Udrea este suspectata de multe!

Udrea este suspectata de multe!

0 253

Conducerea Camerei Deputatilor a aprobat ieri solicitarea deputatilor PSD din Comisia Udrea de a fi sesizata Co¬mi¬sia Juridica pentru faptele ministrului de a nu se prezenta la audieri, de a nu distribui documentele solicitate si de a le interzice angajatilor ministerului sa participe la audieri. Potrivit deputatului PNL Mihai Voicu, reprezentantul UDMR in Biroul Permanent a atras atentia, in sprijinul cererii PSD, ca exista un autodenunt al Elenei Udrea in care ea recunoaste ca a interzis angajatilor sa vina la audierile din comisia de ancheta. Este vorba despre o solicitare a Elenei Udrea in care ea sustine ca, „sub um¬brela Parlamentului, comisia de ancheta incearca lichidarea sa prin mijloace specifice fostei Securitati”, iar pentru sustinerea spuselor sale invoca inregistrarea ilegala facuta la comisie.
„In aceasta decizie ne-am bazat pe un document scris si stampilat de Elena Udrea”, a spus Voicu. Marton Arpad (UDMR) a afirmat ca este vorba despre un autodenunt al Elenei Udrea si a aratat scrisoarea ministrului Turismului. Din solicitarea semnata de Udrea reiese ca ea este aceea care i-a obligat pe angajatii ministerului sa nu se prezinte la audieri la comisia de ancheta, desi a afirmat in urma cu doua zile ca decizia a apartinut fiecaruia dintre angajati. „Am decis ca nici eu, nici un alt angajat al Ministerului Turismului nu ne vom mai prezenta in fata acestei comisii”, recunoaste deschis Udrea in solicitarea sa. Cat priveste solicitarea grupului PD-L de a-i pune in discutie si de a-i sanctiona pe cei cinci membri ai comisiei Udrea care apar in inregistrarea neoficiala, aceasta a fost respinsa de Biroul Permanent.
INCEPEREA URMARIRII PENALE PENTRU MINISTRUL TURISMULUI, LA VOTUL PARLAMENTULUI
Totodata, Comisia juridica va demara procedurile necesare pentru a vedea daca se impune inceperea urmaririi penale im¬po¬triva Elenei Udrea. Aceasta masura s-a luat la solicitarea a cinci deputati PSD: Aura Vasile, Nicolae Banicioiu, Dumitru Chirita, Georgian Pop si Robert Negoita, care s-au adresat in acest sens Biroului Permanent al Camerei Deputatilor. Elena Udrea se face vinovata, conform deputatilor PSD, de o atitudine „de reacredinta” pe care a avut-o inca de la infiintarea comisiei parlamentare de ancheta care verifica modul in care au fost cheltuiti banii publici de Ministerul Turismului, „care a culminat cu aparitia publica intr-o conferinta de presa cand a afirmat ca aceasta comisie actioneaza ilegal si ca „am decis ca nici eu, nici un alt angajat al MT nu se va mai prezenta in fata acestei comisii”.

