bineinteles ca ar fi de dorit ca in judete sa se formeze coalitii ca si la nivel national. Nu are nicio conexiune cu colaborarea si politica de aliante de la nivel national, mai mult, saptamana viitoare preconizam sa semnam un Protocol cu PDL si ceilalti parteneri”, a declarat Marko Bela, citat de agentia Agerpres.

Favorit pentru sefia UDMR, Kelemen Hunor a declarat cotidianului Evenimentul Zilei ca „intelegerea de la Bihor este una singulara, iar daca va ajunge presedintele Uniunii asemenea gesturi nu se vor repeta. Nu sunt de acord cu semnarea unui protocol cu USL, mai ales ca in aceasta combinatie este si PRM”, a declarat Kelemen, pentru EVZ.

Olosz: Un atac la adresa stabilitatii Uniunii
Deputatul Olosz Gergely, candidat la presedintia UDMR, sustine ca anuntarea incheiererii unei aliante intre UDMR si USL, cu doua zile inaintea congresului reprezinta un atac la adresa stabilitatii Uniunii si la viitorul comunitatii maghiare din Romania.
UDMR Bihor, pact de colaborare cu USL. Olosz: Un atac la adresa stabilitatii Uniunii
„Daca Marko Bela stia despre acest anunt, inseamna ca, deliberat, acesta a injughiat pe la spate comunitatea maghiara din Romania; daca Marko Bela nu era la curent cu ce s-a intamplat, atunci este si mai grav, demonstrand ca in fapt astazi nu mai este presedintele UDMR, nu mai este liderul comunitatii maghiare”, a declarat Olosz Gergely.
Deputatul UDMR a mai completat: „Trebuie sa facem ordine in UDMR, trebuie sa refacem adevarata Uniune si, cu o politica onesta si credibila, trebuie sa cladim viitorul pe care si-l doresc maghiarii din Romania, nu viitorul pe care si-l doresc cativa dintre liderii partidului care actioneaza pentru a-si satisface doar interesele personale”.
In opinia candidatului la presedintia UDMR, Olosz Gergely, dupa anuntul de la Oradea, schimbarea majora din UDMR se dovedeste a fi inevitabila.

Granita dintre PDL la Putere si PDL in Opozitie tinde sa devina invizibila
Prin urmare, aliantele UDMR-USL din teritoriu apar in contextul unui scene politice agitate in care presedintele Basescu pare sa fi pierdut controlul situatiei atat in zona politica cat mai ales in zona mafiei din vamile romanesti.
PDL are nevoie de sustinerea Uniunii pentru a ramne la guvernare, in conditiile in care fara sprijinul acestora risca sa intre in Opozitie. Dupa Congresul UDMR se asteapta ca democrat-liberalii sa ia o decizie in ceea ce priveste retragerea sau sustinerea lui Emil Boc in functia de premier. Tot dupa Congresul UDMR se asteapta ca partidele din Coalitie sa semneze un Protocol de colaborare. PDL intentiona sa includa in protocol si o prevedere care sa asigure sustinerea politica a UDMR, UNPR si a Minoritatilor pana in 2012. UDMR si Minoritatile au refuzat o astfel de clauza cerand in schimb ca viitorul Protocol cu PDL sa asigure o colaborare strict in plan legislativ. Ceea ce PDL-ului ii este refuzat pare ca USL-ul a obtinut – colaborare pe termen mai lung (5 ani) si mai larg.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.