Ultima zi de migrație. Aproape 350 de aleși locali ai ACL au trecut la PSD
Aproape 350 de aleși locali a pierderul Alianţa de Centru Dreapta, formată de PNL şi PDL, la finalul aplicarii ordonanţei care a dat liber migraţiei politice la nivelul administraţiei publice locale. Bilanţul încă mai poate creşte, în următoarele 24 de ore. Ordonanţa care le permitea aleşilor locali să facă pasul în afara partidului de proveniență expiră în 17 octombrie. PSD este principalul beneficiar al legiferării traseismului politic.
Un document guvernamental a permis aleşilor locali ca în 45 de zile să opteze pentru formaţiunea politică unde doresc să activeze pentru restul mandatului pe care îl mai au de executat. Justificările şi disputele au apărut, inevitabil.
Efectele actului normativ au fost previzibile.
Cele mai mari pagube suferite prin aplicarea sa au fost suportate de Alianţa de Centru Dreapta. Din cei aproape 1500 de primari, analizele preliminare arată că în plină campanie electorală, potenţialul electoral al noii construcţii politice formate de PNL şi PDL a fost văduvit de PSD și-a consolidat astfel poziţia dominantă din Muntenia și Oltenia.
Pentru ACL, cele mai dure lovituri au venit de la primarii unor mari oraşe și șefi de Consilii Județene. Șeful CJ Buzău, Cristian Bîgiu, a părăsit PNL. Gestul său a fost urmat de 32 de edili PNL și PDL. Mai la nord, la Bacău, 31 de edili au spus adio ACL, care a rămas cu doar 15 aleși locali.
Liberalii nu mai au nici un primar la Bistrița Năsăud, unde PSD a racolat 20 din cei 22 de edili care au părăsit ACL. În Maramureș, PNL aproape că a rămas fără niciun primar înainte de alegerile prezidențiale, iar pe raza județului Neamț, PSD a crescut de la 40 la la 66 de primari.
În Iași, în jur de 70% din primarii județului sunt acum sub stindardul PSD.
În sud, în Prahova şi Argeş, dezertările primarilor PDL şi PNL au fost de ordinul zecilor. Judeţul Giurgiu deţine însă recordul în materie: 25 de primari din opoziţie au îmbogăţit zestrea PSD, ridicând-o la 38 de edili.
Situaţia cea mai inedită se înregistrează în Sibiu, acolo unde niciun edil din judeţ nu a profitat de textul ordonanţei pentru migra la un alt partid. În schimb, PSD a consemnat pierderi la Arad, Ilfov şi Hunedoara, acolo unde PNL şi PDL au înregimentat mai mulţi primari de comune, edilul din Deva şi un vicepreședinte de Consilui judeţean. Digi24.ro