Un asteroid a exterminat dinozaurii

Un asteroid a exterminat dinozaurii

0 128

Se pare ca s-au strans destule dovezi care sa confirme ca dinozaurii au fost exterminati de un asteroid cazut in Mexic
Alte teorii spuneau ca dinozaurii au fost omorati de puternice eruptii vulcanice sau ca au fost victimele unor schimbari climatice preistorice.
Un grup internaþional de experti a confirmat insa ca un impact cu un corp din spatiu a dus la extinctia dinozaurilor, dupa ce oamenii de stiinta au decis ca dovezile existente sunt mai mult decat concludente.

Ei au ajuns la un conses dupa ce au realizat cea mai profunda analiza a dovezilor de pana acum. Cercetatorii au renuntat astfel la teoriile alternative precum eruptiile vulcanice mondiale.

Analiza a fost discutata la Conferinta de Stiinta Lunara si Planetara din SUA.

41 de experti internationali au revizuit studiile a peste 20 de ani pentru a determina cauza extinctiei din perioada Cretacica-Tertiara, acum 65 de milioane de ani.

Extinctia a sters de pe fata Pamantului peste jumatate din speciile existente atunci, incluzand dinozaurii, pterozaurii si mari reptile marine, facand loc astfel mamiferelor.

Concluzia cercetatorilor: dinozaurii au murit din cauza impactului Pamantului cu un asteroid sau o cometa imensa.

Impactul a trimis in atmosfera o cantitate enorma de praf, a provocat cutremure puternice si a declansat incendii forestiere in America de Nord, blocand soarele si omorand jumatate din speciile de pe glob.

”mpactul a provocat cutremure de peste 10 pe scara Richter, care au dus la o groaza de tsunami. Sfarsitul dinozaurilor a venit insa cand materialul rezultat din impact a fost imprastiat la viteze enorme in atmosfera. Acesta a bagat planeta in intuneric si a cauzat o iarna globala, omorand toate speciile care nu s-au putut adapta la acest mediu infiorator”, a declarat cercetatorul Joanna Morgan, co-autor al studiului.

Lucrarea a fost publicata in revista Science.

„Arma fumeganda” este stratul de iridium vechi de 65 de milioane de ani care se gaseste in rocile din intreaga lume. Acest metal este foarte rar pe Pamant, dar prezent in toti asteroizii si, in mod sigur, a venit pe planeta noastra dupa o coliziune cu un asteroid gigantic, spun oamenii de stiinta.

Geologii au descoperit si cantitati masive de cuarþ „socat”, datand din aceeasi perioada. Mineralul este creat in urma coliziunilor cu meteoritii sau exploziilor nucleare.

Fosilele descoperite arata ca a existat o scadere brusca a numarului de specii animale imediat dupa impactul cu asteroidul.

Cercetatorii au mai descoperit si un crater de 200 km latime, vechi de 65 de milioane de ani, cauzat de impactul cu un asteroid, la Chicxulub, Mexic. Se pare ca asteroidul a lovit Pamantul cu forta a un miliard de bombe atomice de tipul celei de la Hiroshima.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.