De asemenea, desi comisia de ancheta a solicitat o serie de documente de la minister, Udrea a refuzat inaintarea lor, „mintind public ca toate aceste solicitari au fost inaintate”. Potrivit solicitarii PSD, Udrea a incalcat Legea raspunderii ministeriale si Codul Penal, iar genul de infractiuni savarsite de ministrul Turismului se pedepsesc cu inchisoarea de la doi la 12 ani. Capetele de acuzare sunt impiedicarea prin amenintare, violenta ori folosirea de mijloace frauduloase a exercitarii cu bunacredinta a drepturilor si libertatilor vreunui cetatean, prezentarea cu reacredinta de date inexacte Paralamentului sau presedintelui Romaniei cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister pentru a ascunde savarsirea unor fapte de natura sa aduca atingere intereselor statului, refuzul nejustificat de a prezenta Camerei, Senatului sau comisiilor permanente ale acestora informatiile si documentele cerute de acestea in cadrul activitatii de informare a Parlamentului de catre membrii Guvernului.
Udrea mai este acuzata de abuz in serviciu contra intereselor publice. „Elena Udrea a fost prezenta in sala in care s-au desfasurat lucrarile comisie atunci cand a fost chemata la audieri, dar a refuzat sa raspunda intrebarilor parlamentarilor”, mai completeaza reprezentantii PSD. Faptele savarsite de ea reprezinta o grava incalcare a Constitutiei si legilor tarii, a statutului de parlamentar si de ministru si, nu in ultimul rand, o instigare la nerespectarea reglementarilor legale, transformand de facto „ministerul pe care vremelnic il conduce intr-o feuda personala”.
Ulterior deciziei conducerii Camerei, presedintele comisiei de ancheta, Ludovic Orban, a declarat ca va cere membrilor din co¬misie declansarea procedurilor de incepere a urmaririi penale a Elenei Udrea. El a spus ca o decizie va fi luata intr-o sedinta ulterioara. Orban a precizat totodata ca in solicitarea respectiva, daca va fi insusita si de ceilalti membri, ministrul Turismului este acuzat de incalcarea Constitutiei si a Legii raspunderii ministeriale. Orban a enumerat articolele din Legea raspunderii ministeriale, care prevad ca prezentarea de date inexacte este pedepsita cu inchisoare de la doi la 12 ani, iar refuzul nejustificat de a pre¬zenta informatiile cerute de Parlament, cu inchisoare de la sase luni la trei ani.
Intrebat de ce va face aceasta solicitare inainte de finalizarea raportului comisiei, Orban a raspuns: „Pe baza incal¬ca¬rii grosolane a Constitutiei si a Legii raspunderii ministeriale. Lucrurile sunt evidente, pentru ca, practic, toata opinia publica a putut sa urmareasca modul in care ministrul Turismului a batjocorit Parlamentul Romaniei, a batjocorit legislatia, a batjocorit bunul-simt al oricarui om”. Orban a refuzat insa sa prezinte detalii legate de discutiile de ieri din comisie, reunita intr-o sedinta cu usile inchise, cu trei experti care au prezentat opiniile lor despre achizitiile facute de Ministerul Turismului.

UDREA – UN CAZ PATOLOGIC
Atitudinea Elenei Udrea in fata comisiei de ancheta reprezinta un caz patologic, a afirmat ieri, la Realitatea FM, deputatul PNL Adriana Saftoiu, membru in comisia Udrea. Declaratia deputatului PNL vine dupa ce marti ministrul Turismului, Elena Udrea, s-a prezentat la comisia de ancheta, dar a refuzat pentru a doua oara sa raspunda tuturor intrebarilor deputatilor, pentru ca acest for, spune ministrul, s-ar afla in ilegalitate. Adriana Saftoiu considera ca „audierea doamnei ministru ar fi fost de folos, inclusiv domniei sale”, iar „doamna Udrea a ajuns sa creada ca opinia domniei sale reprezinta verdict in aceasta tara”. „Ceea ce a facut Udrea este un show ieftin, domnia sa nu a venit la audieri, a venit sa-si faca numarul, ceea ce a invatat cel mai bine”, a catalogat Saftoiu aparitia ministrului Elena Udrea in fata comisiei de ancheta.

MISTERUL INREGISTRARILOR ARE DEZLEGARE
La solicitarea membrilor Comisiei Udrea, Biroul Permanent a hotarat sa imputerniceasca Comisia de aparare, Comisia pentru control SIE si comisia pentru control SRI sa demareze o ancheta cu privire la cum si de cine a fost facuta inregistrarea discutiilor din sedinta cu usile inchise a comisiei de ancheta, inregistrare care a aparut apoi in presa. Potrivit verificarilor facute de secretarul general al Camerei, Gheorge Barbu, prezentate ieri Biroului Permanent, personalul Camerei nu a fost implicat in efectuarea inregistrarilor, aparatura din dotarea Camerei nu a fost utilizata pentru efectuarea respectivei inregis¬trari, iar pe cablurile de transmisie aferente lantului audio nu pot fi captate semnale prin inserarea de dispozitive de inregistrare.
Asa-zisa ancheta a secretarului general a constat in solici¬ta¬rea de puncte de vedere si explicatii scrise personalului Ca¬me¬rei care a lucrat la comisie, adica stenodactilografa si tehnicianul care se ocupa de inregistrari, seful serviciului audio-video si a unui specialist IT de la Regia Monitorul. Presedintele Comisiei SRI, deputatul PD-L Cezar Preda, a declarat ca parlamentarii din aceasta comisie se vor reuni martea viitoare si vor discuta despre transmiterea unei adrese catre SRI pentru a obtine un punct de vedere despre inregistrarile din Comisia Udrea.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.