Un Brasov mai siluet …administrativ! (2)

Un Brasov mai siluet …administrativ! (2)

0 237

Depopularea localitatilor din judetul nostru este o realitate care pare a fi cu greu recunoscuta de autoritati. Din 1990 si pana astazi s-au “pierdut” zecii de mii locuitori. In primii zece ani de dupa Revolutie numai municipiul Brasov a “pierdut” peste 50.000 de locuitori. Reamintim pierderile de populatie datorate plecarile sasilor sau migrarea dupa un loc de munca sau pentru a supravetui in urma “reformelor si restructurarilor” care au distrus industria judetului.
Actualul prefect Judetului Brasov, Ion Gontea, fost parlamentar si primul presedinte al Consiliului Judetean Brasov, crede ca o reorganizare a Romaniei este binevenita, mai ales ca s-au infiintat, in toata tara, 229 de localitati noi, “cateva dintre ele chiar la Brasov”. Conform lui Gontea „…reorganizarea ar trebui facuta pana in 2016, totusi. O rearanjare este necesara, insa limita de populatie impusa, de 5.000 de locuitori, ar trebui sa scada. Daca ramane asa, Brasovul va avea doar sase comune“.
Prefectul Gontea este in eroare. Doar sase comune nu vor fi declasate. Practic vor fi afectatate de restructurare, patru orase care vor fi declasate si din cele 48 comune doar sase nu vor fi comasate.
La nivelul unitatilor administrative de tip comuna doar sase localitati sunt peste 5.000 de locuitori: Prejmer, Tarlungeni, Feldioara, Bran, Moieciu, si Hoghiz. Daca ar fi aplicat noul proiect legislativ in judet ar ramane doar sase lovalitati rurale care nu ar fi atinse de restructurare.
In urma restructurarii si orasele din Judetul Brasov vor avea o noua configurare.
Nu putini concetateni vor fi surprinsi cand vor constata ca Victoria, cu 9.132 locuitori, Rupea cu 5.782 locuitori, Ghimbav cu 5.357 locuitori si Predealul cu 5.174 locuitori, vor fi declasate de la oras la comuna.
Fara discutii o reforma administrativa se impune pentru a putea moderniza Romania. Reforma administrativa nu trebuie oprita doar la nivelul comunelor sau oraselor, aceasta trebuie sa treaca la nivelul judetelor. Modelul european in domeniu arata ca orice structuira administrartiva de “tip judet” sub 1 milion de locuitori este ineficienta si doar consumatoare de resurse.

Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.