Uleiul de sofran – pentru un abdomen plat de revista

Uleiul de sofran – pentru un abdomen plat de revista

0 142
Cu totii stim ca uleiul de sofran poate fi folosit intr-o multime de moduri atunci cand gatim. Nu toti stim ca desi este bogat in calorii, studiile clinice arata ca prin consumul sau moderat se poate reduce semnificativ grasimea abdominala.
âUleiul de sofran contine acest tip de acizi grasi, cunoscuti si sub numele de PUFA. Desi acestia sunt similari cu grasimile saturate in ceea ce priveste valoarea calorica, impactul asupra sanatatii este diferit, caci contin elemente care scad colesterolul.
In plus, este redusa si rezistenta la insulina, care este asociata cu grasimea abdominala in exces. Cercetatorii spanioli au ajuns la concluzia ca puii de gaina hraniti si cu acizi grasi polinesaturati sunt excelenti pentru consum, deoarece scad colesterolul si regleaza insulina.
Studiile arata ca grasimine nesaturate, precum cele din uleiul de sofran, ajuta la reducerea grasimii abdominale. Desi uleiul de sofran este asociat cu scaderea grasimii abdominale, consumul excesiv de grasimi va duce la ingrasare, asa ca nu este bine sa faci exces.
Sofranul este cultivat in principal pentru uleiul comestibil obtinut din seminte. Acest ulei contine un procent ridicat de acizi grasi nesaturati fata de alte uleiuri vegetale. Uleiul este de culoare alba-galbuie, este clar, si este utlizat ca atare, pentru prepararea salatelor sau pentru gatit.
Din seminte se obtine o faina de calitate, cu ridicat continut proteic. Faina are scop furajer, dar poate fi inclusa si in retete de panificatie pentru hrana omului.
In Europa, acesta este utilizat pentru flori de taiat, proaspete, dar si pentru florile uscate, folosite in galanterii. Olanda este unul dintre promotorii acestei noi utilizari.
In Statele Unite inca se fac studii pentru gasirea unor genotipuri valoroase din punct de vedere al aspectului floral.
In Canada se considera ca introducerea la scara larga a sofranelului in cultura poate avea un impact major asupra industriei alimentare canadiene, in special privind uleiurile comestibile si faina furajera.
Semintele sunt folosite in tratamentul tumorilor, mai ales in cazul celor localizate la nivelul ficatului. Florile sunt considerate ca avand proprietati laxative, sedative, si se utilizeaza in tratamentul scarlatinei. Uleiul este folosit ca leac pentru durerile reumatismale. Medicina chinezeasca recomanda semintele in tratamentuldismenoreei la femei, ele avand un efect astringent la nivel uterin.
In traditia populara: cultivata mult pentru calitatile tinctoriale. Florile servesc la obtinerea unui colorant galben sau portocaliu folosit in industria de medicamente si alimentara. Se folosea pentru vopsit in diferite nuante de galben. Se folosea ca si sofranul contra galbinarii, iar cu alte plante se folosea pentru rani, taieturi. Decoctul florilor se lua de catre femei la nastere pentru a naste mai usor.  

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.