UE mai are de asteptat reforma justitiei !
Ritmul reformei justitiei in Romania nu a fost mentinut, iar autoritatile de la Bucuresti trebuie sa recupereze pasii facuti inapoi, releva raportul intermediar al Comisiei Europene privind reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei in Romania, prezentat, joi, la Bruxelles.
„Va fi crucial ca Romania sa realizeze progrese semnificative si ireversibile pana in vara anului 2009 (la urmatoarea evaluare a progreselor efectuata de Comisie – n.r.). Romania trebuie sa demonstreze existenta unui sistem judiciar stabil, care functioneaza autonom si care este capabil sa identifice si sa sanctioneze cazurile de coruptie si sa mentina statul de drept. Aceasta inseamna, in special, adoptarea legislatiei restante, necesare pentru a moderniza sistemul juridic si pentru a demonstra – prin instrumentare rapida a cazurilor de coruptie la nivel inalt – ca sistemul juridic este capabil sa puna in aplicare legile intr-un mod independent si eficient”, se mentioneaza in concluziile raportului.
De asemenea, Comisia Europeana mentioneaza ca Parlamentul Romaniei a blocat anchetarea unor persoane de rang inalt acuzate de coruptie.
Pe de alta parte, documentul retine faptul ca Agentia Nationala de Integritate (ANI) si Directia Nationala Anticoruptie (DNA) au inregistrat progrese in activitatea lor, in cele sase luni trecute de la raportul din 23 iulie 2008.
Documentul a fost prezentat de Johannes Laitenberger si Mark Gray, purtatori de cuvant ai CE, are sase pagini si este unul tehnic. El contine doar o prezentare factuala a realizarilor Romaniei in domeniul justitiei si al combaterii coruptiei in cele sase luni trecute de la raportul din vara anului 2008, fara a include niciun fel de evaluare calitativa sau politica din partea executivului comunitar.
Raportul de joi este cel de-al patrulea prezentat de Comisia Europeana in cadrul Mecanismului de cooperare si verificare, mecanism stabilit de Comisie in decembrie 2006 pentru a sprijini Romania in vederea depasirii deficientelor in domeniul reformei sistemului judiciar si al luptei impotriva coruptiei