UE: Romania si Bulgaria au cele mai bolnave sisteme de sanatate
Sistemul spitalicesc romanesc este in prag de colaps, ducand lipsa de materiale medicale de baza dar si de personal si fiind caracterizat printr-o „igiena catastrofala”, relateaza Washington Post luni, amintind de explozia de la Maternitatea Giulesti.
Spitalele din Romania erau un cosmar inainte de 1989, dar la doua decenii dupa caderea comunismului si aproape patru ani de la intrarea in UE, Romania ramane una dintre cele mai sarace state iar starea precara a spitalelor sale reflecta acest statut, scrie cotidianul american, citand Associated Press.
O lipsa acuta de personal, mita platita medicilor si asistentelor, pentru asigurarea unui tratament mai bun, si o subfinantare cronica sau datorii mari ale spitalelor sunt obstacole zilnice cu care se confrunta pacientii.
Guvernul roman a cheltuit in 2009 doar 3,7 la suta din PIB pentru sanatate, respectiv patru miliarde de euro, ceea ce inseamna mai putin de jumatate fata de media Uniunii Europene, precizeaza AP, adaugand ca peste 90 la suta dintre cei chestionati de Asociatia pentru Implementarea Democratiei in acest an in Romania sustin ca in sistemul medical, coruptia este „o problema critica ce are impact direct asupra pacintilor”.
Raportul anual al Uniunii Europene arata, in iulie, ca „doua-treimi dintre respondenti sustin ca au oferit bani personalului medical, 81 la suta declarandu-se siguri ca acesti bani au jucat un rol extrem de influent in modul in care au fost tratati”.
Este mai mult o problema de bani – sau de lipsa lor, comenteaza agentia americana, adaugand ca in Bulgaria vecina, care aloca 4,2 la suta din PIB sanatatii, situatia este similara.
Liderii romani merg adeseori in strainatate pentru tratarea unor boli grave, dar cei mai putin norocosi au de spus povesti sumbre, adauga AP. „Vara mea … are piatra la rinichi si i s-a spus ca fara 1.000 de euro sa nu se deranjeze sa mearga la spital pentru operatie”, sustine Agnes Sekely, din Cluj.
In orasele mici, echipamentul invechit si saloanele supraaglomerate sunt ceva obisnuit, in timp ce in unele spitale sunt gandaci, iar infirmierele trebuie platite pentru a schimba asternuturile murdare.
Medicii din Romania si Bulgaria sunt platiti prost, adauga AP, afirmand ca in Romania, un medic specialist primeste lunar echivalentul a mai putin de 1.000 de euro pe luna, ceea ce a garantat mentinerea mitei, o practica obisnuita in comunism. Prin contrast, personalul medical din majoritatea tarilor vest-europene nu poate primi nici macar flori sau ciocolata de la pacientii recunoscatori.
Cu o speranta de viata de 73 de ani in ambele tari, media este cu cinci ani mai mica decat cea europeana, iar lucrurile s-ar putea inrautati, comenteaza AP.
Ministerul roman al Sanatatii sustine ca 8.000 de doctori au cerut documente necesare emigrarii, in ultimii trei ani, in timp ce Colegiul Medicilor sustine ca tara are nevoie de un numar de medici dublu pentru a ajunge la media europeana. Romania are 19 medici si 42 de asistente la 10.000 de persoane, comparativ cu media balcanica de 32 de medici si 79 de asistente, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii.