Ultima obsesie a PDL, Saptamana si formula de reorganizarea a tarii!

Ultima obsesie a PDL,
Saptamana si formula de reorganizarea a tarii!

0 127

Nici in saptamana care a trecut nu a fost abandonata de catre PDL obsedanta tema a reformei administrative. Actuala structura administrativa a tarii are o vechime de peste patru decenii (din 1968), a fost si a ramas una din realizarile acelor ani. O data cu aceasta masura pe langa faptul ca se facea o reparatie istorica si se stergeau urmele ocupatiei sovietice, lasate si in acest domeniu. Pe langa acestea s-au pus si bazele unei dezvoltari cat de cat armonioase a Romaniei, ce cunostea la aceea vreme mari decalaje economice si sociale intre diferitele zone din teritoriu.
Atunci colective pluridisciplinare de specilisti etnologi si sociologi pana la economisti, universitari sau academicieni, au lucrat pentru a armoniza multitudinea de aspecte ce deriva dintr-o astfel de schimbare. Azi asistam la o avalansa de declaratii dublate (egalate) de multimea de variante si formule care nu au la baza nici o fundamentare ci doar un moft si o tinta politicianista. Daca numarul actual de judete deranjeaza o anumita zona politica, de curand nici macar varianta avansata cu 8 regiuni nu mai este de actualitate, pentru ca s-a avansat alta formula de trei ori mai mica decat cea existenta, cu …12 judete.
tema – reorganizarii administrative, un joc dubios pus la cale de Cotroceni, ramane pana la aceasta ora doar un flux de vorbe portocalii la care politicienii raspund in functie de locul pe care il ocupa in relatia Puterea.

Ultimul raspuns al UDMR
Liderul UDMR Kelemen Hunor sustine ca nu stie nimic oficial despre vreo varianta de reorganizare teritoriala, ca nu a primit nici o varianta scrisa pentru analiza si pozitionare. Acesta a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca nu stie nimic nici de varianta cu 12 judete vehiculata in mass-media si ca, de altfel, nu vede posibila aplicarea vreunei variante de reorganizare teritoriala inainte de alegerile din 2012.
„Repet ca un elev de clasa a III-a: nu cred ca pana la alegerile din 2012 putem face o reorganizare administrativa. Nu neg nevoia unei reforme administrative, dar nu vad cum am putea face pana in 2012, din varii motive. (…) Nu poti sa arunci tara intr-un haos administrativ. La noi si o lege simpla se aplica foarte greu – Legea invatamantului, daramite cand e vorba de o reforma administrativa, cand arunci toata tara intr-o schimbare totala administrativa. Nici din punct de vedere politic nu vad cum am putea gasi o solutie acceptata pentru toata lumea din coalitie, ca nu mai vorbesc de opozitie”, a precizat Kelemen Hunor.
Presedintele UDMR a mai spus ca nu s-a discutat nici de varianta cu 12 judete, vehiculata in presa: „Oficial nimeni nu numai ca nu ne-a prezentat, dar nici nu ne-a zis nimic despre aceasta varianta. Noi nu am discutat despre aceasta varianta, de fapt noi nu am discutat despre nicio varianta”.

Ultima nemultumire a “neintelesilor” portocalii
Premierul Emil Boc a declarat vineri, la Sibiu, la o reuniune a PDL prilejuita de infiintarea Comisiei de Administratie a partidului, ca sustine reorganizarea administrativ teritoriala, pentru beneficiul cetatenilor, nu pentru „infiintarea Tinutului Secuiesc sau a unor structuri etnice”: „Reorganizarea nu vizeaza infiintarea Tinutului Secuiesc sau pentru structuri etnice”, spune liderul PDL, potrivit Agerpres.
El s-a plans, cu aceasta ocazie, de faptul ca necesitatea reorganizarii nu este suficient de bine inteleasa nici de partenerii de Coalitie: „Dupa reorganizare, judetele vor putea sa acceseze bani europeni. Dupa reorganizare, merge judetul direct la Bruxelles si vine acasa cu banii. Dupa reorganizare, judetele pot singure sa aduca bani europeni si sa aduca mai multi bani europeni.(…) Si oamenii vor avea mai putine avize de solicitat.(…) Despre costuri, cel putin 100 de milioane de euro sunt economii rezultate doar in urma reorganizarii”.
Desi are o experienta de primar, stiind la ce bulversare va fi supus romanul in urma unei astfel de “reorganizari”, Boc ramane doar purtatorul de cuvant al Cotrocenilor – servind o cauza straina Romaniei.
Pana la urma, poate se are in vedere, dupa aducerea tarii intr-o brambureala totala, sa se gaseasca El, Salvatorul de la Cotroceni, care sa ne readuca ordinea, pacea si linistea, fara Constitutie, Parlament sau Guvern.

Horia D.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.