Uleiul din tigaie se recicleaza OBLIGATORIU

Uleiul din tigaie se recicleaza OBLIGATORIU

0 254

Poate ca putini dintre d-voastra stiau ca uleiul din tigaie nu se mai arunca, ci se recicleaza. Mai mult decat atat, operatorii economici care nu respecta prevederile legale pot primi amenzi de pana la 10 000 de lei.
Cea mai mare parte a uleiului rezidual colectat de la restaurante sau unitati fast-food ajunge la fabricile de biodiesel din strainatate.
Reprezentantii firmelor de reciclare spun ca dezvoltarea pietei de profil depinde, in mare masura, de un mecanism coerent pentru controlul operatorilor economici.
Restaurante, hoteluri, shaormerii, unitati de tip fast-food sau fabrici de alune, toate acestea sunt obligate sa colecteze uleiul rezidual in vederea reciclarii lui.
Numai in Bucuresti exista intre trei si patru mii de astfel de unitati, care au bucatarie si folosesc ulei, dupa cum informeaza cotidianul Adevarul.
„Noi am intrat pe piata in 2006 si, la inceput, le plateam restaurantelor si altor unitati pentru uleiul pe care il colectam de la ei, desi era obligatia lor sa il recicleze. Acum, majoritatea contractelor sunt noncost, mai sunt doar cativa beneficiari carora le platim o suma modica, ce-i drept, intre 10 si 50 de bani pe litru”, a declarat Marian Petre, directorul SC Mirodenia SRL, pentru ziarul Adevarul.
„Avem trei sau patru sute de beneficiari, dar nu colectam de la toti din pacate. Exista firme cu care avem contracte incheiate de acum trei ani, dar de la care nu am ridicat niciun litru de ulei”, a explicat presedintele SC Stoehr Mineral and Vegetal Oil SRL.
Potrivit lui Stoehr, aceasta situatie este generata, in primul rand, de lipsa unor controale din partea institutiilor abilitate – Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului, Garda Nationala de Mediu sau autoritatile cu responsabilitati in domeniul sanatatii publice.
Aceasta lege nu se refera numai la operatorii economici, ci chiar si la persoanele fizice, adica la fiecare gospodina care dupa ce a prajit cartofi, carnati sau alte feluri de slanina, ar trebui sa depoziteze uleiul alimentar uzat in recipiente speciale pe care sa le predea apoi gratuit firmelor specializate.
Asociatia „Tinutul Secuiesc Verde” a organizat, la mijlocul lunii trecute, o actiune de colectare a uleiului uzat din gospodariile din Miercurea-Ciuc. Cei 50 de litri de ulei colectat au fost transportati catre o fabrica de biodiesel din Ungaria.
Uleiul rezidual constituie un factor de poluare pentru sol, dar mai ales pentru apa. Astfel, un litru de ulei face ca un milion de litri de apa sa devina nepotabila, ceea ce echivaleaza cu cantitatea de apa pe care o consuma un om timp de 14 ani.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.